İngiliz medyası Türkiye'deki şiddeti analiz etti: Arkasında kim var?

Ankara'daki terör saldırısının dünya medyasındaki yankıları sürüyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC ve İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, Ankara'daki intihar saldırılarının ardından Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu değerlendiren geniş bir analize yer verdi.



BBC'den Paul Kirby'nin sorularla birlikte yanıtlarına yer verdiği Türkiye'deki şiddet: İstikrarsızlık ne kadar tehlikelidir? başlıklı analiz yazısında 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri hatırlatarak "Türkiye'nin siyasi kaderi dönüm noktasında' diye yazdı.



Analizde, Türkiye'nin Ankara'daki patlamadan önce en ciddi terör olaylarını büyük şehirlerde değil, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı güneydoğuda yaşandığını, büyük şehirlerdeki şiddetin de daha çok sol görüşlü ve HDP'ye yönelik parti binalarına yapıldığına dikkat çekti.



Türkiye ve PKK'nın 2013 yılından bu yana ilan ettikleri ateşkesin, Türkiye'nin güneydoğusunda sokağa çıkma yasağı konulan kentler ve yıkıcı çatışmalarla sonuçlandığı yorumu yapılarak şimdilerde değişen şeyin, Suriye sınırındaki korkunç sivil savaşın Türkiye'nin hararetli siyasi tartışmalarını beslemekte olduğu ifade edildi.



Paul Kirby yazısında: "Muhalif bazı siyasetçiler Türk İstihbarat servisinin IŞİD'e yardım etmek amacıyla Suriye sınırına silah taşıdığını ileri sürerken PKK liderleri daha da ileriye giderek Türkiye'yi yönetenleri Kürt militanlara saldırmaları için IŞİD'i korumaya çalıştıklarını söyledi" ifadelerini kullandı.



Analizde ayrıca IŞİD militanlarının Türkiye'nin boşluklu sınırlarından faydalandıklarına dikkat çekilerek Ankara'nın Suruç ve Ankara patlamalarından onları sorumlu tuttukları aktarıldı.



GÜNEYDOĞU'DAKİ TERÖR ANKARA'YA SIÇRADI



İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times ise terörün sınırlardan ve Kürtlerin yaşadığı güneydoğudan sıçrayarak Ankara ulaşırken Türkiye'deki istikrarın giderek kötüye gittiğini yazdı.



Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey "Türkiye'deki bombalamaların arkasında ne var ve kim suçlanacak?" yazısında intihar saldırılarından sonra akla gelen sorulara yanıt aradı.



7 Haziran seçimlerinden önceki Diyarbakır'daki HDP seçim mitinginde patlatılan bomba ile temmuz ayında Suruç'ta 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı hatırlatılan yazıda, bu terörist saldırısından sonra Türkiye'nin IŞİD'e karşı daha sert yanıt verdiği ve üstlerini IŞİD'i bombalaması için uzun bir zaman sonra ABD'ye açmasına karşın kendi yanıtının öncelikli olarak PKK'ya yönelik olduğunu bunun da Kürt militanların iki polisi şehit etmesiyle sonuçlandığına dikkat çekti



Dombey, yazısında 1 Kasım seçimlerinin son 10 yıldaki en önemli olaylardan biri olabileceğini belirterek şöyle devam etti: "Geçtiğimiz haziran ayındaki seçimlerde tek başına iktidara gelemeyen AKP, aynısını yapmak için sandıklara geri dönüyor. Ancak kesin bir çoğunluk sağlamak için koalisyon kurmak arasındaki fark, partinin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan için büyük önem taşıyor.



Yazar makalesini şu ifadelerle sonlandırdı: "son anketler, kasım ayındaki seçim sonuçlarıyla diğer bir koalisyon hükümetine doğru gidildiğini gösteriyor. Ancak Ankara'daki bombalama, Türkiye'deki siyasetin, ne kadar şiddetli, tahmin edilemez ve değişken hale geldiğine işaret ediyor." (DHA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi