Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta Ekim 2024? Halkalı güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi?

En güzel ve dikkat çekici gökyüzü olaylarından biri olan güneş tutulmasına sayılı günler kaldı. Bu sene Ekim ayında halkalı güneş tutulması gerçekleşecek. Yani Ay, Güneş'in ö nünden tam kavuşumlu geçişi esnasında, Güneş'i tam örtmediği bir tutulma yaşanacak. Şimdi başta Türkiye'deki vatandaşlar olmak üzere dünyanın dört bir yanından yaşanacak göksel olayla ilgili bekleyiş başladı. Peki, Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta Ekim 2024? Halkalı güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi?

Bu yıl en son 8 Nisan'da güneş tutulması meydana geldi. Şimdi gözler Ekim ayında gerçekleşecek olan halkalı güneş tutulmasına çevrildi. Güneş tutulması bilindiği üzere genellikle yılda iki defa gerçekleşiyor. Bu muhteşem gökyüzü olayını kaçırmak istemeyenler, "Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta Ekim 2024?" şeklinde aramalara başladı. Peki, Halkalı güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi?

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA EKİM 2024?

Yılın ikinci tutulması olan halkalı güneş tutulması, 2 Ekim 2024 Çarşamba günü yaşanacak. UTC zaman diliminde güneş tutulması saat 18:13 civarında başlayacak. Tutulma 7 dakika 25 saniye sürecek. Bir sonraki tutulma ise 29 Mart 2025 tarihinde gerçekleşecek.

NASA, 2024'teki halkalı Güneş Tutulmasından 1,5 yıl sonra tekrar aynı noktada bir Güneş Tutulması daha yaşanacağını belirtiyor.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

2 Ekim'de gerçekleşecek olan halkalı güneş tutulması ne yazık ki Türkiye'den görülmeyecek. Paskalya Adası ve Güney Amerika'da Şili ve Arjantin'in güney kısımlarında gözlemlenebilecek.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUR?

Güneş tutulmasının 4 çeşidi vardır: Tam, hibrit, halkalı ve parçalı güneş tutulması. Halkalı güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişi sırasında, Güneş'i tam örtmediği tutulmadır. Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Fakat Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bundan dolayı Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Fakat gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığı için Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir. Buna da halkalı güneş tutulması denir.

GÜNEŞ TUTULMASI EN SON TÜRKİYE'DE NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

Türkiye'den en son 2022 yılında gerçekleşen parçalı güneş tutulması izlenebildi. Ay diskinin Güneş diskini yüzde 40 oranında kapattığı parçalı güneş tutulması, Türkiye'de görülen son tutulma oldu. Tam güneş tutulması ise en son 29 Mart 2006 tarihinde gözlemlendi.

GÜNEŞ TUTULMASININ ETKİLERİ NELERDİR?

Güneş tutulmasının depremle ilişkili olduğu söylenir. 11 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan tutulmadan sonra gerçekleşen Gölcük Depremi ile bu inanış yaygınlaşmıştır. Fakat deprem uzmanlarına ve astrnomiye göre bu iki durumun herhangi bir bağlantısı yoktur.

2 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek olan halkalı güneş tutulması, Terazi burcunun 11 derecesinde yaşanacak.

Sosyal medya bu görüntüleri konuşuyor Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu... Narin'in abisinden dikkat çeken paylaşımlar Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı! Burcuna göre hangi dili öğrenmeye daha yatkınsın? Genç kadını arabasına çekip tecavüz etmeye çalıştı