İmzalar atıldı! Müzik dünyasında devrim!

Müzik alanında faaliyet gösteren dört meslek birliği, ortak lisanslama konusunda devrim niteliğinde kararlar aldı.

Müzik alanında faaliyet gösteren dört meslek birliği - MESAM (Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği), MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği), MÜYAP (Müzik Yapımcıları Meslek Birliği) ve MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği ) -  27 - 28 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da 2 gün süren toplantı neticesinde ortak lisanslama konusunda devrim niteliğinde kararlar aldılar.



Bu anlaşma uyarınca kurulacak olan Ortak Lisanslama Birimi ile müzik alanında hem kullanıcı hem de eser sahipleri ve bağlantılı haklar açısından adil, çağdaş ve kolay uygulanabilir bir lisanslama sisteminin hayata geçirilmesi hedeflenmekte. Bu anlaşma sayesinde daha çok telif toplanacak hem de müzik lisansı kullanıcıları lisanslamalarını tek bir merkezden kolayca lisanslama yapabilecekler. Meslek birliklerinin beraber oluşturdukları bu güçle maliyetler azalacağından, hem lisans alanların hem de müzik eseri sahipleri, yapımcı ve yorumcularının menfaaatine olacaktır.

 

Eser sahipleri ve yapımcı ve yorumcular hazırladıklları yönetmelikle yeni yasa tasarısına da zemin hazırladılar.

 

MSG'den Garo Mafyan, Cengiz Erdem, Ferhat Göçer, Askın Tuna, Gönül Şen, Ömer Ahunbay, Ömer Özgür, Bora Öztoprak, İsra Gülümser, Bülent Pozam, Muyorbir'den Edip Akbayram, Onur Akin, Ali Kocatepe, Burhan Şeşen, Belkis Akkale, MESAM’dan Arif Sağ, Burhan Bayar, Metin Karatas, Emre Saltuk, Recep Ergül, Ahmet Selcuk İlkan, Atilla Özdemiroglu, Suat Suna, MÜYAP'tan Bülent Forta, Deniz Erdem, Bulent Seyhan, Samsun Demir ve Hasan Saltuk'un katıldığı toplantılarda Türkiye'de müzik lisansı kullananlar için bu önemli ve tarihi kararlar oy birliğiyle alındı.

 

Bu anlaşma uyarınca kurulacak olan Ortak Lisanslama Birimi ile müzik alanında hem kullanıcı hem de eser sahipleri ve bağlantılı haklar açısından adil, çağdaş ve kolay uygulanabilir bir lisanslama sisteminin hayata geçirilmesi hedeflenmekte.

 

DAHA ÇOK GELİR VE GELİRİN TABANA YAYILMASI HEDEFLENİYOR



Konuyla ilgili olarak MSG Başkanı Garo Mafyan verdiği demeçte "Amacımız her zaman daha fazla telif toplamak ve tabana yaymaktır. Bunu yaparkende müzik lisansı kullanan kullanıcıları menfaatlerine bazı düzenlemeler yapmak zorunluluktu. Müzik lisansı kullanıcıları bu sayede tek bir merkezden lisanslanarak hem mali açıdan daha avantajlı hem de hukuki açıdan daha güvenceli lisanlama tipiyle karşılaşacaklar. Hem kullanıcılardan hem de Bakanlıktan gelen taleplere cevap vermek adına, 4 meslek birliği olarak Ortak Lisanslama Protokolüne imzalarımızı attık. İnşallah en kısa zamanda üyelerimiz açısından olumlu mali sonuçlarını göreceğiz" dedi.

 

MSG Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy da "Daha önce 2007 yılında denemesi yapılan ve bir yıl süren ortak lisanslamalar da bile çok büyük başarılar alınmıştıı.  Bu 1 yıllık kısa süreçte bile gelirlerimizdeki çok ciddi oranda artışı görmüştük. Bu protokolün tekrar imzalanması son 4 yıldır durağan olan meslek birlikleri gelirlerini ciddi oranda arttıracaktır. Sektörde eser sahibi, yapımcı ve yorumcular artık tek vücuttur. Müzik kullanıcıları da artık çok basit ve pratik olarak müzik lisansı alınabilecektir. Çünkü, artık tek elden lisanslamanın önü açılmıştır. Sektöre hayırlı olsun.” Dedi. Ayrıca, Şensoy, “Bu birliktelik sadece lisanslama alanında değil, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun ve ilgili mevzuatın değişmesinde de 4 meslek birliğinin ortak görüş vermesini sağlayacak ve sektörün istediği değişiklikleri yapması konusunda da itici güç olacaktır" Şeklinde konuştu.

 

Konuyla ilgili olarak MSG Başkanı Garo Mafyan verdiği demeçte "Hem kullanıcılardan hem de Bakanlıktan gelen taleplere cevap vermek adına, 4 meslek birliği olarak Ortak Lisanslama Protokolüne imzalarımızı attık. İnşallah en kısa zamanda üyelerimiz açısından olumlu mali sonuçlarını göreceğiz" dedi.

 

MSG Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy da "İlk olarak yine 4 meslek birliği 2007 yılında böyle bir protokol imzalamıştı. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı bu protokol en fazla 1 yıl sürebilmişti. Bu 1 yıllık kısa süreçte bile gelirlerimizdeki çok ciddi oranda artışı görmüştük. Bu protokolün tekrar imzalanması son 4 yıldır durağan olan meslek birlikleri gelirlerini ciddi oranda arttıracaktır. Sektörde eser sahibi, yapımcı ve yorumcular artık tek vücuttur. Müzik kullanıcıları da artık çok basit ve pratik olarak müzik lisansı alınabilecektir. Çünkü, artık tek elden lisanslamanın önü açılmıştır. Sektöre hayırlı olsun" dedi. Ayrıca, Şensoy, "Bu birliktelik sadece lisanslama alanında değil, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun ve ilgili mevzuatın değişmesinde de 4 meslek birliğinin ortak görüş vermesini sağlayacak ve sektörün istediği değişiklikleri yapması konusunda da itici güç olacaktır" şeklinde konuştu.


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi