Her gün enerji içeceği içersek ne olur, öldürür mü? Enerji içeceğinin tehlikeleri neler, ne kadar tüketilmeli?

Doktorlar sık sık enerji içeceği içilmemesi ya da az tüketilmesi konusunda uyarılarda buluyor. Hem tatlı bir tada sahip olan hem de içindeki kafein nedeniyle enerji verdiğine inanılan bu içecekler, ülkemizde de çok sık tercih ediliyor. Kola, meyve suyu, gazoz gibi içeceklere farklı bir alternatif olan enerji içecekleri, her gün tüketildiğinde ise çok kötü sonuçlar doğurabilir. Peki, Her gün enerji içeceği içersek ne olur, öldürür mü? Enerji içeceğinin tehlikeleri neler, ne kadar tüketilmeli?

Son yıllarda hemen hemen her markette, bakkalda satılan enerji içecekleri çok sık tüketilmeye başlandı. Uzmanlar sık sık enerji içeceklerinin tehlikeleri konusunda uyarsa da kimileri bu içeceklerden uzak duramıyor. İçildiği zaman fiziksel ve zihinsel uyarıcı etki yapan bu içecekler, kafeinli olduğundan özellikle sabah erken kalkan ya da gün içinde çok yorulan kişiler tarafından daha sık tercih ediliyor. Hem gazlı hem gazsız olarak satılan enerji içecekleri, içerisinde şeker, amino asitler, bitki özü, taurin ve tatlandırıcılar barındırdığından oldukça sağlıksız olarak nitelendiriliyor. Kimileri ise her gün içerek bu içeceğe bağımlı hale gelebiliyor. Peki, her gün enerji içeceği içersek ne olur, öldürür mü? Enerji içeceğinin tehlikeleri neler, ne kadar tüketilmeli?

HER GÜN ENERJİ İÇECEĞİ İÇERSEK NE OLUR, ÖLDÜRÜR MÜ?

The Sun gazetesinde yer alan bir habere göre; her gün enerji içeceği içen bir adamın kalp krizi geçirdiği iddia edildi. Peki, her gün enerji içeceği içmek öldürür mü?

Enerji içecekleri yüksek miktarda kafein, şeker, ve diğer uyarıcılar içerir. Bundan dolayı düzenli olarak alındığında vücutta çeşitli sorunlara neden olabilir.

Enerji içeceklerini aşırı tüketmek, özellikle kısa süre içinde çok fazla içildiği zaman ölümcül olabilir. Özellikle kafein duyarlılığı olan kişilerde ya da enerji içeceğini alkolle birlikte tüketenlerde risk yüksektir.

ENERJİ İÇECEĞİNİN TEHLİKELERİ NELER, NE KADAR TÜKETİLMELİ?

İçerisindeki yüksek oranda kafeinden dolayı kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, ve kalp ritmi bozukluklarına neden olabilir.

Uyku kalitesinde düşüş ve uykusuzluğa neden olabilir.

İçindeki kafein ve şeker bağımlılık yapabilir. Bu da sürekli enerji içeceği içme ihtiyacını doğurur.

Çoğu enerji içeceğinde yüksek miktarda şeker vardır. Fazla şekerden dolayı kilo artışı, tip 2 diyabet vs. görülebilir.

Baş ağrıları, mide rahatsızlıkları, dehidrasyon ve anksiyete de görülebilir.

Bundan dolayı enerji içeceği içmeyi tamamen bırakmak gereklidir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen maksimum günlük kafein alımı 400 mg'dır. Bu miktar yaklaşık olarak 2-3 kutu (her biri 250 ml) enerji içeceğine denk gelmektedir. Ancak, bu kafein miktarı başka kaynaklardan da alınabileceği için enerji içeceği tüketimi dikkatle sınırlanmalıdır.

Enerji içeceklerini düzenli içmemeye özen göstermelisiniz. Ara sıra ve ihtiyaç halinde örneğin aşırı yorgunluk dönemlerinde dikkatli tüketilebilir.

Enerji seviyenizi artırmak için alternatif yollar düşünebilirsiniz. Bunlar düzenli egzersiz, dengeli beslenme, yeterli uyku, bol su tüketimi vs. olabilir.

ENERJİ İÇECEKLERİNİN İÇİNDE NELER VAR, ALKOL VAR MI?

Enerji içeceklerinin içeriği, markaya ve ürüne göre değişiklik gösterebilir. Alkolle karıştırılmış formları da vardır. Fakat içindekiler genellikle şunlardır:

Kafein, şeker, taurin, B vitaminleri, ginseng, guarana, gingko biloba, L-Karnitin.

Fethullah Gülen Öldü Yüzde 25 İndirim Geldi İşte iddianamedeki bir numaralı sanık Fethullah Gülen'in Yerine Geçecek Sürpriz İsim Gülen'in ölümünü hangi gazete nasıl gördü? Dilan Polat ve Sıla Doğu hakkında yeni gelişme Emekliye 2 maaş - 2 tazminat düzenlemesi!