İç çamaşırı ne sıklıkla değiştirilmeli, her gün değiştirilmeli mi? İç çamaşırı kaç gün giyilmeli?
İç çamaşırı hakkında gerçek ortaya çıktı. Günümüzde pek çok kişi iç çamaşırını her gün değiştirmeyebilir. Bu nedenle, "İç çamaşırı ne sıklıkla değiştirilmeli, her gün değiştirilmeli mi?", "İç çamaşırı kaç gün giyilmeli?" gibi sorular da merak konusu oldu. Peki, iç çamaşırı ne sıklıkla değiştirilmeli, her gün değiştirilmeli mi? İç çamaşırı kaç gün giyilmeli?
Günlük yaşamda kişisel hijyenin en önemli unsurlarından biri olan iç çamaşırı değiştirmek birçok kişi tarafından göz ardı ediliyor.
Ancak bu alışkanlığın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan doktorlar, her gün iç çamaşırını değiştirmemenin genital bölgede bakteri oluşma riskini artırdığını vurguladı.
Her gün iç çamaşırını değiştirmenin ne kadar önemli olduğunu hemen hemen herkes bilir. Ancak İngiltere'de yapılan bir araştırmada katılımcıların %100'ünün iç çamaşırını yalnızca haftada bir kez değiştirdiği, %5'inin ise aynı iç çamaşırını 2-3 hafta boyunca giydiği ortaya çıktı.
Aktif bir yaşam tarzınız varsa iç çamaşırınızı günde iki kez değiştirmeniz idealdir, ancak mutlaka her gün bir kez değiştirmeniz şarttır.
İÇ ÇAMAŞIRI GİYERKEN DİKKAT!
İç giyim, giyimin en çok temas eden parçalarından biridir ve gün içinde ter, bakteri ve nem biriktirir. Bu nedenle hijyeni korumak ve meydana gelebilecek sağlık sorunlarını önlemek adına, her gün temiz iç çamaşırı giymek önemli bir unsurdur.
Dr. Jen Caudle, "İç çamaşırınızı her gün değiştirmek, genital sıvı tutulumunu ve bakteriyel mantar enfeksiyonlarını önlemek için çok önemlidir" diyor.
Öte yandan sağlıklı iç çamaşırı seçimi de mikrop ve enfeksiyon riskini azaltmak için oldukça önemlidir.
İç çamaşırınızı her gün değiştirmenin yanı sıra sağlıklı kumaş ve uygun beden seçimi enfeksiyon ve tahriş riskini en aza indirecektir.
Pamuk gibi nefes alabilen ve teri emen kumaşlar tercih edilmektedir. Sentetik elyaflar (polyester, naylon) teri hapsedebilir ve bakteri ve mantarların büyümesini teşvik edebilir.
İç çamaşırın nefes alabilme özelliği, genital bölgedeki nem seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olarak mantar ve enfeksiyon riskini azaltır.
Çok dar veya çok dar iç çamaşırları kan ve hava dolaşımını kısıtlayabilir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Vücuda tam oturan, hareketi kısıtlamayan bir model tercih edilmelidir.
Kalın dikişli veya sert etiketli ürünler cildi tahriş edebilir. Sorunsuz bir model veya etiketsiz bir tasarım daha uygundur.
Sağlık açısından iç çamaşırlarının yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekmektedir. Bu nedenle makinede yıkamaya uygun, dayanıklı kumaşların seçilmesi önemlidir.
Yazın daha ince, daha nefes alan kumaşlar tercih edilirken, kışın daha kalın, daha sıcak tutan malzemeler kullanılmalıdır.