Gürcistan'dan işgal etmek için geldiler! Ardahan karşılık vermek için harekete geçti

2024 yılında Türkiye'de tarımı tehdit eden unsurlarının başında kahverengi kokarca geliyor. Bununla ilgili tarım müdürlükleri alarma geçti ve önlem almaya başladılar. Bu önlemlerden biri de samuray arıları... Gürcistan'dan bölgeye geldiği saptanan ve çevreye yayılımını hızlandıran kahverengi kokarca böceği bir günde 30 kilometre yol kat ediyor. Bunun için Ardahan'da harekete geçildi ve doğaya savaşçı arılar salındı.

Kaynak: İHA

Ardahan'ın Posof ilçesinde bahçelerdeki ağaçları istila eden, yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için başlatılan biyolojik mücadelede ‘samuray Arı'ları kullanılacak.

Ardahan'ın Posof ilçesinde bitkilere dadanan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü, birçok bitki türü için tehdit oluşturuyor.

Gürcistan'dan bölgeye geldiği saptanan ve çevreye yayılımını hızlandıran böcek, günde 30 kilometre yol kat ediyor.

Dadandığı bahçelerde yaprakları yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü için Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından başlatılan biyolojik mücadele kapsamında, ‘samuray arı'lar, etkin rol oynayacak.

Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, "Kahverengi kokarca ile ilgili en etkili mücadele yöntemi biyolojik mücadele. Bizde bu kapsamda, laboratuvarda çoğaltılan bu arı türünü doğaya salacağız. Bu şekilde zararlının doğada yumurtalarını parazitleyip, zararlının popülasyonunu kontrol altında tutacağız" diye konuştu.

İNSANA ZARARI VAR MI?

Bu konuyla ilgili bakanlıktan açıklama yapılmış ve şöyle denilmişti:

Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaz. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadeleye (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) katkı sağlamanız popülasyon artışını engelleyecektir.

Zararlının kış dönemini nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlama yapınız.

Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılmanız gerekmektedir. İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılacak mücadele duyurularına katılalım ve katılmayanları
mücadele yapmaya ikana edelim. Bir elin nesi var iki elin sesi var anlayışı ile toplu mücadeleye katkı verelim.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında