IMF'nin Türkiye'ye uyarısı dış basında yankılandı

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye'ye 'uyarı'sı, yabancı medyaya yansıdı.

Telegraph gazetesi, Türkiye'den faiz oranlarını artırıp politikasını sıkıştırmasını isteyen IMF'nin verdiği mesajı Mart seçimlerine hazırlanan Başbakan Erdoğan için "istenmeyen bir mesaj" olarak nitelediği haberinde "Türkiye, son 10 yıldır performans yönünden bir yıldızdı ancak ciddi sorunlar birikmeye başladı" diye yazdı.     



TELEGRAPH: "IMF TÜRKİYE'Yİ AZARLADI"



IMF'nin son raporunda Türkiye'ye yönelttiği eleştirilere dikkat çeken İngiliz Telegraph gazetesi, IMF, dikkatsiz politikalar nedeniyle azarladı" başlıklı haberinde IMF'nin Türkiye'den politikasını sıkıştırmasını isterken ülkenin FED'nin küresel likiditesini çekmeye başladığında sermaye kaçışları için "başlıca aday" olduğu uyarısını yaptığına dikkat çekiyor.



"Bu, Mart seçimlerine hazırlanan ve geçen yaz Gezi protestolarını gerçek cephane ile güç kullanarak bastırmasının ardından popülaritesini korumaya çalışan Sayın Erdoğan için istenmeyen bir mesajdır" görüşünü öne süren gazete, "IMF'nin en büyük sitemi ise, para birimini savunmaya çalışırken Türkiye'nin rezervlerinin yüzde 15'ini yakan Merkez Bankası'na yönelikti" diye yazıyor. 



Telegraph "Türkiye, son 10 yıldır performans yönünden bir yıldızdi ancak ciddi sorunlar birikmeye başladı" derken ülkenin şimdi "en kırılgan" yükselen piyasalar arasında değerlendirildiğine işaret ediyor.



"Sayın Erdoğan, fırtına geçtiğinden emindir ve şimdilik meydan okuyor" sözlerini de kullanan gazete, bir uzmanın "Korku şimdilik kalkmış durumda. Politika yapıcıları, kısa vadede Türkiye'nin dış dengesizliklerini ele almak için herhangi bir neden görmüyor" değerlendirmesini aktardıktan sonra "İşte, IMF'yi kaygılandıran da budur" diye ekliyor. 



VOA: "IMF TÜRKİYE'Yİ UYARDI"



Amerika'nın Sesi (VOA), "IMF'den Türkiye'ye Uyarı" başlığını kullandığı haberinde IMF'nin Türkiye'den, parasal politikalarını sıkılaştırmasını istediğini belirterek geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden IMF heyetinin, "Gelişmiş ülkelerin para politikalarının piyasalarda yeniden fiyatlandırılması, Türkiye'nin temel kırılgan noktalarından biri olan dış kaynaklı dengesizliğini daha da belirginleştirdi" sonucuna vardığını kaydetti. IMF'nin Türkiye'nin cari açığı ve enflasyonuna ilişkin tahminlerine yer veren VOA, "Türkiye, Amerika Merkez Bankası'nın varlık alımlarını yavaşlatacağının sinyalini vermesinden bu yana sermaye hareketlerinden en fazla zarar gören ülkeler arasında yer aldı. Türk Lirası, dolar karşısında büyük oranda değer kaybetti" dedi. 



Haberde ABD Merkez Bankası'nın varlık alımlarını yavaşlatma kararını bir süre daha yürürlüğe koymama kararı her ne kadar Türk Merkez Bankası'nı rahatlatsa da, bazı ekonomistlerin Türkiye'nin dev cari açıkları ve küresel çaptaki sermaye hareketlerinin yarattığı baskı nedeniyle liranın değerinin düşmeye devam edeceği tahmininde bulunduklarına dikkat çekiliyor. ANKA


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında