İnternet yasaklanıyor sözlerine Bakan Elvan sert çıktı!
Lütfi Elvan, 'İnternet yasaklanıyor, yaklaşımı gerçekle ilgisi olmayan bir yaklaşımdır.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bakanlıkta yaptığı basın toplantısında özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarının ihlali ile ilgili olarak yeni tasarı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, özel hayatın gizliliğini ihlal eden uygulamaların yurt dışı kanalıyla yapıldığına dikkat çekerek, “Yüzde 90’ın üzerinde ve hiçbir şey yapamıyorsun. Elinizde mahkeme kararı olsa bile eliniz kolunuz bağlı. Böyle bir durumla vatandaşımız karşı karşıya kaldığı için mahkemelerde genellikle bu internet sitesi kapatılmalıdır şeklinde karar veriyor. Bu mahkemenin kararı TİB’e gönderiliyor ve TİB bu engellemeyi yapıyor. Mahkemelerin internet sitesini kapatan kararlarını ortadan kaldıracak bir mekanizma getiriyoruz. Mahkemelere siz internet sitesini kapatmayınız, sadece URL’yi engelleyin diyoruz yeni gelen tasarıyla. Mahkeme interneti bir bütün olarak kapatmak yerine belki bir sayfa olan kesimi engellemesini sağlayacak. Vatandaşımız da kapı kapı erişim sağlayıcılarını dolaşmayacak. Kuracağımız erişim sağlayıcıları birliğine bu mahkeme kararı gidecek, erişim sağlayıcısı olanlar da bu birliğe üye olması nedeniyle erişim sağlayıcısı birliği 4 saat içerisinde bu mahkemelerin kararının uygulanmasını isteyecek. Vatandaşımıza yapmış olduğumuz bu eziyet ortadan kalkmış olacak” dedi.
“İnternet yasaklanıyor, internete sansür geliyor” gibi yaklaşımların yanlış ve gerçekle ilgisi olmayan yaklaşımlar olduğunu belirten Elvan, şöyle devam etti:
“Bir başka iddia ise; 17 Aralık sonrası hazırlanan ve apar topar getirilen tasarı şeklinde birçok kesim tarafından bu ifade kullanıldı. İnternetle ilgili yapılan çalışmalar 1,5 yıldır devam ediyor. Bu çalışmalar özü itibariyle geçen yıl Nisan ayı itibariyle tamamlandı. Dolayısıyla bu tasarının ne gezi olayları ne de 17 Aralık ile hiçbir ilgisi yok. Zaten tasarının birçok maddesi 2013 yılında Meclis kapanmadan evvel Meclis’e gelen maddelerdir. Yeni sistemimiz nasıl, nasıl bir sistemi getiriyoruz. Çünkü bu konuyla ilgili şu tür açıklamalar var. İki kişi kendi arasında bir yazışma yapıyorsa. Hakaret veya kaba söz söylemiş ise bunlar TİB tarafından engellenecek, TİB bunun internet sitesini kapatacak. Kişilik haklarının ihlaline yönelik ne yapılırsa yapılsın hiçbir mahkeme kararına ihtiyaç duyulmadan TİB tarafından kapatılacak. Söylenenler bunlar. Peki, doğru mu bu. Şu anki mevcut tasarımızda kişilik haklarının ihlaline yönelik olarak TİB’in hiçbir müdahalesi söz konusu olmayacak. TİB kişilik haklarının ihlaline yönelik sürecin herhangi bir aşamasında hiçbir şekilde devrede değil ve tamamıyla süreç kişi, mahkeme ve erişim sağlayıcıları birliği arasında geçiyor.”
"BAŞVURULARIN YÜZDE 95’İ KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ İLE İLGİLİ"
Kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliği gibi iki gruba ayırdıklarını kaydeden Elvan şunları söyledi:
“Birincisi kişilik haklarının ihlalidir. İkincisi özel hayatın gizliliğin ihlalidir. Kişilik haklarının ihlalindeki süreç yeni tasarıda şu şekilde; diyelim ki herhangi birimizin kişilik haklarının ihlal edildiğini düşündük. Bir iftira atıldı, kaba söz söylendi, hakaret edildi. Böyle bir durumda kişi 2 gün beklemeden mahkemeye başvurabilecek ve mahkeme duruşma yapmaksızın bu konuyla ilgili 24 saat içerisinde kararını verecek. Mahkeme kararını verdikten sonra eğer mahkeme evet burada kişilik hakkının ihlali söz konusu var demiş ise bu mahkeme kararını vatandaşımız alıp doğrudan erişim sağlayıcıları birliğine götürülecek mahkeme tarafından ve erişim sağlayıcıları birliği mahkemenin bu kararını 4 saat içerisinde uygulamaya koyacak. Vatandaşın mağduriyetini 5 gün beklemeden yeni tasarı ile 28 saat içerisinde sizin hakkınız korunmuş oluyor. Şu anki mevcut internet ortamındaki bu tür kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın ihlali hususundaki başvurulara baktığınızda başvuruların yüzde 95’i kişilik haklarının ihlali ile ilgilidir. Dolayısıyla 28 saat içerisinde herhangi bir kişilik hakkı söz konusu ise TİB devreye girmeden mahkeme kararını erişim sağlayıcıları birliği uygulayacaktır.”
Özel hayatın gizliliğinde mevcut çalışmayan tasarıyı çalışır hale getirdiklerini söyleyen Elvan, “Diyelim ki herhangi birimizin eşinin, çocuğunun uygunsuz vaziyette videosu gayri hukuki olarak çekildi. Böyle bir durumda o kişi hemen TİB’e başvuracak. TİB bu başvuruyu değerlendirip, erişim sağlayıcıları birliğine gönderecek. Erişim sağlayıcıları birliği de geçici olarak bu kaset ise video ise bunu durduracak. O kişi mahkemeye başvuracak. Mahkeme de 48 saat içerisinde erişimin engellenip engellenmeyeceği konusunda kararını verecek. Eğer mahkeme bu erişim engellemesine devam edilecek diyorsa bu engellemeye devam edilecek. Mahkeme erişimin engellenmesi kaldırılsın şeklinde bir karar vermiş ise erişim kaldırılacaktır” diye konuştu.
"YAYIN 4 SAAT İÇİNDE DURDURULACAK"
Özel hayatın gizliliğinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde de yer aldığını belirten Elvan, bu tanımın kişinin kendisi, ailesi, evi gibi özel alanlarını içerdiğini ifade etti. Mevcut haliyle özel hayatın gizliliğini korumaya yönelik çalışmayan mekanizmayı çalışır hale getiren bir düzenleme yaptıklarına dikkati çeken Elvan, "Özel hayatın gizliliğiyle ilgili uygunsuz içeriğin yayınlanması halinde kişi TİB’e başvurabilecek. TİB de kimlik tespiti yaptıktan sonra Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne konuyu aktaracağız. Birlik tarafından yayın 4 saat içinde geçici olarak durdurulacak" dedi.
Elvan, daha sonra şikayette bulunan kişinin mahkemeye başvurması gerektiğini söyleyerek, mahkemenin de 48 saat içinde karar vereceğini ve söz konusu mahkeme kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Gecikmesinde son derece sakıncalı hususların olması halinde ise TİB Başkanının erişimin engellemesine karar verebileceğini belirten Elvan, geçmiş dönemde bir parti başkanının başına böyle bir olay geldiğini hatırlattı. Bu durumda da mahkeme kapısının açık olduğunu söyleyen Bakan Elvan, mahkemeden gelen karar ne ise onun uygulanacağını ifade etti. Elvan, "Ne yasak ne sansür ne de TİB’in hiçbir yargı kararını engellemesine yönelik bir düzenleme söz konusu değil. TİB Başkanının sadece özel hayatın gizliliğinin korunması konusunda yetkisi var" ifadelerini kullandı.
Elvan, internette kimin hangi siteye girdiği, içeriğinin ne olduğu, ne gibi yazışmaların yapıldığı gibi kayıtların tutulacağı ve vatandaşların fişleneceği iddialarının da gerçek dışı olduğunu vurgulayarak, tutulacak kayıtların sadece trafik bilgisine yönelik olduğunu dile getirdi. Twitter, Youtube, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye’ye yatırım yapmaktan kaçındığını anlatan Elvan, buna neden olarak da herhangi bir yanlışlık halinde kanunda öngörülen hapis cezasını gösterdiklerini ve yeni düzenlemeyle hapis cezasının para cezasına çevrildiğini belirtti.
AB’NİN TEPKİSİ
AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Sözcüsü Peter Stano’nun yasanın ciddi endişe uyandırdığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Elvan, bu açıklamaların kesinlikle tasarının detayına bakılmadan yapıldığını düşündüğünü ifade etti. Elvan, AB’de birçok ülkedeki düzenlemelerin getirdikleri yeni düzenlemeden daha ağır olduğunu ve hapis cezalarının öngörüldüğünü kaydetti.
’Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin içeriğinin’ sorulması üzerine Elvan, Cumhurbaşkanı Gül’e mevcut tasarı hakkında bilgi verdiğini belirtti. Tasarının internet kafelerle ilgili yeni düzenlemeleri de içerdiğini söyleyen Elvan, ikincil mevzuatlarla birlikte internet kafelerin ailelerin çocuklarını gönül rahatlığıyla gönderebilecekleri bir yer haline getirilmesini amaçladıklarını bildirdi. (İHA)