Instagram, ekonomiye kadın iş gücü kazandırıyor!

Fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram, girişimciliğe soyunan kadınlar için ticarete açılan kapı oldu.

İnternetin yaygınlaşmasıyla giderek önem kazanan iş modellerinin başında gelen e-ticaret, kadın girişimciler için de yeni bir iş modeli haline geldi. İş hayatında aradığını bulamayan ya da hobilerini işe dönüştürmek isteyen bazı kadınlar, evlerinde ya da atölyelerinde ürettiği ürünleri teknoloji sayesinde alıcılarla buluştururken, geleneksel ticareti de internet ortamına taşıyor.



El emeği göz nuru ürünlerin, son yıllardaki yeni satış noktası ise sermayeye ve reklama ihtiyaç duymayan sosyal medya kanalları oldu. Milyonlarca kişinin uğrak noktası olan bu "pazar yerleri", girişimciliğe soyunan kadınlara da ticarete atılma imkanı sunuyor.



Girişimci kadınlar, görsel açıdan kuvvetli çikolatadan pastaya, kozmetikten organik ürüne, ayakkabıdan giyime, takıdan kulaklığa, dekoratif ürünlerden oyuncağa evde ya da atölyelerinde ürettikleri ürünlerin satışı için son yılların gözde sosyal ağı Instagram'a yöneliyor.



Türkiye'de Instagram aracılığıyla iş hayatına atılan ya da hobisini işe dönüştüren kadınların sayısı her geçen yıl artarken, Instagram sayesinde işini büyütüp istihdama katkı sunan bazı girişimci kadınlar mağazacılığa ya da atölyeye yöneliyor. Siparişlere yetişemeyen bazı kadınlar da Instagram'daki talep ve beğeni oranlarını gerekçe göstererek KOSGEB gibi kurumların yardımlarıyla e-ticarete atılıyor.



"EV YAPIMI ÇİKOLATALARIMA EN BÜYÜK İLGİ INSTAGRAM'DAN" 

Özel ev yapımı çikolatalarını Instagram'da "choc_choc_choco" markasıyla satışa sunan Gözde Kristal, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra 6 yıl süreyle uluslararası ajanslarda çalıştığını, daha sonra bu işi bırakıp büyük ilgi duyduğu çikolataya yönelmeye karar verdiğini söyledi.



Butik çikolata yapımı konusunda eğitim aldığını belirten Kristal, yaptığı çikolataları geniş kitlelere ulaştırmada Instagram'ın çok önemli bir mecra olduğunu vurguladı.



Kristal, "Yaptığım ev yapımı çikolataları düğün, baby shower partileri ve doğum günlerine özel hazırladığım için fotoğrafları belirli etiketlerle desteklediğimde ulaşmak istediğim hedef kitleye daha kolay erişebiliyorum. En büyük ilgi, en çok etkileşim aldığım sosyal medya hesabım Instagram'dır." dedi.



Hayali, hem pasta yapabileceği hem de eğitim verebileceği atölye kurmak 

Kızı için doğum günü pastası yaptıktan sonra bu konuda eğitim almaya karar veren Arzu Gençoğlu da "Arzunun pasta günlüğü" adıyla evde yaptığı butik pastaları 4 yıldır Instagram üzerinden satışa sunuyor. Pastacılık konusunda eğitim de veren Gençoğlu, "Hayalim, hem parti evi hem de eğitim verebileceğim bir mekan açmak." dedi.



AYAKKABI SİPARİŞİNE YETİŞEMEYİNCE ATÖLYE KURDU 



Tekstil ve tasarım okumasına karşın ayakkabı tasarımına yönelen Pelin Özfırıncı ise ilk ayakkabı siparişlerini sosyal medya hesapları üzerinden almaya başladı. Sipariş sayısının artmasıyla tasarım atölyesi kurmaya karar veren Özfırıncı, "Pelin'in Ayakkabıları" adıyla e-ticarete de yöneldi. 



“INSTAGRAM, KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI 4 KAT ARTIRDI” 



e-ticaret şirketi IdeaSoft'un Genel Müdürü Seyhun Özkara, yaptıkları araştırmaların Instagram'ın kadın girişimci sayısını 4 kat artırdığını ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:



"Instagram, kuruluşundan sonra e-ticaret için çok önemli bir platform haline geldi. Kadın girişimciler evlerinde veya atölyelerinde ürettiği özel ürünleri paylaşarak e-ticarete ilk adımı atıyor. Instagram aracılığıyla günde onlarca sipariş alıyorlar. Instagram ile başlayıp bugün 3-5 fiziki mağazaya ulaşmış ve kendi alanında çok başarılı olmuş örnekler de söz konusu. Sosyal medya hesabı üzerinden siparişe başlayan ve işlerini büyüterek e-ticarete yönelen birçok kadın girişimci örneği var."



"KADINLAR, INSTAGRAM'DA KENDİLERİNİ ÖZGÜRCE İFADE EDEBİLİYOR" 



Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar da internet kullanıcılarının yüzde 20'sinin Instagram'da olduğunu,16-24 yaş arasında değişen aylık 300 milyon kullanıcısıyla özellikle mobil kullanıcılar arasında hızla yaygınlaşan Instagram'ın, ucuz ve kullanım kolaylığının yanı sıra marka bilinirliğine de katkı sağladığını kaydetti.



Oktar, KAGİDER'in "Geleceğin Kadın Liderleri Projesi"nden mezun olduktan sonra KAGİDER'de profesyonel olarak çalışmaya başlayan Projeler Yöneticisi Meltem Karaarslan'ın girişimi Pisi Shoe modelinin, sosyal medya kanalları üzerinden sipariş alarak başladığını ve uygulamanın artık kendi web sitesi üzerinden sipariş aldığını söyledi.



Kadın girişimcilerin sayısının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her geçen gün arttığını, bu artışın bir bölümünü sosyal medya üzerinde kendine iş alanı açmış kadınların oluşturduğunu belirten Oktar, "Home office, son yıllarda tüm dünyada oldukça yaygın olan bir çalışma sistemi. İnsanlar bu sayede çalışma ortamlarını özgürce seçebiliyor. Instagram üzerinden ticaret yapan ev kadınları için de aynı ifadeyi kullanabiliriz. Bu sayede kendilerini özgürce ifade edebildikleri bir sanal ortam yaratmış oluyor." şeklinde konuştu. (AA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı