'İran, çözüm sürecini ciddi derecede etkiliyor'
Gazeteci Rebwar Kerim, çözüm süreciyle ilgili yorumlarda bulundu.
"Türkiye'de yaşanan çözüm süreci ve demokratikleşme çalışmaları Kuzey Irak başta olmak üzere bölgede nasıl yorumlanıyor? Sürece, Irak ve İran'dan destek var mı?" şeklindeki sorulara yanıt veren Erbilden Kürt gazeteci Rebwar Kerim, Suriye'de PKK ile Barzani arasındaki çekişmeye işaret ederek, "Bunların uzantıları birbirlerini öldürüyor. Bunlar sürece nasıl destek veriyor" diye sordu. İran'nın bugüne kadar çözüm sürecine destek vermediğini de söyleyen Kerim, "Orada İran çok önemli bir ülkedir ve süreci ciddi derecede etkiliyor" ifadesini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakında açıklayacağını ifade ettiği "Demokratikleşme Paketi" ve çözüm süreciyle ilgili tartışmalar sürerken, "Kuzey Irak'ta süreç nasıl algılanıyor?" sorusuna yanıtı Erbil'den Kürt Gazeteci Rebwar Kerim, Rusya'nın Sesi'ne verdi. Çözüm sürecine bölgede bakışın nasıl olduğunun sorulması üzerine Kerim "Aslında barış süreci başladığı günden itibaren, 2005'te Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmalardan sonra çok kaygan bir zeminde hareket etti. Tarihsel arka planından kaynaklanıyor. İki tarafın da birbirine güvenmemesi sürece yansıdı. Süreç sürekli dış unsurlardan etkilendiği, müdahaleye açık olduğu için bazen kayıyor" dedi.
"KARAMSAR DEĞİLİM, İYİMSER DE DEĞİLİM"
"Şimdi nasıl görüyorsunuz? Tedirgin olmaya gerek var mı? Gelişmeleri nasıl okuyorsunuz?" sorusunu Rebwar Kerim şöyle yanıtladı:
"18 yıldır bu işi yapıyorum. Sürecin başından beri aktörlerle yakından görüştüğüm için çok karamsar değilim, ama iyimser de değilim. İyimser olmamak için de çok neden var. Bölge öyle bir hale geldi ki, artık bunu iyi niyetle çözmek mümkün değil" şeklinde yanıtladı.
Suriye'de görüyorsunuz çok büyük bir savaş var. İran'da durum farklı yönde, Irak'ta da durum aynı. Süreci çembere alan bütün aktörler bu süreci etkiliyor ister istemez. Mesela şu an PKK ile Barzani arasında Suriye'de kıyasıya bir yarış, bir çekişme var. Hatta soğuk bir çatışma da var. O zaman Barzani Türkiye'deki sürece nasıl destek olabilir? O soru işaretidir. Hatta PDY'nin oradaki El-Parti'yle yani KDP'nin ve PKK'nın uzantısı olan bu iki grup, kıyasıya yarışıyor ve çatışıyor. Hatta birbirlerini öldürüyorlar. Bunlar bu sürece nasıl destek veriyorlar? Bunlar bu sürecin aktörleridir.
İran bugüne kadar bu sürece evet dememiş, desteğini ortaya koymamış. Orada İran çok önemli bir ülkedir ve süreci ciddi derecede etkiliyor. Süreç başlar başlamaz PKK'da bir el değişikliği, lider değişikliği ve hatta sistem değişikliği, eş başkanlık sistemine geçmesi çok enteresan bir işarettir. Ben bunları iyi yönde görmek istiyordum ama sadece iyi yönde görmek yeterli değil." ANKA