'Haber fazla yayılmamış, 591 kez paylaşılmış'
Orhan Pamuk'un 'dünyanın en etkili isimleri arasında' gösterilmesi Yeni Şafak yazarını şüphelendirdi. Biz ise yazarın yazısındaki bir ayrıntıya takılıverdik...
Haber dün Hürriyet'te yer aldı: "Orhan Pamuk dünyanın en etkili 4. ismi." Seçimi, Huffington Post ve The World Post, İsviçre'deki Gottlieb Duttweiler Enstitüsü'nün katkılarıyla belirlemiş.
Yeni Şafak yazarı Ali Saydam, 'dünyanın en etkili kanat önderleri listesini' hazırlayanlara takılmış. Saydam'ın yazısı ve kendisini 'kim kimdir'i birazdan, aşağıda yazısının linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bizim ise Saydam'ın yazısında dikkatimizi çeken ufak bir ayrıntı oldu. The World Post'ta yer alan, internette yayınlanan Türkiye'yle ilgili bir yazının 591 kez paylaşılıp, 488 kez tweet edilmesi, üzerinde de 48 yorumun yapılmasını, Saydam fazla yayılmamış diye yorumlamış.
Dayanamadık, Türkiye'de çok trafik alan haber sitelerindeki haberlere baktık. Eğer haber ülke gündeminin ilk maddelerinden biri ya da magazin haberi değilse, paylaşımı ortalama en iyi ihtimalle 100'lerde dolaşıyor. Ama tabii tamamen teknik bir ayrıntı takıldığımız.
Saydam'ın tavsiyesine uyup, ödülle ilgili kısa bir Google'lama da biz yaptık. Hurrington Post'un iddiasına göre liste hazırlanmadan önce analizler bilimsel yollarla yapılmış. Seçimde etkili olan sadece Zürih merkezli Gottlieb Duttweiler Enstitüsü değil. The World Post gazetesinin editörlerinin yanı sıra, İspanyol El Pais gazetesi editörleri, Şangay merkezli haber sitesi Guancha editörleri, Univision / Fusion editörleri'nin de tavsiyeleri alınmış. Daha önemlisi Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi'nden Peter Gloore, Wikipedia'nın yanı sıra Twitter sosyal medya mecralarını ve blogları mercek altına alarak ortaya bir skor çıkarmış. Listede sıralamayı etkileyen de bu olmuş.
Nobelli yazarımız Orhan Pamuk da listeye işte bu aşamalardan geçerek girmiş.
Peki, Saydam'ı rahatsız eden ne olmuş?
Onu da bu linkten okuyabilirsiniz.