İçişleri Bakanlığı'ndan İBB açıklaması... İBB'ye özel teftiş başlatıldı. DİAYDER referansı sakıncalı mı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; 'teröristlerin' İBB'de işe başlatıldığını iddia etmişti. İçişleri Bakanlığı DİAYDER referansıyla İBB'ye yerleştirilen kişilerle ilgili açıklama yayınladı. Yapılan açıklama özel teftiş başlatıldığı aktarıldı. İBB'den İçişleri Bakanlığı'na cevap geldi. İBB'den yapılan açıklamada, "86 bin İBB çalışanımızı zan altında bırakmıştır." denildi.
İçişleri Bakanlığı, DİAYDER referansıyla İBB'ye yerleştirilen kişilerle ilgili açıklama yayınladı. Yapılan açıklama şöyle:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde işbaşı yaptırılan personelden:
455 PKK/KCK,
80 DHKP-C,
20 MLKP,
2 MKP,
ayrıca bazılarının FETÖ ve diger terör örgütleriyle iltisaklı olduğu yönünde tespitler üzerine,
Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır.
İşte yapılan o açıklama:
İşte İçişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan o açıklama:
İBB'DEN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA YANIT
İBB'nin Twitter hesabından İçişleri Bakanlığı'nun 'terörist çalışan' açıklamasına cevap geldi. İBB'nin resmi Twitter hesabından şu açıklamalar yapıldı:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sosyal medyadan idare edilemez. İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili 16 Aralık 2021 tarihli resmî yazımıza bilgi vermediği gibi bugün sosyal medyadan yaptığı açıklamayla 86 bin İBB çalışanımızı zan altında bırakmıştır.
“Terör bağlantılı” kişiler ortada gezip, kamu kurumlarında iş buluyorsa bu sorun İBB’nin değil, güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanlığı’nındır. Devletin en önemli bakanlıkları, siyasi polemik yerine, elindeki bilgi ve belgeleri devletimizin kurumu İBB ile paylaşmalıdır.
31 Mart seçimleri öncesi ve sonrasında başlayan ve hala devam eden hukuksuz ve devlet ciddiyeti ile örtüşmeyen bu hamleleri kamuoyu takdirine sunarız. Elbet Türkiye Cumhuriyeti hak ettiği şekilde idare edilecektir çünkü bu kudret milletimizde fazlasıyla mevcuttur.
İBB ve 86 bin çalışanı sonuna kadar hukuk önünde haklarını arayacaktır.
İşte o tweetler:
NE OLMUŞTU?
ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPMIŞ, İMAMOĞLU CEVAP VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan bugün yaptığı konuşmada, “CHP, belediyelerinde 15 bin kişiyi işten çıkartıp terörle bağlantılı 45 bin kişi aldı” demişti. Erdoğan’a yanıt veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “2,5 yılda yaptığımız yatırımlar ve hayata geçirdiğimiz projelerle İBB'de 21.500 kişiye istihdam sağladık” demişti.
