İnsanlar dezenformasyon olduğunu bilmelerine rağmen sahte haber yayıyor!

BBC'nin dünya genelinde sahte haberlerle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçları dikkat çekti...

Kenya ve Nijerya'da araştırmaya katılanlar, önlerine gelen şeyin doğruluğunu teyit ettirmekten sonra sosyal medyada paylaşmaya öncelik verdiklerini söylediler. Hindistan'da da yükselen milliyetçiliğin, ulusal kimliğin ön plana çıkarılması istediğinden dolayı olguları ikinci planda bıraktığı görüldü.



Söz konusu araştırma BBC'nin dezenformasyonla mücadele kapsamında geliştirdiği #SahteHaberinÖtesinde girişiminin başlangıcını oluşturuyor. Araştırma kapsamında 100 binden fazla sahte haber metni, 16 bin Twitter hesabı ve 3 binden fazla Facebook sayfası incelendi; Hindistan ve Afrika'da onlarca kişiyle görüşüldü.



Araştırmaya katılanlar, yedi gün boyunca cep telefonlarına BBC tarafından erişilmesine izin verdi ve bu da araştırmacıların, katılımcıların neyi, kiminle ve ne sıklıkta paylaştıklarını tespit etmelerini sağladı.



Araştırmanın yapıldığı üç ülke olan Hindistan, Kenya ve Nijerya'da, ana akım medyaya duyulan güvensizliğin insanların alternatif kaynaklardan gelen bilgileri, teyit etmeden ve işin gerçeğinin duyulmasına yardımcı olunduğu inancıyla paylaşmalarına neden olduğu görüldü.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


İstanbul'da Toplu Ulaşıma Rekor Zamma Ret Serdal Adalı'dan, İbrahim Üzülmez'e ziyaret 40 yaş küçük sevgilisi cinsel hayatını anlattı Cezaevi görevlisi mahkumla ilişkiye girdi Galatasaray, Eren Elmalı için gün sayıyor Ferdi Tayfur'un son isteği açıklandı