Hamas lideri Yahya Sinvar öldü mü? İsrail ve Hamas'tan açıklama geldi

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldüğü iddiaları gündemden düşmüyordu. Konuya ilişkin İsrail Savunma Kuvvetleri'nden gelen açıklamada Yahya Sinvar'ın Gazze'de düzenlenen bir saldırıda öldürülmüş olabileceği ihtimalinin yüksek olduğu duyuruldu. Hamas ise yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Yahya Sinvar'ın öldüğünü duyurdu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesinin ardından Hamas'ın liderliğine gelen Yahya Sinwar'ın da öldüğü iddiaları gündeme gelmişti. 

Yahya Sinwar'ın durumuyla ilgili İsrail'den açıklama geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze’deki operasyonları sırasında Hamas lideri Yahya Sinvar’ın öldürülmüş olabileceğini açıkladı.

IDF’te yapılan açıklamada, operasyon sonrası yapılan değerlendirmelerin sürdüğü fakat öldürülen üç kişiden birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olabileceği belirtildi. Açıklamada, “Gazze Şeridi'ndeki operasyonlar sırasında etkisiz hale getirilenlerden birinin Yahya Sinwar olma ihtimalini araştırıyoruz” denildi.

Öte yandan İsrail basını, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın enkaz altındaki naaşı olduğu iddia ettiği bazı fotoğraflar yayınladı.

HAMAS İDDİALARI YALANLADI

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğüne dair çıkan iddiaları yalanladığı. Yapılan açıklamada, "'İşgalci İsrail'e karşı yürütülen kurtuluş savaşımız birçok cephede devam ediyor. Siyonist İsrail soykırım savaşını sadece askeri cephede değil medya savaşlarıyla da devam ettiriyor.

Siyonist İsrail'in Hareketimizin Lideri Yahya Sinvar'ın şehit edildiği ile alakalı paylaştığı, algı operasyonu ve manipülasyon manevraları olan haberlere itibar edilmemesi, Hareketi ilgilendiren konularda hareketin askeri ve siyasi sözcüleri ile resmi kanallarından paylaşılmayan hiçbir haberin dikkate alınmaması konusunda hassasiyet gösterilmelidir." ifadeleri kullanıldı. 

GALLANT'TAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinwar'ı öldürdüğü değerlendirmesi büyürken, Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Her teröriste ulaşacağız ve onları ortadan kaldıracağız" diye tweet attı.

Gallant, bir  kitaptan alıntı yaparak şunları ekledi:

“Düşmanlarınızı kovalayacaksınız ve onlar sizin önünüzde kılıçtan geçirilecekler.”

Savunma bakanı, eski Hamas Genelkurmay Başkanı Muhammed Daif ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üzerlerine X işareti konulmuş fotoğraflarına, karartılmış ve üzerinde X işareti bulunan, üçüncü bir fotoğraf daha ekledi.

İSRAİL DIŞIŞLERİ BAKANI KATZ: SİNVAR ÖLDÜ

Yahya Sinvar'ın son durumuyla ilgili belirsizlikler sürerken, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, "Hamas Lideri Yahya Sinvar öldü" açıklaması yaptı.

"ÖLDÜĞÜNE DAİR İŞARETLER VAR"

Hizbullah kaynakları da Yahya Sinvar'ın ölmüş olabileceğine yönelik işaretler olduğunu bildirdi.

CNN International Televizyonu, İsrail'in ABD'li yetkililere, ilk DNA sonuçlarının Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünü işaret ettiğini iletti.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail Dışişleri Bakanlığı X hesabından yayınladığı açıklamada Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar’ın öldürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bir yıl önce, Sukkot Bayramı'nda, Yahya Sinvar, 7 Ekim Katliamını organize etti ve bu saldırıda bin 200'den fazla İsrailli erkek, kadın ve çocuk vahşice katledildi. Bugün bir yıl sonra İsrail güçlerince ortadan kaldırıldı. Adalet yerini buldu. İsraillilere zarar veren her terörist bedelini ödeyecek.’’

NETANYAHU'DAN İLK MESAJ 

Binyamin Netahyahu, Sinvar'ın yaşamını yitirdiğine yönelik Tel Aviv makamlarından gelen açıklama sonrası sosyal medya hesabından görüntülü mesaj yayımladı.

Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini söyleyen Netanyahu, Hamas'ın "artık Gazze Şeridi'ni yönetemeyeceğini" ifade etti.

Netanyahu, "savaş bitmedi" diyerek Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğini belirtti.

Gazze'deki İsrailli esirler konusuna değinen Netanyahu, bu esirleri geri getirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

 YAHYA SİNWAR KİMDİR?

1962 yılında Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda dünyaya gelen Yahya Sinvar, Hamas’ın kurucu üyelerinden biri olarak örgütün şekillenmesinde önemli bir rol oynadı ve 7 Ekim'in mimarlarından biri olarak biliniyordu.

 Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında olduğu dönemde Han Yunus mülteci kampında doğdu ve ilk yıllarını burada geçirdi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) sonra Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

Sinwar ilk olarak 1982 yılında tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı.

1988 yılında Sinwar iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesi ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesi ile suçlandı. Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı.

Sinwar cezasının 22 yılını çekmiş ve Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında 1.026 kişi arasında serbest bırakılan en kıdemli Filistinli mahkûm olmuştur.

Mart 2021'de yapılan bir seçimde Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi.

Gazze'deki en üst düzey Hamas yetkilisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesi olarak görülüyordu.

Narin Güran cinayeti dilekçe hamlesi Bebekleri öldüren çete olayında yeni gelişme! Lucas Torreira adım adım Boca Juniors'a Elif Karaarslan'dan yine iddialı poz Umut Akyürek'in madde bağımlısı kızından paylaşım Asgari ücrette masadaki ilk rakam belli oldu