Her gün dilim dilim ekmek tüketenler yandı: Ekmeğin bilinmeyen zararı ortaya çıktı
Ülkemizde en sık tüketilen biri olan beyaz ekmeğin zararları, yapılan birçok araştırmalarla yıllardır kanıtlanmaktadır. Sofralardan eksik olmayan beyaz ekmek, ne yazık ki sağlığımızı son derece etkiler. İşte beyaz ekmeğin zararları
Yıllardır beyaz ekmeğin en sağlıklı seçenek olmadığı savunması, yaygın bir gerçektir. Günümüzde birçok kişi kepekli veya çok tahıllı ekmeği tüketmeyi denemiştir.
Ancak sonunda beyaz ekmek tüketme alışkanlığına geri dönmüş olabilirsiniz. Harvard Sağlık Yayıncılığı, yüksek glisemik indekse sahip besinlere beyaz ekmeği de ekledi.
Bilimsel olarak zararı desteklenen beyaz ekmek, tam tahıllarda bulunan lif ve besin maddelerinden yoksun rafine buğday unundan yapılır. Bu da bazı zararlara neden olabilir.
İşte beyaz ekmeğin zararları...
BEYAZ EKMEĞİN ZARARLARI
Beyaz ekmek, sağlığımıza birtakım zararları beraberinde getirir. Beyaz ekmeğin en bilinen zararlarından biri, kan şekeri dalgalanmalarına neden olmasıdır.
Beyaz ekmek, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere ve düşüşlere yol açabilen, sizi aç hissettiren ve daha fazla beyaz ekmek yemenizi sağlayan nişasta içerir. Bu da zamanla kilo alımına katkıda bulunabilir. Bununla birlikte tip 2 diyabet riskini de artırabilir.
Beyaz ekmek yapmak için kullanılan rafinasyon işlemi tam tahıllarda bulunan temel besinlerin çoğunu yok eder. Bu da vücudunuzun, daha sağlıklı yiyecekler için ayırdığınız alanı ortadan kaldırır.
Beyaz ekmek aynı zamanda sindirim sorunlarına neden olabilir. Bir üniversite çalışmasına göre beyaz ekmekteki lif eksikliği, sindirim sorunlarını tetikleyebilir.
Beyaz ekmekteki lif eksikliği, kabızlık, düzensiz bağırsak hareketleri, iltihaplı bağırsak hastalığı, obezite, tip II diyabet ve metabolik sendrom gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Öte yandan beyaz ekmek, kalp hastalıklarının riskini artırabilir. Beyaz ekmek vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini yükselterek kalp sorunlarını tetikleyebilir.
BEYAZ EKMEK YERİNE NE TÜKETİLEBİLİR?
Uzmanlara göre beyaz ekmek yerine, çavdar, kepek, tam buğday ya da siyez ekmeği tüketmeniz daha sağlıklı bir tercih olacaktır.