İngiliz bankalarından TCMB analizi: Merkez Bankası'nın faiz indireceği tarih açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının ardından Barclays ve HSBC tahminlerini açıkladı. Barclays, TCMB’nin güvercin tonda daha dengeli bir açıklama yaptığına dikkat çekerek faiz indirimi beklediği tarihi paylaştı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

HSBC ve Barclays, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HSBC Ekonomisti Melis Metiner konuya ilişkin olarak kaleme aldığı notta bankanın beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttuğunu hatırlattı.

Ekonomist, bu yıl faiz değişikliği beklemediklerini, yılın son çeyreğinde faiz indirimine ilişkin risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti.

"2025'TE BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ"

Enflasyon konusunda politika yapıcıların temkinli söyleminin devam ettiği belirtilen raporda “Hizmet enflasyonunda ve enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme nedeniyle yıl sonuna kadar politika faizinin bu seviyede kalmasını, gevşeme döngüsünün 2025’te başlamasını bekliyoruz. Bugünkü açıklama, hizmet enflasyonunda son çeyrek verilerinin yakından izleneceğine işaret ediyor. Bu cephedeki belirgin bir iyileşme bankanın indirim döngüsüne beklenenden daha erken başlamasına neden olabilir” değerlendirmesine yer verildi.

Banka 2025’in ilk çeyreğinde politika faizinin yüzde 42,5’e, ikinci çeyrekte ise yüzde 36,5’e inmesini öngörüyor.

KASIM'DA İNDİRİM BEKLENİYOR

Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel de paylaştığı raporda bankanın Kasım ayında faiz indirimlerine başlayacağı tahminini paylaştı.

TCMB’nin güvercin tonda daha dengeli bir açıklama yaptığı belirtilerek “Bu da bankanın yılın son çeyreğinde indirime başlamaya hazırlandığına dair bir sinyal olarak algılanabilir. Daha önce Ocak 2025 olan ilk faiz indirimi tahminimizi 2024’ün Kasım ayına revize ettik. Bankanın 2025’in Ağustos ayına kadar her toplantıda 250’şer baz puan indirim yapmasını ve politika faizini yüzde 25’e çekmesini öngörüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugünkü toplantıda politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 50 seviyesinde tuttu. Metinde enflasyon görünümünde yaşanan bozulma durumunda daha önce sıkılaştırma yapılacağı yönündeki mesaj "para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" şeklinde değiştiği görüldü.

Narin Güran cinayetinde ilk defa duyacağınız bilgi Pıtrak otunun faydalarına inanamayacaksınız Ernest Muçi devre arasında Beşiktaş'a veda ediyor Narin cinayetinde kan donduran rapor! Bugün akaryakıt alacaklar dikkat! Benfica'ya üç puanı Kerem ve Orkun getirdi