İKSV'den 'düşündürücü' rapor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) kültür politikaları çalışmaları kapsamındaki dördüncü yayını Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek başlıklı rapor geçtiğimiz günlerde yayımlandı.

İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ve Zülal Fazlıoğlu Akın (Ohio State Üniversitesi)  tarafından hazırlanan rapor, ulusal düzeyde bir sanat eğitimi politikası geliştirilmesi ve bu politikanın kültür ile eğitim alanlarının önceliklerinden biri hâline getirilmesini hedefliyor. 



Türkiye’de sanat eğitimi alanını tanıma, tanımlama ve değerlendirmeyi amaçlayan Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek raporu, Türkiye’de bu konuda yapılmış, sanat eğitiminin bütün kademelerine odaklanan en kapsamlı çalışmalardan biri olma niteliği taşıyor. 



Sanat eğitimi konusunun Türkiye’de akademik ortamlar dışında yeterince tartışılmadığı düşüncesinden hareketle hazırlanan raporda sanat eğitiminin, sanatçı yetiştirme değil, her yaştan öğrenci ve eğitmenlerin faydalanacağı, estetik bilinci, hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştiren boyutuna odaklanıyor. Türkiye’den ve dünyadan iyi uygulama örneklerine yer verilirken, sanat eğitiminin niteliğinin artırılması ve kapsamının genişletilmesi için somut öneriler sunuluyor.  



Bu alanda çalışan tüm aktörlerin desteği ve katkısının gerekliliğinin altını çizen rapor, alanda faal olan kamu ve sivil toplum kuruluşları ile aktörleri inceleyerek, bu aktörlerin arasındaki işbirliği ve iletişimi artıracak stratejiler geliştiriyor, ekonomik alanda katma değeri yüksek olan yaratıcı sektörlerin sanat eğitimi ile ilişkisini değerlendiriyor. 



Türkiye’nin de imzacısı olduğu, sanat eğitimini toplumsal hayata entegre etmeyi hedefleyen uluslararası sözleşmeler ve bildirgeleri pratiğe geçirme yollarının da tartışıldığı raporda, altyapı yetersizliği, kapasite eksikliği ve sanat eğitiminin öneminin yeterince anlaşılmamasından kaynaklanan pratik alandaki sorunları aşmaya yönelik somut öneriler sunuluyor. 



Raporun son bölümünde yer alan ve ulusal bir sanat eğitimi politikasının hayata geçirilmesi için geliştirilen öneriler, planlama ve politika, fon kaynakları, müfredat ve uygulamalar ve sanat eğitmenlerine yönelik eğitim ve destek başlıkları altında toplanıyor. Bu başlıklar altındaki öneriler, sanat eğitimi politikasının şekillendirilmesinde önemli rol oynayan bakanlıklar, yerel yönetimler, siyaset yapıcılar, eğitmenler, veliler, sanatçılar ile okul ve eğitim kurumu yöneticileri, kültür kurumları ve sivil toplum kuruluşları gibi aktörlerin görev ve etki alanlarına göre aktarılıyor. 



Çalışmalarına Eylül 2013’te başlanan Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek raporunun hazırlık sürecine görüşleriyle katkıda bulunan isimler arasında Doç. Dr. Ali Osman Alakuş, Batuhan Aydagül, İsmet Berkan, Prof. Nilüfer Ergin Doğruer, Prof. Dr. Halil Ekşi, Uğur Kalafat, Mine Küçük ve Prof. Dr. Fikret Toksöz yer alıyor. 

 

'Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek' raporunun PDF versiyonuna buradan ulaşılabilir.




A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında