iPhone 8 kampanyalarına kanmayın!
Kaspersky Lab, sahte kampanyalar konusunda internet kullanıcılarını uyardı.
Yılın heyecanla beklenen son gecesi yaklaşıyor. Birçok arkadaşımıza yeni yıl dileklerimizi Facebook’tan paylaşacağız. Ancak Kaspersky Lab’in bu konuda önemli bir uyarısı var. Dünyanın popüler güvenlik firmalarından Kaspersky Lab, PlayStation 4 teklifleri ve yeni Apple ürünleri ile Facebook kullanıcılarını cezbetmeye çalışan dolandırıcılar tespit ettiğini açıkladı. Tüm bu sitelerde, henüz var olmayan iPhone 8 hakkında sayfalar bile bulunuyor. Mesajların son derece sıradan görünümlerine kanarak sahte kampanyaların tuzağına düşenlerin sayısı hızla artıyor. Hatta, PlayStation 4 konsolları sunan sözde bir Noel yarışmasının 776 defa paylaşılmış olması, tüm bu bulgular arasında son derece dikkat çekiyor.
Kişisel bilgisayar kullanıcıları daha yüksek risk altında; ancak cep telefonu kullanıcılarının da güvende olduğunu söylemek zor. iPad Air’den güncellenen Google Nexus yelpazesine kadar bu dönemde sunulan yeni pırıl pırıl mobil cihazların sayısı düşünüldüğünde, siber suçlular da Facebook ve twitter’a bağlanan çok sayıda yeni mobil kullanıcıyı tuzaklarına düşürmek için pusuda bekliyor. Bu nedenle Kaspersky Lab uzmanları, Facebook üzerinde bu yıl uzak durulması gereken sahtekarlıklara verilebilecek bazı örnekleri kullanıcılarla paylaşıyor.
İşte yeni yıla yaklaşırken sosyal profilinizi ve kişisel verilerinizin güvenliğini korumak için çeşitli ipuçları:
1- Çok fazla bilgi vermekten kaçının. Yeni yılda paylaşımda bulunmak güzel; ama çok fazla kişisel bilgi paylaşmaktan kaçının. Sosyal medya hesabınızı kötü amaçlı bir internet korsanına kaptırmak, başınıza mahremiyetinizin ihlal edilmesi veya sizin adınıza mesajlar yazılmasından çok daha büyük işler açabilir. Korsanlar bilgilerinizi internet bankacılığı hizmetleri gibi diğer hesaplarınıza da sızmak için kullanabilirler. Dolayısıyla, adresiniz gibi kendiniz ile ilgili çok da fazla gerçek bilgi vermekten, kaçının, zira bu bilgiler ilelebet özel kalmayabilir.
2- Güvenliğinden süphe duyduğunuz bağlantılara tıklamayın. Dolandırıcılar insanların Facebook’a giriş bilgilerini vermesini sağlamak için çok sayıda teknikten yararlanıyor. Örneğin, “Facebook’tan Yeni Yıla Özel” gibi bir e-posta bağlantısının üzerine tıklamak, kullanıcıdan oturum açmak için bilgilerini girmesi istenen sahte bir Facebook portalını açabiliyor. Ara yüz gerçek sosyal medya platformuna tıpa tıp benzediğinden de, kullanıcılar neler olduğunun farkına dahi varmıyor. Kurbanlar detaylarını girdikten sonra parolaları ele geçirilmiş oluyor. Çoğu insan genellikle eBay, Amazon ve webmail gibi hizmetler için aynı parolayı kullanmaya meyilli olduğundan, bu tehlikeli bir zincirleme reaksiyonu tetikleyebiliyor. Dolayısıyla, asla güvenilir kişilerden gelmeyen bağlantılara tıklamayın. Hatta bir arkadaşınız tarafından konan bağlantılar konusunda dahi temkini elden bırakmayın, çünkü onların hesabı ele geçirilmiş olabilir.
3- İki aşamalı kimlik kontrolü kullanın. Facebook ve twitter güvenlik konusunda gitgide daha duyarlı hale geliyor. Her ikisi de iki faktörlü kimlik kontrolünü uygulamaya koydu; yani kullanıcının oturum açarken yazılı mesaj veya bir uygulama üzerinden kendisine gönderilen özel bir numara gibi başka bir bilgi verebiliyor. Dolayısıyla, kullanıcı adınız ve parolanız ele geçirilse dahi bu ek bilgiye sahip olunmaması, oturum açaılmasını engelliyor.
4- Güvenlik çözümlerinden faydalanın. Kulağa masum gelen kötü amaçlı Pony yazılımı gibi çeşitli yazılım türleri sosyal medya parolalarını bulmak için sisteminizi tarar. Kelihos gibi diğerleri ise Facebook’ta yayılarak diğer kişisel bilgileri çalmaya çalışır. Güvenilmeyen taraflardan gelen bağlantılara tıklamamak gibi tedbirler almanın dışında, kullanıcıların en yaygın ve en son tehditleri tanıyan makul bir anti virüs çözümüne de yatırım yapması gerekiyor ve günümüz siber tehditleri açısından, düzgün şekilde ayarlanmış bir güvenlik duvarı internet ortamında hayat kurtarıyor.