İlk Kültür Bakanı Halman, son yolculuğuna uğurlandı

Halman'ın cenazesi Teşvikiye Camii'nden kılınan cenaze namazının ardından, Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verildi.

Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı, şair, çevirmen, yazar, akademisyen Talat Sait Halman (83) son yolculuğuna uğurlandı. 





Talat Sait Halman için ilk tören Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Törene Halman'ın tiyatrocu kızı Defne Halman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları Genel Müdürü Şevket Demirkaya, iBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Genco Erkal, Zafer Ergin, Tilbe Saran, Zeliha Berksoy'un da aralarında bulunduğu sanatçılar katıldı.



BABACIĞIM KIZIN OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM



Törende konuşan Defne Halman, "Babam birçok alanda çalıştı çeşitli görevlerde yer aldı ama hep şair olarak anılmak istedi. Babamın çalışmalarıyla, yapıtlarıyla, insanlığıyla ektiği nice tohumlar ölümünün ardından büyüyüp yeşermeye devam edecek. Hep bizlerle yaşayacak. " dedi. Babasının bir şiirini paylaşan Halman daha sonra tabuta dönerek "Babacığım kızın olmaktan gurur duyuyorum' diyerek tabutunu okşadı.



TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İLK KÜLTÜR BAKANI OLUŞU SAYGIYA DEĞER



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ise, "Kendisini çok beğenerek izleyeceği bir oyunun galasında bu sahnede ağırlayasaydık. Tabii keşkelerle geçmiyor hayat. Keşke, İstanbul'da tören haberini daha önce alsaydık. Ona daha da layık ve daha da büyük katılımlı bir tören yapabilseydik. Ama acilen bu kadarını gerçekleştirilebildik. Benim için Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kültür bakanı oluşu zaten başlı başına saygıya değer. Benim için Şekspir'i ilk kez Türkçeye kazandıran insan olması ve bildiğim kadarıyla siyasetin kirlenmeyen birkaç yüzünden biri olması ve onunla bir kez tanışma onuruna erdiğim için benim için gerçekten çok önemli " dedi.



YAZICIOĞLU: KÜRT SORUNU ÜSTÜNE YAZDIĞI BİR YAZISINDAN BAKANLIGI İPTAL EDİLDİ



Yazıcıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:



"Yazdığı kitaplar arasında 'Kültürel ufuklar' iki cilt olarak yayınlandı ve Talat Halman'ı anlatmaya çalışan özellikte bir kitaptı. Bu kitaptan bir alıntı yapmak istiyorum izninizle. Yaşar Kemal'in kaleme aldığı bir yazı. Talat Halman bir zamanlar Kültür Bakanı oldu. Bizim ülkemizde edebiyatçılara devletçe hiç önem verilmemiştir. Düşünce adamları, sanatçılar bir hiçtir bizde. Bizim ülkemizde hapishaneye girmemiş, açlık çekmemiş bir sanatçıyı da çok az görürüz. Oysa Kültür Bakanı olunca Talat'ın ilk işi bizim şairimiz Dağlarca'yı ziyaret etmek oldu. İyi biliyorum ki, Dağlarca'nın kitapçı dükkanını bakanlık kapısı sanmadı. O sıralar Dağlarca sanırım hapisten yeni çıkmıştı ya da girmek üzereydi. Bir bakanın böyle belalı günlerde Dağlarca'ya gitmesi hepimizi şaşırttı. Bu yolu da bize Talat açtı. Bundan sonra 97 yılında Frankfurt kitap fuarı barış ödülü bana verilince zamanın Kültür Bakanı Almanya'ya benim için bile geldi. Sonra yalnız politik sebeplerden yani Kürt sorunu üstüne bir yazı yazdığından dolayı onun Kültür Bakanlığı iptal edildi. Ben de o zaman bir gazetede 'Ne gam' diye yazdım o Türkiye'nin Dünya'daki Kültür Bakanı'dır."



SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ SEVGİLİ TALAT HALMAN



Törende konuşan Genco Erkal, "Size teşekkür borçluyuz sevgili Talat Halman, zerafetiniz için, sevecenliğiniz, inceliğiniz, duyarlılığınız için. Güldüğümüz birikiminiz, hocalığınız için. Dostluğunuz, cömertliğiniz, zekanız ve tadına doyum olmaz sohbetiniz için, Türkçemizi baş taçı edişiniz için, dilimize kazandırdıklarınız için, Bizi edebiyatımızı, kültürümüzü dünyaya tanıttığımız için. Hayatımıza kattığınız bütün zenginlikler için, bu hoyrat dünyadaki dürüst ve aydınlık görüşünüz için. Size çok teşükkür ederiz sevgili Talat Halman" dedi.



İŞ, SİYASET VE SANAT DÜNYASINDAN BİRÇOK İSİM KATILDI



Talat Sait Halman'ın Türk bayrağına sarılı naaşı burada yapılan konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde Teşvikiye Camii'ne gönderildi. Teşvikiye Camii'nde düzenlenen törene Halman'ın ailesinin yanı sıra, Eski Bakanlardan Ercan Karakaş ve Fikret Ünlü, İstanbul Kültür ve Turim İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabahcı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Kıvanç Tatlıtuğ, Bedri Baykam, Erol Evgin, Müjdat Gezen, Engin Hepileri, Genco Erkal, Zafer Ergin, Zafer Algöz'ün de aralarında bulunduğu iş, siyaset ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Cenazeye katılanlar Halman'ın anısına açılan defteri imzaladı.



KENDİSİNDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK



Törende basın mensuplarına konuşan Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, "Kendisinden çok şey öğrendik. Eski kültür bakanları olarak geçen yıl bir araya gelmiştik. Gerçekten Türkiye için büyük bir kayıp. Sadece kültür bakanı değil, çok iyi bir şair, bilim adamı. Ben bu vasıflara sahip insanların nadir olduğunu görüyorum. Çünkü sürekli çalışıyordu. Ders veriyordu. Kültür sanat konusunda bugünlerde tartıştığımız konuların hepsine kafa yoruyordu. Yanlışları söylüyordu. Aktif bir insandı o yaşta da. Büyük kayıp ama eserleri ve şiirleri ile bakan olarak yaptıklarıyla kültür sanat dünyası ile ilgili görüşleriyle her zaman anılacak unutulmayacak" dedi.



Talat Sait Halman'ın cenazesi öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verildi. (DHA)

 


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem