Günde 3 bardaktan fazla içiyorsanız aman dikkat: Bu hastalık kapınızda olabilir. Aşırı çay tüketimi hakkındaki detaylar ortaya çıktı

Çay, günün her saatinde tüketilebilen Türk kültürünün en kıymetli içeceklerinden biridir. Güç içinde bardak bardak çay içmeye hiçbir zaman doyum olmaz. Ancak günde 3 bardaktan fazla tüketilen çay, bir dizi sağlık sorununu beraberinde getiriyor. İşte aşırı çay tüketiminin zararları

Çay, Türk kültüründe büyük bir öneme sahip olan içeceklerden biridir. Hem kahvaltıda hem akşam yemeklerden sonra hem de gün içinde bile sıklıkla tüketilir.

Doğru miktarda ve doğru zamanda tüketilen çay aslında bir dizi fayda sunar. Çay; olası kanser riskini en aza indirir, uyanıklık ve enerji verir, kalp sağlığını ve bağırsak sağlığını korur.

Ancak çayın aşırı tüketimi tüm faydalarını yerle bir ederek sağlığımız için büyük tehlike unsuru oluşturur. İşte aşırı çay tüketiminin zararları:

Uyku bozukluğu, kaygı ve stres

Öncelikle çay tüketiminde ölçülü olmanın önemli olduğunu unutmamak gerekir. Ölçülü tüketildiğinde sakinleştirici etkileri olabilirken, aşırı tüketimi kaygı, stres ve huzursuzluğa yol açabilir.

Bunun nedeni çayın, uykuya müdahale edebilen ve vücutta stres hormonlarının salınımını tetikleyebilen doğal bir uyarıcı olan kafein içermesidir. Eğer çok fazla çay içtiğiniz günlerde bu sorunlarla karşı karşıya kalıyorsanız, çay tüketimin mutlaka azaltmalısınız.

Sinirlilik ve huzursuzluk

Aşırı çay tüketiminin en belirgin yan etkileri de sinirli ve huzursuz olma durumunu artırmasıdır. Ayrıca aşırı çay tüketimi, daha hızlı nefes almaya ve hızlı kalp atışına sebep olarak çarpıntıyı meydana getirebilir. Bazı kişilerde titreme ve kulak çınlaması da görülür.

Çok fazla çay tüketmek asit reflüsüne neden olabilir

Bazı kişiler aşırı miktarda çay tükettiğinde mide bulantısı veya asit reflü sorunu yaşayabilir. Bunun nedeni çayda bulunan ve büyük miktarlarda tüketildiğinde sindirim sistemini tahriş edebilen tanenlerdir. Benzer şekilde çay sıklıkla baş ağrısına doğal bir çare olarak kullanılırken, aşırı tüketimi aslında bazı kişilerde baş ağrısını tetikleyebilmektedir.

Demir emilimini engeller

Aşırı çay tüketiminin en büyük zararlarından biri, demir emilimini büyük ölçüde azalttığıdır. Çay, demire bağlanabilen ve emilimini engelleyebilen tanen adı verilen bileşikler içerir.

Bu nedenle aşırı çay tüketimi, özellikle bu durumla zaten risk altında olan kişilerde demir eksikliğine yol açabilir. Demir eskiliği olan kişiler aşırı çay tüketmemelidir.

Diş problemleri

Çay, zamanla dişlerinizde leke bırakır. Ayrıca çaydaki yüksek seviyedeki tanenler plak ve çürük oluşumuna katkıda bulunur.

Dişlerde renk değişimi veya sararma, aşırı çay tüketiminin en belirgin etkisidir. Bu nedenle iyi diş hijyeni sağlamak ve çay alımınızı sınırlamak önemlidir.

Baş ağrısı ve baş dönmesi

Çayın içinde bulunan kafein miktarı, baş dönmesine ve baş ağrısına neden olabilir. Özellikle kronik bir baş ağrısı sorununuz varsa çay tüketim miktarını mutlaka azaltmalısınız. Eğer çay içtikten sonra sık sık baş dönmesiyle karşı karşıya kalıyorsanız dikkatli olmalısınız.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında