Hrant Dink için 16 yıldır adalet bekleniyor: Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının üzerinden 16 yıl geçti
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden tam 16 yıl geçti. Bugün anma günü... Dink, kabri başında anıldı.
19 Ocak 2007’de silahlı suikasta uğrayarak hayatını kaybeden Hrant Dink, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeniydi.
Hrant Dink, 16 sene önce bugün saat 15:00 sıralarında Şişli'deki Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Agos çıkışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda olay yerinde hayatını kaybetti.
Ne olmuştu?
Türkiye gündeminde uzun süre yer tutan cinayet, aydınlatılmaya çalışıldı.
Yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürülen Hrant Dink'in katil zanlısı olarak, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı bir kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı.
Dink, Türkiye'de öldürülen gazetecilerin sembolü haline geldi. Ancak bu acı ölüm bile gazetecilerin suikaste kurban gitmelerini engelleyemedi.
Samsun'da yakalanan Samast ile cinayetin azmettiricileri Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 18 sanık hakkında, 20 Nisan 2007'de, dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Tuncel'in de aralarında bulunduğu 9 kişinin dava dosyasını zaman aşımı ihtimali nedeniyle ayırdı. 9 Temmuz 2019'da açıklanan kararla, Erhan Tuncel 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal 7 yıl 6 ay, Ogün Samast 2 yıl 6 ay, Zeynel Abidin Yavuz 14 yıl 22 gün, Tuncay Uzundal 16 yıl 10 ay 15 gün, Ahmet İskender ile Ersin Yolcu 1 yıl 10 ay 15'er gün hapisle cezalandırıldı, Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal ise beraat etti.
Dosya Yargıtay'da
Agos Genel Yayın Yönetmenin Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin çoğu kamu görevlisi 37 kişinin beraat ettiği, 26 kişinin hapis cezası aldığı (11’i tutuklu), 13 kişinin de dosyasının ayrıldığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla iligli temyiz süreci başladı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin 3 Mayıs’ta yerel mahkemenin kararını onamasının ardından Hrant Dink ailesi Yargıtay’a gitti. Dink ailesinin avukatları Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen ve Hülya Deveci dosyayı temyiz etti.
Agos’taki habere göre avukatlar Yargıtay Ceza Dairesi’ne sunulmak üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesin 2. Ceza Dairesi’ne 130 sayfalık bir dilekçe verdi.
Dilekçede avukatlar İstinaf Mahkemesinin kararıyla ilgili “İstinaf kararının; delillerin toplanmamış olması, kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerimizin reddedilmiş olması ve Hrant Dink cinayetinin tüm yönlerinin açığa çıkarılmasına yönelik yargılamanın yapılmamış olması nedenleri ile bozulmasına karar verilmesi gerekliliği bulunmaktadır” dedi.
Ruh halimin güvercin tedirginliği
“Ruh halimin güvercin tedirginliği” Hrant Dink'in ölmeden önce yayımlanan son yazısıydı.
"Tek silahım samimiyetim Ama işte karar çıkmıştı ve tüm ümitlerim yıkılmıştı. Gayrı, bir insanın olabileceği en sıkıntılı konumdaydım. Hakim “Türk Milleti” adına karar vermişti ve benim “Türklüğü aşağıladığımı” hukuken tescillemişti. Her şeye dayanabilirdim ama buna dayanmam mümkün değildi. Benim anlayışımla, bir insanın birlikte yaşadığı insanları etnik ya da dinsel herhangi bir farklılığı nedeniyle aşağılaması ırkçılıktı ve bunun bağışlanır bir yanı olamazdı. Şu çok açık ki, beni yalnızlaştırmak, zayıf ve savunmasız kılmak için çaba gösterenler, kendilerince muradlarına erdiler. Daha şimdiden, topluma akıttıkları kirli ve yanlış bilginin tesiriyle Hrant Dink’i artık “Türklüğü aşağılayan” biri olarak gören ve sayısı hiç de az olmayan önemli bir kesim oluşturdular.Ne yazık ki artık eskisinden daha fazla tanınıyorum ve insanların “A bak, bu o Ermeni değil mi?” diye bakış fırlattığını daha fazla hissediyorum.
Ve refleks olarak da başlıyorum kendi kendime işkenceye.
Bu işkencenin bir yanı merak, bir yanı tedirginlik.
Bir yanı dikkat, bir yanı ürkeklik.
Tıpkı bir güvercin gibiyim...
Onun kadar sağıma soluma, önüme arkama göz takmış durumdayım.
Başım onunki kadar hareketli... Ve anında dönecek denli de süratli. Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz."
MEZARI BAŞINDA ANILDI
Ölümünün 16'ncı yılında Hrant Dink'in Balıklı Ermeni Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Törene eşi Rakel Dink, çocukları, Hrant Dink'in kardeşleri ve sevenleri katıldı. Anma töreninde Hrant Dink'in mezarına eşi Rakel Dink tarafından güller konuldu, dualar edildi.
AGOS GAZETESİ ÖNÜNDE ANILDI
Dink, katledilişinin 16. yıl dönümünde, Agos gazetesinin eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde anıldı.Anmaya, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve yüzlerce kişi katıldı.