Hollande geldi, kapılar sadece Anadolu Ajansı'na açıldı! Gazeteciler 'ayrımcılığa' isyan etti!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın programına Anadolu Ajansı dışındaki basın kuruluşu kameralarının alınmamasına tepki gösterdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın programına Anadolu Ajansı dışındaki basın kuruluşu kameralarının alınmamasına tepki gösterdi.
Olcayto, "Bir programa sadece devlet destekli kameramanın alınmasıyla halkı ilgilendirecek farklı noktaların öğrenilmesi engelleniyor. Tek tip haber anlayışı yaratılmaya çalışılıyor. Bu tür davranışlar demokrasiyle bağdaşmıyor" dedi.
François Hollande, dün Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansa katıldı. Ancak konferansa, Anadolu Ajansı kameramanı dışında kameraman alınmadı. TGC Başkanı Olcayto, bu tür davranışların demokrasiyle bağdaşmadığını söyledi. Akreditasyonun gazeteciliğin önemli dertlerinden biri olduğunu belirten Olcayto, "Daha doğrusu halkımızın bilgi edinmesini engellediği için halkın büyük bir sorunu. Niye her gazeteye eşit davranılmaz? Niye gazeteciden çekinilir? Bunu anlamak zor. Ancak böyle bir şeyin Galatasaray gibi bir üniversitede bir kültür merkezinde yapılması büsbütün ters geliyor bize. Çünkü orada iletişimde çocuklara halkı nasıl bilgilenir, haber akışı nasıl olur? diye öğretiliyor" ifadelerini kullandı.
Bir programda devlet destekli kuruluşun çekeceği görüntüyle diğer haber kuruluşlarından gelen basın mensuplarının görüntü açısının daha farklı olacağını aktaran Olcayto, "Bir programa devlet destekli tek kameramanın alınmasıyla halkı ilgilendirecek farklı noktaların öğrenilmesi engelleniyor. Tek tip haber anlayışı yaratılmaya çalışılıyor. Bu yanlıştan biran önce vazgeçilmesi gerekir. Türkiye’de bir sol basın var, kendi emekleriyle çıkan bir sağ basın var neden bunlar temsil edilmesin? Niye bunlar haberi dinlemesin? Niye bunlar haberi yorumlamasın? Bu çok yanlış bir uygulama ve çağdaş demokrasilerde kesinlikle yeri yok" diye konuştu.
'BASIN AYRIMCILIĞININ ÖNÜNE KISA VADEDE GEÇİLEMEZ'
Basın arasında yapılan ayrımcılığın önüne kısa vadede geçilemeyeceğini dile getiren Olcayto, şöyle devam etti:"Türkiye'de demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlediği bir dönem başladığında elbette bunlar kalkacak ama bizde uzun süredir devlet katının basına bir müdahalesi var. Basın pek sevilmez ve o algı değişmedikçe bizim demokrasiye geçişimiz mümkün değil. Demokrasi adımları 1946’da başladı 1950’de geçtik gibi söylemlerle demokrasicilik oynuyoruz. Umarım demokrasi bütün kurallarıyla işlediğinde bu sorunlar ortadan kalkar."
Basına eşit muamele edilmediğini kaydeden Olcayto, "Muhalefet eden yayın organları duruma göre çağrılıyor. Kendilerini destekledikleri anda çağırıyorlar ancak muhalefete ilişkin konulara ve yazılara fazla yer verildiği anda basın müşavirleri tarafından davetler bir anda kesiliyor ama emir yukarıdan geliyor. İktidarın algısı bu şekilde" ifadelerini kullandı. Cihan