Haber kaynağının korunması için beş öneri

RSF, ABD Adalet Bakanlığı'nın Associated Press'i dinlediğinin ortaya çıkması üzerine gazetecilerin haber kaynaklarının korunması için beş maddelik yasal öneri hazırladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı’nın haber ajansı Associated Press’in (AP) telefon kayıtlarını dinlemesi üzerine yasal düzenleme için beş maddelik öneride bulundu. 



RSF, ABD Adalet Bakanlığı’nın AP’nin telefon görüşmelerini kaydetmesinin, haber kaynaklarının ABD’de federal düzeyde koruyacak “koruyucu yasaya” ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti. 



RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire gazetecilerin haber kaynaklarını korumadan basın ve ifade özgürlüğünden bahsedilemeyeceğini belirterek “Gazetecilerin araştırdıkları haberlere casusluk yapmak demokratik ilkeleri ihlal etmektedir” dedi. 



YASA HABER KAYNAĞINI KORUMALI



RSF Beyaz Saray’ın da desteklediği ve Senato’ya sunulmuş olan federal koruyucu yasada şu maddelerin de gözetilmesini önerdi: 



* Getirilecek olan yasa ABD Anayasası'nın 1. ek maddesiyle korunan basın özgürlüğünü desteklemek amacıyla haber kaynağını da korumayı teyit etmelidir. 



Gazeteciler ile kaynakları arasında ilişkide, özellikle bilgi hassas bir konudaysa, haber kaynağın kimliği korunur. Bu teminat olmadığı takdirde gazetecilerin haber yapması zorlaşır. 



Gazetecilerin haber kaynaklarının gizliliğinin ihlal edilmesi ancak istisnai durumlarda gerçekleşmelidir. 



KAYNAĞIN KİMLİĞİ SADECE MAHKEME KARARIYLA AÇIKLANMALI



* Yasa haber kaynaklarının korunmasındaki istisnai durumları mutlaka sınırlamalıdır.



Kaynağın gizliliği kanunundan uzaklaşma ancak spesifik, ayrıntılı ve bilgilendirilmiş bir talebin ardından gerçekleştirilebilir. Bu durumda temyiz hakkı saklı olmalı ve mahkeme kararı olmaksızın herhangi bir uygulamada bulunulmalıdır. 



Haber kaynağın gizliliği ancak bir ya da daha fazla kişiye yönelik bir saldırıyı engellemek ya da ulusal bölgeye ya da hayati çıkarlara bir saldırı olduğunda ihlal edilebilir.



YASA HABER ÜRETEN HERKESİ KAPSAMALI



* Yasa haber kaynağının korunmasına yönelik kategorileri genişletmelidir. 



Haber kaynağının korunmasına ilişkin düzenleme sadece gazetecilerin kaynaklarının değil tüm medya çalışanlarının, haber toplamaya, hazırlamaya, üretmeye ve yaymaya yardımcı olan herkesi kapsamalıdır. 



Aynı koruma belgesel yapımcıları ile araştırmacı kitap yazarları, blogger ve yurttaş gazetecilerini de kapsamalıdır. 



YASA KİMLİĞİ İFŞA EDEBİLECEK TÜM BİLGİLERİ KAPSAMALI 



* Yasa haber kaynaklarının korunmasına yönelik içeriği de genişletmelidir. 



Haber kaynağının korunmasına yönelik düzenleme sadece kaynağın kimliğini değil, ayrıca o kişinin kimliğinin açığa çıkmasına sebep olabilecek bilgileri de kapsamalıdır. 



Yasa kimliği deşifre edebilecek basılmamış ya da yayınlanmamış içerikleri, telefon ve elektronik posta kayıtları gibi kişisel bilgileri de kapsamalıdır. 



KAYNAĞIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL EDENLER CEZALANDIRILMALI



* Yasa haber kaynaklarının korunmasına yönelik ihlalleri cezalandırmalıdır.



Hazırlanan yasada “Haber kaynağının gizİliliğini ihlal” bir suç olarak yer almalı, ihlaller kaynağın kimliğini ortaya çıkarmaya yönelik girişimleri, kaynağı, ilgilendiren bilgilerin kullanılmasını ve kaynağın kimliğinin ifşasını kapsamalıdır. Bu kamu çalışanı pozisyonundaki kişiler için ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmelidir.


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında