Güler Sabancı CNN International'da
Ünlü iş kadını CNN International’da yayınlanan programa konuk oldu.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı CNN International’da yayınlanan Leading Women programına konuk oldu. Program, ocak ayı boyunca her biri üçer kez yayınlanan dört bölümüyle ekrana geldi. CNN International’ın ünlü sunucusu Becky Anderson ile yaptığı röportajdan oluşan programda Sabancı, iş hayatı, Sabancı Topluluğu ve filantropi çalışmaları gibi çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.
KADINLARIN YÜZYILI
Güler Sabancı’nın filantropi çalışmalarına değinilen bölümde “Hayatta iyi bir insan ve adil olmak çok önemlidir. Para kazanmak önemlidir, gereklidir ama hayatta yeterli değildir. Filantropi çalışmaları özel bir şey değil. Zaten olması gereken bir şey. Bu büyükbabamla başladı. Babaannem tüm varlığını vakfımıza bağışladı ve amcalarım da bunu devam ettirdi” açıklamalarına da yer verildi.
Güler Sabancı ile ilgili olarak “Duyarlılığı sadece kültürle sınırlı değil. Çocuk evliliklerini engellemek için çalışma yapan Girls not Brides’ın destekçilerinden. 2011 yılında çalışmalarından dolayı Clinton Global Vatandaşlık Ödülünü kazandı ve geçen yıl da teşekkür sertifikası aldı” bilgilerine de yer verilen röportajda, Sabancı konuya ilişkin olarak, “Başkan Clinton ve ekibi inanılmaz bir iş yapıyor ve bizi motive ediyorlar. Genç kızlara 18 yaşına kadar eğitim fırsatı verilmeli. Bu kızların en temel insan hakkı ve bunu sağlamak hepimizin görevi. Ancak 18 yaşından sonra yetişkin bir birey olup kendi kararlarını verebilirler.
Bu yüzyıl bizim, yani kadınların yüzyılı olacak. Her kadın benim olanaklarıma sahip değil. Dolayısıyla onlara yardım etmek için bir şey yapmak da benim görevim. Ben amcalarımdan bayrağı devraldım, benden sonra gelenler de benden devralacaklar. Böylece devam edecek. Sürdürülebilirlik dediğim gibi her alanda çok önemlidir. Bu da bizim sahip olduklarımızı ileriye taşımak için görevimiz” açıklamasında bulundu.
“SABANCI AİLESİ’NİN ADI BUGÜN EĞİTİM, FİLANTROPİ VE SANATI SİMGELİYOR”
Becky Anderson “Türk işkadını erkeklerin dünyasına meydan okuyor” şeklinde tanıttığı Sabancı’yı ve Sabancı Topluluğu’nu şöyle anlattı; “Büyükbabası tarafından mütevazı şartlarda kurulan Topluluk, bugün Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden. Sabancı Holding Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin anahtar oyuncularından biri. Güler Sabancı Türkiye’de olduğu gibi dünyada da ses getiriyor. Geçmişi kuşaklar öncesine dayanan milyar dolarlık aile imparatorluğunu yönetiyor. Onun için bu, işten daha fazlası anlamına geliyor. Türkiye’de Sabancı adı en tanınan isimlerden biri. Türkiye’de bulunup Sabancı adıyla karşılaşmamanız imkansız. Ailenin ortaya çıkışı 20. yüzyılın başlarına, Anadolu’ya dayanıyor. Tekstil ilk işlerinden biri. Ailenin adı aynı zamanda bugün eğitim, filantropi ve sanatı simgeliyor. Sakıp Sabancı ailesinde ve Türkiye’de bir efsane. Yıllar içinde şirketin büyümesinin ardındaki güç. Öldükten sonra Güler Sabancı görevi 2004 yılında devraldı. Güler Sabancı kendisi için aile şirketinde çalışmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Küçükken büyükbabası işi kurmuş ve onu da fabrikaya götürerek ilk tohumları atmış. Üniversiteden mezun olduktan sonra lastik şirketinde çalışmaya başlamış.”
