Havalimanları, hastaneler ve dahası... 8.5 milyar Windows sistemi çökmüştü! Microsoft ve CrowdStrike bir araya geliyor

Geçtiğimiz aylarda milyonlarca Windows sistemi, siber güvenlik firması CrowdStrike kaynaklı bir güncelleme nedeniyle çökmüştü. Dünyayı etkileyen bu sorun kısa sürede çözüme kavuştu. Şimdi ise Microsoft, gelecekteki risklere önlem almak için CrowdStrike ile bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Teknolojinin hayatımızdaki önemini, geçtiğimiz aylarda yaşanan mavi ekran hatasıyla bir kez daha gördük. Havalimanlarından AVM’lere, kafeteryalardan akla gelebilecek pek çok sektör adeta geçici bir süre de olsa darbe yedi.

Bu darbenin nedeni ise Windows sistemlerinde yapılan küçük bir güncelleme idi. Siber güvenlik şirketi CrowdStrike’ın yaptığı hatalı güncelleme, dünyada milyonlarca Windows sistemlerini kullanılamaz hale getirdi. Sorun her ne kadar kısa sürede çözülse de, bunun artık milyonlarca kişi için önemi çok büyük. Tam da bu nedenden ötürü Microsoft, gelecek risklerin önüne geçmek amacıyla 10 Eylül'de Redmond, Washington'daki genel merkezinde özel bir konferans düzenleyeceğini duyurdu.

MICROSOFT, GÜVENLİK ÖNLEMLERİ İÇİN ÖZEL KONFERANS DÜZENLEYECEK

Şüphesiz Microsoft’un bu etkinlikte davet edeceği ilk şirketlerden biri CrowdStrike. 8,5 milyon Windows cihazının çalışamaz hale gelmesine neden olan bu şirket, 10 Eylül’de düzenlenecek konferansa davet edildi ve Microsoft ile olası güvenlik önlemlerini konuşacak.

Konferansa Microsoft, CrowdStrike ve diğer ağ ve bilgisayar güvenliği tedarikçilerinden temsilciler katılarak son olaydan çıkarılan dersleri tartışacak ve benzer durumlar için gelecekteki yanıtları ve güvenlik önlemleri üzerine araştırmalarını masaya yatıracak.

8.5 milyon cihazın çökmesindeki CrowdStrike hatası, sadece 40KB’lık bir dosya nedeniyle meydana gelmişti.

CrowdStrike'ın güvenlik tehdidi algılama aracı “Falcon Sensor” yanlış çalışarak Windows işletim sisteminin mavi bir arka planla çökmesine neden olurken, bu da beraberinde çok sayıda sistemin kullanılamaz hale gelmesini sağladı.

Hatalı güncellemenin etkisiyle American Airlines, United Airlines, Tiger Airways, Jetstar, Cool Air gibi havayolu şirketleri etkilenmiş, National Taiwan University Hospital ve Taipei Veterans General Administration gibi hastanelerin bilgisayar sistemleri de bu sorundan muzdarip olmuştu. Türkiye’de de akla gelebilecek pek çok sektör küresel kesintinin mağduru oldu.

Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan... Ordu’da liselilerin kavgası cinayetle bitti Bu da oldu: Duvarı kırıp komşusunun evini soydu