Gözaltındaki gazeteci öldürüldü
Myanmar'da bir gazetecinin ordu tarafından gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğü bildirildi.
Myanmar medyası, 30 Eylül'de güneydoğudaki Tayland sınırında ordu ve ayrılıkçı Karen örgütü arasındaki çatışmaları izleyen Aung Kyaw Naing'in gözaltına alınmasından 4 gün sonra ateş edilerek öldürüldüğünü belirtti.
Irrawaddy haber sitesi de gazetecinin ölümünün devlet ile basın arasında 2012'de kurulan ve yarı resmi statüsü olan Basın Konseyince yayınlanan bir askeri raporda yer aldığını kaydetti. Site, Naing'in Mon eyaletindeki Kyaik Ma Yaw kentinde bulunan bir askeri tabur tarafından, ayrılıkçı grup Karen'in Demokratik Savaşçıları örgütü üyelerinin nerede bulunduğunu sorgulamak amacıyla gözaltına alınmış olabileceğini iddia etti.
Ordu ise Naing'in ölümünden önce bir askerin silahını almayı deneyerek kaçmaya çalıştığını savunarak, gazetecinin ayrılıkçı grubun siyasi kanadının iletişim şefi olduğunu ileri sürdü.
Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Shawn Crispin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Naing'in ölümünün kesinlikle açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, ''Gazeteci, gerçekten gözaltında öldürüldüyse bu durum, tüm basın çalışanlarının yanısıra özellikle çatışmalı bölgelerde çalışanlar için ölümcül bir işarettir'' dedi.
Naing'in eşi ise dün yaptığı açıklamada, eşinin yaşadığına inandığını açıklamış, kamuoyu önünde eşinin serbest bırakılması için orduya çağrı yapmıştı. Aung Kyaw Naing, başkent Yangon'da The Voice ve The Yangon Times gibi birçok gazetede çalıştığı belirtildi.
Gazetecileri Koruma Komitesi'nin verilerine göre, 1999'dan bu yana Myanmar'da 3 gazeteci öldürüldü. Japon kameraman Kenji Nagai de 2007'de ülkedeki demokrasi yanlısı gösterileri takip ederken bir asker tarafından başından aldığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.
Myanmar'da 50 yıllık askeri cuntanın ardından 2011'de iktidara gelen Devlet Başkanı Thein Sein, birçok alanda reform yapmış ve basın özgürlüğünü genişletmesine rağmen, geçen yıldan bu yana özellikle hassas konularda haber yapan gazetecilerin gözaltına alınması hükümetin basın alanındaki reformlarına darbe indiriyor.
Yakın bir dönem önce, Bi Mon Te Nay dergisinin iki sahibi ve 3 muhabiri, yayınladıkları bir makale nedeniyle 2 yıl hapis, temmuz ayında ise ordunun kimyasal silah ürettiğini yazan 4 gazeteci 10'ar yıl ağır hapse mahkum edilmişti. (AA)