Sakıp Sabancı Müzesi’nde çekimleri yapılan programda ayrıca Sabancı Üniversitesi, Sabancı Center ile birlikte Kordsa Global Akçansa, Teknosa, Enerjisa, Lassa gibi Sabancı Topluluğu markalarının görselleri sıkça kullanıldı.
Güler Sabancı programda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralmasına ilişkin olarak şunları söyledi: “Sakıp Bey’den sonra bu görevi devralmak kolay değildi. Sakıp Bey işlerin ötesinde bir profildi. Çalışanlara yaptığım ilk açıklamamı hatırlıyorum. Onlara benden Sakıp Sabancı gibi olmamı beklemeyin, ekibimle beraber sadece işlerden sorumlu olacağım demiştim”.
Sabancı, Topluluğun stratejisini ise “Topluluğumuz son on yıldır ortalama yüzde 12 büyüdü. Gelecek on yıl için hedefimiz bu rakamı yükseltmek. Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 5,5’unu biz ödüyoruz” şeklinde anlattı.
Güler Sabancı ayrıca “Bankacılık büyükbabam Hacı Ömer Sabancı döneminde başladı ve bugün Akbank’ın Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından biri olduğunu söylemekten gurur duyuyorum” dedi.
İş hayatında kadın olarak ayrımcılığa uğradınız mı sorusunu ise Sabancı “Ayrımcılık sadece benim ülkemde yok. Londra’da Bankacılar Klubü vardı. Orada öğle yemeği yemek istemiştim. Olmaz demişlerdi. 1985’te İngiltere’de hiç mi kadın bankacı yoktu. Eminim vardı. Ama Bankacılar Klubü’ne girmelerine izin verilmiyordu” şeklinde yanıtladı.
Sabancı yaşam felsefesinin ise “Allah bana değiştirebileceklerim için cesaret, değiştiremeyeceklerim için sabır, ikisini ayırt edebilmem için de akıl versin” olduğunu söyledi.
Güler Sabancı büyükbabası Hacı Ömer Sabancı için ise “Büyükbabam çok tutkulu, kendi kendini yetiştirmiş, dahi bir adamdı. Benim ondan öğrendiklerim aslında hepimizin öğrendikleriydi. Hedefiniz olmalı, çok çalışmalı ve kendinize inanmalısınız” dedi.
Programda Güler Sabancı’nın, uzlaşmaya verdiği önemin altını çizilerek “İşbirliğine dayalı bir çalışma şeklimiz var. Hiçbir şeyi tek başıma yapamayacağımı biliyorum. Takım çalışması herşeydir. Fikirlerimi hayata geçirmek için daima ekibimi ikna etmek zorundayım” açıklamalarına da yer verildi.
Becky Anderson ayrıca CNN websitesinde Güler Sabancı ile yaptığı röportaja ilişkin bir yazıyı “Türkiye’nin süper kadını erkeklerin dünyasında bir imparatorluğu nasıl kurdu?” başlığı ile kaleme aldı.
FINANCIAL TIMES YAZARINDAN ÖVGÜ
Financial Times yazarı Liz Bolshow ise headhoncha.com adresinde bulunan ve global dünyada kadınların liderlikleri üzerine yazdığı blogunda Güler Sabancı ile ilgili bir yazıya yer verdi. Röportajdan alıntıları yazısına taşıyan Bolshow, Güler Sabancı’nın “Bugün çok şanslıyız. Bu yüzyıl bizim, yani kadınların yüzyılı olacak” mesajına vurgu yaptı.
LEADING WOMEN PROGRAMI HAKKINDA
CNN International’da yayınlanan Leading Women programı iş dünyası, sanat, spor, bilim gibi alanlarda zirveye çıkmış kadınların ilham verici öykülerini konu alıyor. Programı CNN International’ın ünlü ekran yüzlerinden Becky Anderson sunuyor. 2012 başından bu yana tüm dünyada yayınlanan program, konuk ettiği kadınların kariyerlerini, günlük yaşamlarını ve fikirlerini ekrana getiriyor. Programa daha önce moda tasarımcısı Carolina Herrera, mimar Zaha Hadid, Yahoo CEO’su Marissa Mayer gibi isimler konuk olmuştu.