Hacker'lar buzdolabına da girecek!
Yeni nesil siber saldırılarla hackerler dondurmalarınızı eritebilir!
ESET ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğiyle yurt çapında düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın son durağı Denizli oldu. Toplantıda yeni nesil siber saldırılara dikkat çeken ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, “İnternet bağlantılı modern buzdolapları, akıllı TV’ler ya da otomobiller, önümüzdeki dönemde siber suçluların yeni hedefi olacak. Hackerler, yakın gelecekte buzdolabınızdaki dondurmayı eritebilir” tespitini yaptı. TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Müdürü Nazım Erdoğan ise Türkiye’de artan mobil bankacılık kullanımına dikkat çekti. Türkiye’de mobil bankacılık müşterilerinin geçen yıl iki kat artarak 6,7 milyon kişiye ulaştığını aktaran Erdoğan, doğru güvenlik uygulamaları ile dijital tehditlerden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve ‘Teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka‘ anlayışıyla geliştirdiği yenilikçi fikirlerle dijital bankacılık sektörüne değer katmaya devam eden Türk Ekonomi Bankası‘nın (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları‘nın Denizli ayağı Anemon Denizli Otel’de yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya Denizli’den pek çok kurumun temsilcisi ve IT yöneticileri katıldı.
Siber suçlular hayatımızın her alanına girmeye çalışacak
Toplantıda, yeni nesil siber saldırılar hakkında bilgi paylaşan ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, gelişen teknolojinin hayatı kolaylaştırmakla birlikte yeni risklere de kapı açtığını söyledi. Akkoyunlu, “hem işte hem de evde günlük hayatımıza konu olan pek çok cihaz artık internet bağlantıları sayesinde akıllı hale geliyor. Yani veri paylaşımlı ve uzaktan idare edilebilir şekle dönüşüyor. Ancak bilgisayarlaşan bu cihazlar, kötü niyetli yazılımların da çeşitlenmesini beraberinde getiriyor. Yeni nesil otomobil, TV, oyun konsolu, buzdolabı gibi pek çok cihazın çok yakın gelecekte siber suçluların hedefi haline geleceğini düşünüyoruz” dedi. Buzdolabına saldırının ilk bakışta masumca göründüğünü belirten Akkoyunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak internet bağlantısı sayesinde hackerler, teknolojinin normal işleyişini bozabilir. En basit haliyle buzdolabınızdaki dondurmayı eritebilir ya da daha ileriye giderek, yiyeceklerle ilgili miktar bilgisinde oynama yapar ve sahte siparişlere neden olabilirler. Bu, sadece sinirlerinizi bozmakla kalmayıp maddi zarara da neden olur. Eğer buzdolabı ya da daha büyük çaplı bir soğutucu, bir şirketin önemli ürünlerini muhafaza ediyorsa, olayın çapı daha da vahim hale dönüşür.“
Mobil bankacılığı çok sevdik
TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Müdürü Nazım Erdoğan ise Türklerin dijital ve mobil hayata hızla entegre olduğunu söyledi. Erdoğan, “Online bankacılık gelişiyor ancak özellikle mobil bankacılığa güçlü bir yönelim var. Türkiye’de mobil bankacılık müşterisi, 2014 yılında bir önceki yıla göre iki kat artarak 6 milyon 711 bin kişiye ulaştı. Öte yandan mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB’i kullanan müşterilerimizin %55’i, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştiriyor“ dedi. Müşterilerinin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
Türkiye’de herkes sosyal medyada
Toplantıda konuşan Suç Bilimleri Uzmanı İsa Altun, internete hızlı giriş yapan Türklerin özellikle sosyal medyayı çok yoğun olarak kullandığını aktardı. “Genç-yaşlı, Türkiye’de her kesimden neredeyse herkesin bir sosyal medya hesabı var“ diyen İsa Altun, “Siber suçlular, bu kadar yoğun sosyallikten fayda elde etmeye çalışıyorlar. Çeşitli oltalama, kandırma ve dolandırıcılık yönlemleriyle kullanıcıları istismar etmeye odaklanıyorlar. Maalesef bu konuda en çok da çocuklar ve kadınlar zarar görüyor. Bu nedenle istismarlara karşı mutlaka hem teknoloji yardımıyla, hem de bilinçlenerek korunmalıyız“ dedi.
10 ilde bilgilendirme toplantıları
ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları, İzmir, Antalya, Eskişehir, Bursa, Konya, Samsun ve Denizli’de gerçekleştirildi. Toplantılar 2015 yılı boyunca Kayseri, Gaziantep ve Adana’da da yapılacak.