İran'daki yeni yasa kadınları hedef alacak. Başörtüsü yasağına uymayan kadınlar ağır cezalar alabilir
İran'da yeni başörtüsü yasası yolda. Kadınlara ağır cezalar gelebilir. İran'daki yargı makamları, başörtüsü takmamaktan dolayı cezalandırılan bazı ünlü kadınları hapis cezası yerine toplum hizmeti olarak morglarda çalışmaya yönlendirdi. Bu kadınlar, normal işlerine geri dönebilmek için önce bir psikolog tarafından verilen akıl sağlığı raporunu almaları gerekmektedir.
İran'da yetkililer, geçtiğimiz aylarda kadınların saçlarını örtmesine ilişkin mevcut yasayı uygulama konusunda nispeten esnek davrandı.
Şimdilerde ise ülkenin teokratik yönetimi, zorunlu başörtüsü uygulaması konusunda iş dünyasını yeni savaş alanının merkezi haline getirmek için yoğun mücadele içerisinde.
euronews'teki habere göre bu hareketlilik, Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından ülke çapında patlak veren protestoların birinci yıldönümü öncesine dek geliyor.
22 yaşındaki Amini, İyiliği Emredip Kötülüğü Nehyetme (İrşad) birimine bağlı polisler tarafından başı yeterince kapalı olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve sorguda yaşamını yitirmişti.
Ölüm hadisesi ülke genelinde aylar sürecek molla rejimi karşıtı protestoları beraberinde getirmişti.
Eylemlerde 530'dan fazla insan hayatını kaybederken en az 22 bin kişi gözaltına alınmış, çok sayıda idam cezası da infaz edilmişti.
Başı açık kadınların Tahran sokaklarında sıkça görüldüğü bugünlerde yetkililer, artık kadın çalışanların ya da müşterilerin başörtüsüz görüldüğü iş yerlerine baskınlar düzenlemeye başladı.
Yeni yasa tasarısı nedir, neyi öngörüyor?
İran Parlamentosu'nda görüşülen yeni yasa tasarısı kadınlara yönelik cezaları daha da ağırlaştırabilir.
Tasarı, başörtüsü takmayan kadınlar için 360 milyon İran Riyali'ne (720 dolar) kadar para ve hapis cezası öngörüyor.
Yasa tasarısı ayrıca okullarda, parklarda, hastanelerde ve diğer alanlarda cinsiyetlerin daha sıkı bir şekilde ayrılması çağrısında bulunuyor.
Ayrıca, başörtüsü takmayan kadın personeli ve müşterileri olan işletmelere gelirlerinin üç aylığına kadar para cezası verilmesini ve 'suç işleyen' ünlülerin ülke dışına çıkmalarının ve sahne almalarının yasaklanmasını öngörüyor.
Tasarı ayrıca istihbarat teşkilatlarının yanı sıra geçmişte ülke çapındaki protestoları şiddet kullanarak bastıran paramiliter Devrim Muhafızları'nın tamamı gönüllülerden oluşan Besiç güçleri birimine başörtüsüz kadınlara müdahale yetkisi de veriyor.
Sertlik yanlıları uzun zamandır Besiç güçlerinin başörtüsü konusunda topa girmesini talep ediyor ve bazıları da, cuma namazlarında İran Devrim Muhafızlarına hitaben, "Muhafızlar, sokağa gelin, başörtüsünün çıkarılmasına son verin!" diye slogan atıyor.