Hapşırığınızı sakın tutmayın! Meğer sağlığımızla oynuyormuşuz. Hapşırığı tutmanın zararları nedir?

Hapşırmak rahatsız edici olabilir ancak hapşırmayı engellemeye çalışırsanız bazı tehlikeleri beraberinde getirebilirsiniz. Hapşırmanın bu ciddi zararlarını okuduktan sonra bir daha asla tutmayacaksınız! İşte hapşırığı tutmanın olumsuz etkileri

Otobüste, işyerinde veya okulda kısacası hayatın her anında hapşırma gelebilir. Pek çok insan tek başınayken rahatlıkla hapşırırken kalabalık ortamda hapşırığını tutabilir.

Hapşırığınızı tutmak, ürettiği enerji nedeniyle tehlikelidir. Hapşırma önemli bir basınç oluşturur ve basıncı sürdürdüğünüzde hiç tahmin edemediğiniz tehlikeleri meydana getirir.

İşte hapşırığı tutmanın zararları…

Kulak zarı yırtılması

Hapşırığı tutmak işitme duyunuzu etkileyebilir. Hapşırma, kulak zarı yırtılması da dahil olmak üzere orta ve iç kulakta hasara neden olabilir.

Hapşırmadan önce solunum sisteminizde biriken yüksek basıncı tutma eğilimindeyseniz, kulaklarınıza da bir miktar hava girebilir.

Bu basınçlı hava ayrıca kulaklarınızın her birindeki orta kulağa ve kulak zarına bağlanan ve östaki borusu olarak bilinen tüplere girer.

Bu nedenle, basınç kulak zarınızın yırtılmasına neden olabilir ve işitme kaybı meydana gelebilir. Aynı zamanda enfeksiyon riski artabilir.

Enfeksiyon riski

Özellikle soğuk algınlığınız varsa hapşırmaktan asla kaçınmamanızın bir diğer nedeni de sarı burun akıntısının vücuttan atılmasıdır.

Hapşırmak, bakteriler de dahil olmak üzere burnunuzu orada olmaması gereken her şeyden temizlemenizi sağlar.

Hapşırmayı tutmak, bakteri veya enfekte mukus taşıyan burun kanallarınızdan orta kulağınıza enfeksiyon davet eden havanın kulaklarınıza geri yönlendirilmesine neden olur.

Beyin ödemi

Hapşırık esnasında ağız kapatılıp ve nefes tutulursa basınç direk beyne sıçrar. Damarlardan gelen bu oksijen beyine ulaşarak beyin ödemine ve felç riskine neden olabilir.

Göz hastalıkları

Hapşırma tutulması sonucu en çok görülen sorunlardan biri de göz damarlarının çatlamasıdır. Körlüğe kadar götüreceğinden asla hapşırığınızı tutmayın.

Kaburga kırıklıkları

Hapşırmayı tuttuğunuzda, yüksek basınçlı hava büyük bir kuvvetle akciğerlerinize doğru itilir ve bu da kaburgalarınızın kırılmasına neden olabilir.

Neden hapşırırız?

Hapşırmak burnunuzu temizlemek için kullandığınız bir mekanizmadır. Polen, toz veya duman gibi yabancı parçacıklar burnunuza girdiğinde burun geçişinizle etkileşime girebilir.

Böyle bir durumda beyninize hapşırma zamanının geldiğini bildiren bir elektrik sinyali gönderilir.

Hapşırma eylemi, burnunuzdaki suyun, mukusun ve havanın hızla dışarı atılmasına neden olur.

Hapşırığı tutmanın riski düşük olmasına rağmen, yine de bunun sonuçlara yol açma ihtimali vardır. Bu yüzden asla hapşırığınızı tutmayın!

Bu 23 Belediyeye Kayyum mu Atanacak? TÜPRAŞ'ta şiddetli patlama oldu; 12 kişi yaralandı Arkadaşları Narin Güran'ın son anlarını anlattı Ünlü oyuncu yıllar sonra ortaya çıktı Genç kadını arabasına çekip tecavüz etmeye çalıştı Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı!