Hipertrikoz (Ambras sendromu) nedir, belirtileri nelerdir? Hipertrikoz nedenleri neler, tedavisi var mı?
Vücudun her yerinde kılların normalden daha fazla uzaması durumuna hipertrikoz adı veriliyor. Halk dilinde kurt adam sendromu olarak da bilinen bu rahatsızlıkta, vücudun normalde kıl olmayan ya da çok az bulunan bölgelerinde aşırı kıl büyümesi gerçekleşir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen hipertrikozun iki çeşiti vardır: Genelleştirilmiş ve lokalize hipertrikoz. Peki, Hipertrikoz (Ambras sendromu) nedir, belirtileri nelerdir? Hipertrikoz nedenleri neler, tedavisi var mı?
Oldukça anormal ve dikkat çeken rahatsızlıklardan biri olan hipertrikoza sahip birini hiç gördünüz mü? Görünümü kurt adama benzetilen bu rahatsızlık 19. ve 20. yy başlarında Julia Pastrana gibi birçok sirk sanatçısında vardı. Bunlar, hem insan hem hayvan özelliklere sahip kişiler olarak tanıtılıyordu. Yine bu hastalık, doğuştan terminali hipertrikoz sahibi aslan yüzlü adam olarak da bilinen Stephan Bibrowski ile de bilinmektedir. Peki, Hipertrikoz (Ambras sendromu) nedir, belirtileri nelerdir? Hipertrikoz nedenleri neler, tedavisi var mı?
HİPERTRİKOZ (AMBRAS SENDROMU) NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipertrikoz (Ambras Sendromu), nadir görülen genetik bir hastalıktır.
Vücudun çeşitli bölgelerinde aşırı derecede tüylenme görülmesi durumudur. Bu, genellikle doğuştan gelir ve "Kurt Adam Sendromu" olarak da adlandırılır. Ambras sendromu, hipertrikozun en nadir formlarından biridir. Yüz, boyun, sırt ve ekstremitelerde aşırı kıl büyümesine sebep olur.
Hipertrikoz belirtileri şöyle:
- Vücudun geniş bölgelerinde (yüz, sırt ve ekstemitelerde) kalın ve koyu rankli kılların aşırı büyümesi
- Ambras sendromu olan bazı kişilerde yüz anomalileri
- Bazı kişilerin dişlerinde şekil bozuklukları ya da eksik dişler
HİPERTRİKOZ NEDENLERİ NELER, TEDAVİSİ VAR MI?
Ambras sendromunun nedenleri, genellikle genetik mutasyonlarla ilgilidir. Özellikle 8. kromozomun bir bölgesinde meydana gelen bir mutasyon bu hastalığa yol açar. Bu durum, otozomal dominant bir şekilde kalıtılabilir, yani eğer bir ebeveynde bu mutasyon varsa, çocuklarının da bu durumu yaşama olasılığı yüksektir.
Ambras sendromunun tedavisi yok. Fakat belirtiler yönetilebilir. Aşırı tüylenmenin azaltılması için lazer epilasyon, elektroliz, veya tüy dökücü kremler gibi kozmetik tedaviler uygulanabilir. Ayrıca, yüz anomalileri ya da diş problemleri gibi ek belirtiler için cerrahi müdahaleler ve ortodontik tedaviler düşünülebilir.