DİAYDER SORUŞTURMASI
Terör Örgütü PKK/ KCK'nın amaçları doğrultusunda faaliyet yürüttükleri iddia edilen Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyesi 9'u tutuklu 23 şüpheli hakkındaki soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, şüphelilerin "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlarından 3,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisleri istendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, Şirinevler'de faaliyet gösteren DİAYDER isimli derneğin KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü kaydedildi. İllegal olarak açılan denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli verilen vaaz ve hutbeler verildiği, legal bir çatı altında örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttükleri hususunda somut deliller elde edildiği belirtildi. İddianamede, 2013 yılında terörist başı Abdullah Öcalan'ın kendisini ziyarete gelen BDP heyeti aracılığıyla mesaj vererek Diyarbakır'da Demokratik İslam Kongresi çağrısı yaptığı ve "Çare elbette resmi diyanet İslam'ı değildir" diyerek alternatif bir dini yapılanma çağrısında bulunduğu"na iddianamede yer verildi. KCK Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesinin diyanet harici alternatif bir dini yapılanmaya gidilmesi yönündeki açıklamalarının DİAYDER tarafından karşılık bulduğu, özellikle de dernek içerisinde faaliyet gösteren ve mele olarak adlandırılan gayri resmi din adamları aracılığıyla örgüt tarafından yapılan açıklamalar hayata geçirilmeye başlandığı anlatıldı. Dernek adı altında sivil toplum kuruluşu olarak yasal görünümlü faaliyetlerine devam eden bazı DİAYDER yönetici ve üyelerinin, "din motifli yaklaşımlarla örgüt sempatizanı kitlenin örgüte bağlılıklarını arttırmak ve örgütün kent merkezlerinde ihtiyaç duyduğu sempatizan kitle oluşturmaya çalıştıkları, sonrasında ise örgütün din karşıtı ideolojisinin kitleye empoze ettikleri"nin anlaşıldığı da iddianamede yer buldu.
"PKK'NIN DEĞER AİLESİ KAVRAMINA ÖNEM VERDİĞİ"
İddianamede, DİAYDER'in referansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne işe alındığı öne sürülen örgüt üyesi ve sempatizanların maaşlarının bir kısmını derneğe verdiklerinin tanık ve iletişimin dinlenmesine ilişkin tespitlerden anlaşıldığı belirtildi.
Yine İBB tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt sempatizanları tarafından değer ailelerine dağıtıldığının iletişimin dinlenmesine ilişkin tespitlerden anlaşıldığı da iddianamede yer aldı. İddianamede, Ramazan ayı nedeniyle İBB tarafından DİAYDER'e verilen alışveriş kartlarınının dernek başkanı şüpheli Ekrem Baran tarafından dağıtılması maksadıyla Avrupa ve Anadolu yakasında ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldığı, söz konusu kartların dağıtılacağı şahıslar arasında "değer ailelerinin" de bulunduğu anlatıldı. İddianamede, PKK/KCK silahlı terör örgütünün "değer ailesi" kavramına çok önem verdiği, örgütün kırsal alanında faaliyet yürütmekte iken ölen örgüt mensupları ile faaliyet yürütmeye devam eden örgüt mensuplarının ailelerinin örgüte olan bağlılıklarının azalmaması amacıyla yapı içerisinde sürekli olarak desteklenmesi, ziyaret edilmesi ve bu hali ile silahlı kanadın temelini oluşturan örgüt mensuplarının aile yapısı itibariyle de bağların örgütsel anlamda diri tutulmasının amaçlandığı kaydedildi.
İDDİANAME AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ
Şüphelilerin tapelerinin yer aldığı iddianamede, DİAYDER başkanı olan şüpheli Ekrem Baran'ın dijital materyalinde yapılan örgütsel irtibat ve iltisakını ortaya koyacak bir çok tespitin yer aldığı, geçmiş dönemlerde örgüt mensuplarının cenaze törenlerine katıldığına ilişkin görsellerin bulunduğu, sürekli olarak örgüt haber kanallarını takip ettiği öne sürüldü. Şüpheli Mehmet İnan'ın da DİYADER irtibatıyla İBB'de gassal olarak görev yaptığı, dernek başkanı Ekrem Baran ve dernek saymanı şüpheli Rıza Oğur arasında yapılan görüşmede aldığı maaş üzerinden derneğe düzenli olarak para yardımında bulunduğunu söylediği belirtildi. 2012-2103 yıllarında DİAYDER'e üye olduğunu belirten şüpheli Hasan Karahan ise DİAYDER yöneticilerinin İBB'ye gassal olarak kendi yakınlarını almaları nedeniyle usulsüzlük yaptıklarını düşünerek istifa ettiğini söylediği iddianamede yer aldı. İddianamede, Ekrem Baran'ın tutuklu bulunduğu 23 şüphelinin "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlarından 3,5'er yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianame kabul edilirse dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.