Hangi fay hatlarında gerginlik arttı? Jeolog Prof. Çakır'dan dikkat çeken açıklama: Kıbrıs'ın altından geçen fay kırılırsa depremin büyüklüğü 8'i geçebilir Antalya da etkilenebilir
Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası 11 ilde yaşanan yıkım korkunç boyutlara ulaştı. Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bini geçti, on binlerce bina da yerle bir oldu. Jeolog. Prof. Ziyadin Çakır, yaşanan depremler sonrası diğer faylarda gerilimin arttığını vurguladı. Prof. Çakır, büyük depremler sonrası gerilimin arttığı fayları tek tek açıkladı, özellikle bir faya dikkat çekti: Bu fay kırılırsa depremin büyüklüğü 8'i geçebilir, Antalya da etkilenebilir!
6 Şubat sabaha karşı meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem ve devamında gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem sonrası 11 ilde büyük yıkımlar yaşandı.
Bölgede 6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan deprem sayısı 7 bini geçti. 7.7, 7.6 ve 6.4'lük Hatay depremleri sonrası fay hatlarında ciddi stres değişimleri yaşandı. Habertürk'e özel açıklamalarda bulunan İTÜ Öğretim Üyesi Jeolog Prof. Dr. Ziyadin Çakır, söz konusu fayların üreteceği depremlerin son derece yıkıcı olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Kırılan Doğu Anadolu Fayı'nın (DAF), bölgedeki diğer fay hatları üzerinde stres transferine neden olduğunu söyleyen Prof. Çakır'ın uyarılarının satır başları şöyle:
SAVRUN FAY HATTI: En çok stres transferi, 7.6'lık Elbistan depreminin ardından; Elbistan'ın batı ucunda Savrun fayında oldu. Deprem olma olasılığının arttığı bu bölgede yaşanabilecek olası bir deprem; Kozan, Kadirli, Osmaniye, Ceyhan, Adana, Kahramanmaraş, Göksun ve Tufanbeyli'deki yerleşim alanlarını etkiler. Burada en az 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir.
MALATYA FAY HATTI: Doğanşehir'den kuzeye doğru uzanan bir bölümde de gerilim arttı. Bu bölümde yaşanabilecek kırılma; Malatya, Hekimhan, Darende, Yeşilyurt, Arapgir, Kemaliye, Divriği ve Elbistan'a uzanır. Burada yaşanabilecek depremin büyüklüğü ise 7.2 hatta 7.3'e çıkabilir.
KIBRIS'IN ALTINDAN GEÇEN FAY: Hatay'da yaşanan 6.4 ve 5.8'lik depremleri de göz önüne aldığımızda Samandağ kırığının ilerlemesi söz konusu. Bu fay hattı Akdeniz'e giriyor ve Kıbrıs'ın altından geçiyor. Bu fayın kırılması büyük bir deprem yaratır; Japonya, Endonezya'daki gibi depremin büyüklüğü 8'i de geçebilir. Bu deprem Antalya'yı da etkileyebilir.
SURİYE'YE İNEN FAY HATTI: Antalya'dan Suriye'ye inen, Münbiç'ten Lübnan'a uzanan stres transferinin yaşandığı bu fay hattı kırıldığı taktirde ise Suriye'nin büyük bölümünün yanı sıra Reyhanlı, Yayladağı, Samandağ, İskenderun ve Kırıkhan'da yıkıcı etki yaratabilir.
"ELAZIĞ DEPREMİYLE BİRLEŞMİŞ OLABİLİR"
Depremi yaşadığımız bölgede ise 4-5'lik artçılar dışında kırılması gereken bir fay hattı yok. K.Maraş depremlerinin kar nedeniyle Çelikhan'da nereye kadar gittiğini bilmiyoruz. 2020 Elazığ depremiyle birleşmişe benziyor. Çelikhan ve Pütürge'de de artçılar yaşanabilir."