Havacılıkta devrim yapacak: Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı'nı Selçuk Bayraktar anlattı

Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı test faaliyetlerine devam ediyor. Hava muhaberelerinde stratejik bir öneme sahip olacak bu savaş uçağı Mavi Vatan'ın korunmasında etkin role sahip olacak. BAYKAR, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı’nı anlattı.

BAYKAR, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı’nın hava muharebesinde yol açacağı etkilere değindi.

BİR DEĞİŞİMİN BAŞLANGICI OLACAK

BAYRAKTAR Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olarak tarihe geçti. Test faaliyetleri devam eden Kızılelma’nın, 2024 yılı içerisinde seri üretime geçmesi hedefleniyor. Selçuk Bayraktar, Kızılelma’nın havacılıkta yol açacağı paradigma dönüşümünü Yağız Şenkal’a anlattı.

Selçuk Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “SİHA’lar, Dünya’nın da çok beklemediği şekilde bir paradigma değişimine neden oldular. Hatta Dünya’da bu paradigma değimini muharebe sahasında tanıtan ilk ordu, Türk Silahlı Kuvvetleri oldu. Kızılelma da yine hava muharebesinde, böyle bir değişimin başlangıcı olacak.

HAVACILIĞIN YEN PARADİGMA DÖNÜŞÜ

Kızılelma’da silahlar, kanat altında ve gövde içerisinde taşınabilecek. Silahların gövde içerisinde taşınması, radar görünürlüğünü azaltacak. Kızılelma’nın tasarımı, düşük radar görünürlüğü sağlayacak şekilde gerçekleşti.

Hem düşman uçağını sensörler vasıtasıyla otomatik olarak algılamaya hem de eğer bir it dalaşı olacaksa, agresif manevralar yapması gerekiyorsa onları da otomatik bir şekilde üretebilecek yüksek otonomi seviyesine sahip gelişmiş yapay zeka algoritmalarıyla donatılması gerekiyor.

Kızılelma, ‘havacılık muharebesinin geleceği'ni ifade ediyor. Havacılığın yeni paradigma dönüşümünü, yeni yol haritasını bir anlamda ifade ediyor. Havacılık muharebesinde devrim yapabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

MAVİ VATAN'IN KORUNMASINDA STRATEJİK BİR ROLÜ OLACAK

Gövdesi bakımından değerlendirdiğim zaman Kızılelma, çok yüksek performansa sahip bir hava aracı değil. Yine AKINCI ve TB2 de öyle. Asıl bunları önemli ve değerli kılan, içindeki yüzbinlerce hatta milyonlarca satır yazılım ve bizlerin tasarlayıp ürettiği onlarca donanımlar, bilgisayarlar. Kızılelma’da yüzden fazla bilgisayar var. Bayraktar TB2’de bu sayı 40’tı.” ifadelerine yer verildi.

Bayraktar Kızılelma özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rolü olacak.

1500 KG YÜK TAŞIMA KAPASİTESİ 

Kızılelma, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında