Haber ajansına olumsuz yanıt
Rusya Denetim Kurumu, Kırım Haber Ajansı’nın Rusya kanunlarına göre kayıt olma başvurusunu reddetti.
Rusya'da basının faaliyetini kontrol eden Rusya Denetim Kurumu, Kırım’da faaliyet gösteren ve Türkçe, Rusça, İngilizce yayın yapan Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) Rusya kanunlarına göre kayıt olma başvurusunu reddetti.
QHA Müdürü Gayana Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan ederek Rusya’ya bağlanmasından sonra basının faaliyeti için gereken şartlarda değişiklik yapıldığını söyledi.
Yüksel, bu değişikliklerden birinin Rusya Denetim Kurumu’nda kayıt yaptırıp faaliyet izin alınması olduğunu kaydetti. Yüksel, QHA’nın kayıt olmadan Ukrayna belgeleri ile 1 Nisan 2015 tarihine kadar faaliyet gösterebileceklerini belirtti.
Yüksel, Rusya Denetim Kurumu'na ilk başvuruyu Ekim 2014'te yaptıklarını ancak kasımda ilk ret cevabını aldıklarını aktardı. Yüksel, sonraki süreci şöyle anlattı:
"O ret cevabında başvurumuzda bazı eksikler olduğu belirtilmişti. Kurumun Kırım şubesi yetkililerine danışarak bu eksikleri düzelterek yeni başvuru yaptık. Fazla geçmeden bize yeni cevap geldi ve o cevapta Kırım Haber Ajansı'nın kendisi hakkında yanlış haber verdiği için başvurumuzun reddedildiği belirtildi. İkinci ret cevabında yanlışlığın tam olarak ne olduğu açıklanmadı. Biz yazılı şekilde yanlışımızın tam olarak ne olduğunu açıklanmasını istedik. Bu konuda cevabın 12 Mart’a kadar verileceği şeklinde yanıt aldık. Şu anda o cevabı bekleyeceğiz ve ona göre nasıl hareket edeceğimize dair karar vereceğiz."
Gayana Yüksel, hukukçulara danıştıklarını, başvurunun defalarca yapılabileceğini öğrendiklerini ifade ederek, "İzin almak için başka hukuki süreçlere başvurabiliriz ve Kırım’ın dışında faaliyet gösterebiliriz" diye konuştu. QHA’nın Kırım Tatarlarının sesi olduğunu vurgulayan Yüksel, ajansın yarımada dışında faaliyet göstermesinin mantıksız olduğunu belirtti.
Kayıtlı olmadıkları için Kırım hükümet toplantılarına giremediklerini dile getiren Yüksel, "Nisan ayından beriKırım hükümeti toplantılarına katılamıyoruz. Ama örneğin Kırım Parlamentosu toplantılarına giriyoruz, diğer resmi kurumlarla ve hatta Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından sonra yeni kurulan bazı resmi kurumlarla çalışıyoruz, onlardan haber alabiliyoruz" dedi. (AA)