Haziran gündemine eylemler damga vurdu

Haziran ayının siyasette öne çıkan kişi, konu ve olaylarını inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), basın, görsel medya ve internet medyasını kapsayan bir rapor hazırladı.

Gezi Parkı olayları ülke gündeminin ilk maddesiydi…



Mayıs ayında başlayan Gezi Parkı eylemleri, Haziran’da da gündemin ilk maddesini oluşturdu. Gezi Parkı’nda nöbet tutan eylemcilere polis belirli aralıklarla müdahale ederken, protestocuların eylemdeki ısrarı dikkat çekti. AKP, olayların arkasında faiz lobisinin ve Türkiye’nin gelişimini engellemek isteyenlerin yer aldığını öne sürerken, muhalefet kanadı olayların hükümetin şimdiye kadar yürüttüğü baskı politikaları sonucu oluştuğunu, olayların parkın yıkılıp yerine AVM yapılması boyutunu aştığını ifade etti. Eylemcilere polisin yaptığı biber gazı ve tazyikli su müdahaleleri, Yurt içinde ve dışında çeşitli kesimler tarafından eleştirilirken, olayların medya yerine ağırlıkla sosyal medyadan takip edilmesi dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı olaylarını değerlendirmek, park yerine yapılması planlanan projeleri anlatmak için sanat çevresinden bazı kimselerle bir araya geldi.



Gezi Parkı’ndaki eylem, protestoların 19.cu gününde polisin müdahalesi ile son bulurken, eylemler çeşitli il ve bölgelerde devam etti. Gezi Parkı olayları 3 mecrada toplam 333 bin 239 haber ve yazı ile, medyada en fazla yer bulan konu oldu. Olaylarda eylemcilerin sloganları ve protesto biçimleri dikkat çekerken, bunlardan en fazla öne çıkanı ise duran adam protestosu oldu.



Çözüm sürecinde gelişmeler…



Çözüm süreci, Haziran ayında da gündemde öne çıkan konular arasındaydı. Çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan'ın düzenlenmesini istediği konferanslardan ikincisi "Birlik ve Çözüm Konferansı" adı altında gerçekleştirildi. Konferansta, Kürtlerin yaşadığı dört ülkeden de katılımcılar yer alırken, son İmralı ziyaretini yapan BDP heyeti Kandil'e gitti. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinde birinci aşamanın tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, ikinci aşamanın muhatabının BDP olacağını söyledi. Çözüm süreci medyada ay genelinde 28 bin 925 haber ve yazı ile yer aldı.



Çözüm sürecinin önemli aşamalarından biri olan “Demokratikleşme paketiyle” ilgili tartışmalar sürerken, 28 Haziran Cuma günü Lice saldırısı patlak verdi. Olayda 1 kişi öldü, 2’si ağır 9 kişi yaralandı. Lice saldırısı için İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerde eylemler düzenlendi.



Türkçe Olimpiyatları



Uluslararası Türkçe Demeği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11.Türkçe Olimpiyatları, 1 Haziran’da Ankara 19 Mayıs stadyumunda başladı. 140 ülkeden 2000 kişinin katılımıyla 15 gün süren tören, "Evrensel Barışa Doğru" sloganıyla gerçekleşti. 16 Haziran’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda kapanışı gerçekleştirilen tören, medyada geniş yankı buldu.



SİYASET GÜNDEMİ



Medya Takip Merkezi’nin Haziran ayını kapsayan siyaset gündemi araştırmasına göre, ayın medyada en çok konuşulan siyasi partisi Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemine gösterdiği tepki ve polisin müdahaleleri gibi konularla AKP, en çok konuşulan partilerin başında geldi. Olayların arkasında AKP hükümetinin başarısının gölgelenmek isteyen faiz lobisi gibi gizli güç odaklarının olduğunu öne süren AKP, Ankara, İstanbul, Erzurum, Samsun, Kayseri gibi illerde de mitingler düzenlerken, toplam 153 bin 240 haber ve yazıya konu oldu.



CHP’nin gündeminde eylemler vardı



Cumhuriyet Halk Partisi, ay boyunca medyada en fazla öne çıkan ikinci siyasi parti oldu. Gezi Parkı olaylarının AKP hükümetinin uyguladığı baskının bir sonucu olduğunu iddia eden parti, olayları desteklediklerini göstererek, Beşiktaş’tan Taksim’e kadar neredeyse tüm kadro yürüyüş yaptı. CHP, ay genelinde 87 bin 727 haber ve yazı ile gündeme geldi.



MHP partisinde Gezi Parkı eylemlerine katılımı sınırladı



Haziran ayında, medyanın en fazla ilgi gösterdiği bir diğer siyasi parti ise, Milliyetçi Hareket Partisi oldu. Önceki aya oranla haberlerinde yüzde 38 düşüş gözlenen partide, genel başkan Devlet Bahçeli, Gezi Parkı'ndaki eylemlere partisinin destek vermediğini açıkladı. MHP’nin, olabilecek provokasyonlar ve sol örgütlerin yanında BDP'lilerin de eylemlere destek vermesi üzerine katılıma sınırlama getirdiği öğrenildi. Gezi Parkı olaylarına ilişkin hükümeti eleştiren MHP, Haziran’da 33 bin 254 haber ve yazıda yer aldı.



Parti olarak BDP'nin gezi parkı eylemlerine mesafeli durmasına karşın, BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder başta olmak üzere bazı BDP'li milletvekilleri eylemler nedeniyle kamuoyunda daha aktif bir algı yarattı.











AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ






No




Siyasi parti




Haber adedi




Artış (%)






1




AKP




153.240




-7






2




CHP




87.727




-31






3




MHP




33.254




-38






4




BDP




30.330




-25






5




SP




4.327




-11













Erdoğan AKP’nin toplam haberlerinden daha fazla konuşuldu



Aynı araştırmaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayında medyanın en çok söz ettiği siyasetçi oldu. Toplamda 151 bin 445 haber ve yazıya konu edilen Erdoğan, yoğunlukla Gezi Parkı’ndaki eylemlere karşı söylemi, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen AKP mitingleri ve Fas, Cezayir ve Tunus gezisi sonrası havalimanında büyük bir kalabalığın kendisini karşılaması ile konuşuldu.



Abdullah Gül olaylara ılımlı yaklaşmayı tercih etti…



MTM’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, medyada en fazla adından söz edilen ikinci siyasi isim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaparak "sağduyu" çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Gül’ün, yaptığı açıklamada "Mesaj alındı, gereği yapılacak. Türkiye'nin demokrasisi test edildi" demesi dikkat çekti. Eylemler kapsamında, çeşitli siyasetçilerin görüşme taleplerini kabul eden Gül, alkol ile ilgili düzenlemeleri içeren yasayı onaylaması ile de gündeme geldi. Abdullah Gül, toplamda 25 bin 732 haber ve yazı ile konuşuldu.









AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ






No




Siyasi isim




Haber adedi




Artış (%)






1




Recep Tayyip Erdoğan




151.445




5






2




Abdullah Gül




25.732




-1






3




Kemal Kılıçdaroğlu




20.165




-49






4




Bülent Arınç




19.408




13






5




Barack Obama




13.779




-50











Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Haziran 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.



MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:




Türkmenistan’a bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Türkmenistan'ın en büyük Devlet Nişanı'nı takdim eden Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, "Arkadaş" adında Ahal Teke cinsi bir Türkmen atı hediye etti.


PKK'nın Kandil'deki yöneticisi Murat Karayılan, geri çekilmenin haziranda hızlı şekilde tamamlanacağını söyledi.


Genelkurmay Başkanlığı, Doğuda görev yapan personele kıt'a tazminatı ödeneceğini, kira yardımı yapılacağını ve gece eğitimi, atış, tatbikat ve denetleme yapan ve nöbete kalan askere de "Güvenlik tazminatı" adı altında fazla mesai ödeneceğini açıkladı.


Alevi dernekleri, 3. Boğaz köprüsüne "Yavuz Sultan Selim" isminin verilmesini, köprünün temelinin atıldığı Sarıyer Garipçe köyünde basın açıklaması yaparak protesto etti.


İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili 77 ilde değişik şekillerde 603'e yakın eylem gerçekleştirildiğini belirterek, 280 işyeri, 6 kamu binası, 103 polis otosu, 207 özel araç, bir konut, bir polis merkezi ve 11 AK Parti hizmet binasına zarar verildiğini açıkladı.


Hükümet, "Belgrad ormanlarını imara açılıyor" tartışmalarına neden olan düzenlemeyi geri çekti.


28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığın, kararların alındığı tarihî toplantının tutanak ve ses kayıtlarıyla ilgili talebine, Milli Güvenlik Kurulu’nun olumsuz cevap verdiği öğrenildi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, CHP grubu, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün adının "Yavuz Sultan Selim" olması ve "Taksim Yayalaştırma Projesi ile Gezi Parkı'nda Topçu Kışlası yapımı" konularında yazılı soru önergeleri verdi.


Eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın vasiyet ettiği Erbakan Vakfı’nın kuruluş çalışmaları tamamlandı.


Mayıs ayında başlayan 11.’i Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yapılan törenle son buldu. Bu yılki etkinliğe 140 ülkeden 2 binden fazla öğrenci katıldığı belirtildi.


BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir grup milletvekili ile dün Akil İnsanlar Komisyonu başkanları ile bir araya geldi.


"Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dosyanın kapsamlı olması ve sanık sayısının fazla olması nedeniyle hükmün açıklanması için duruşmanın 5 Ağustos'a ertelendiğini bildirdi.


Çözüm süreci kapsamındaki 45 günlük çekilme sürecinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşıldı. 45 günde Şırnak, Hakkâri, Van, Mardin, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bitlis, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Amanoslar'daki terör örgütü üyeleri Kuzey Irak'a ulaşırken, Sivas, Tokat ve Dersim bölgesinden terörüstlerin çekilmeye başladığı bildirildi.


Madımak Katliamı'nın 20. Yılı nedeniyle Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Kadıköy'de bir miting düzenlendi. Mitinge çeşitli sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Antikapitalist Müslümanlar da destek verdi.



Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında