Göz kaşıntınız ve ağır geçen alerjileriniz varsa dikkat! Görme kaybı yaşayabilirsiniz. Ailenizde yoksa bile…

Bahar aylarının gelmesiyle beraber en hassas organlarımızdan biri olan gözlerimiz alerji olabiliyor. En ufak bir şeyden alerji olabilen gözler, bahar aylarında çok daha fazla dış etkene maruz kalabiliyor. Ancak gözlerdeki alerjileri önemsiz görürseniz daha sonra sağlığınız ile ilgili birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Uzmanlar, alerjilerin görme kaybına neden olabileceğini söylüyor.

Bahar ayları geldiğinde alerjiler artmaya başlıyor. Alerjiler genellikle burun akıntısı ve tıkanıklık olarak görülse de gözlerde de kızarma, kaşınma meydana gelebiliyor. Özellikle çocuklarda yaşanan alerjilerin göz ardı edilmemesi mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Prof. Dr. Altıparmak, bahar aylarında açan çiçeklerden doğaya yayılan polenlerin insanlara da ulaştığını ve bahar alerjisinin çok yaygın olduğunu söyledi.

ALERJİ ASTIMA NEDEN OLABİLİR

Prof. Dr. Altıparmak, ‘Alerji bazı hastalarda solunum güçlüğü, hatta astıma neden olabilir. Bazı hastalarda ise gözlerde kaşınma ve sulanma şikayetlerine neden olur. Gözde bahar alerjisi olan hastalar, bu mevsimin geldiğini hemen hissederler. Gözlerde kaşınma, kızarma, sulanma en tipik bulgulardır’ dedi.

AĞIR GEÇEN ALERJİLERE DİKKAT

Özellikle daha küçük çocuklarda bahar alerjisinin daha ağır ve zor geçebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Altıparmak, ‘Aileler çocuklarının gözlerinde beyaz tabaka (sklera) ile saydam tabaka (kornea) birleşiminde kızarıklık ve kabarıklıklar görebilirler. Bu ağır geçen alerjinin bir bulgusudur’ diye konuştu.

SIK KAŞINMA GÖZ ŞEKLİNİN BOZULMASINA NEDEN OLABİLİR

Gözde bahar alerjisi olan çocukların mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altıparmak, gözlerin sık ve şiddetli bir şekilde kaşınmasının zaman içinde saydam tabakayı oluşturan kolajen liflerin güçsüzleşmesine ve şeklinin bozulmasına neden olabileceğini ifade etti.

AİLEDE BU HASTALIK OLMASA BİLE ORTAYA ÇIKABİLİR

Prof. Dr. Altıparmak, ‘Böyle bir değişikliğe uğrayan saydam tabaka normalde cami kubbesi gibi olan yapısını kaybeder ve sivrileşmeye ve koni şeklini almaya başlar. Buna keratokonus hastalığı adı verilir. Gözde bahar alerjisi keratokonus hastalığı için en önemli risk faktörlerinden biridir. Ailesinde hiç keratokonus hastası olmayan bir çocukta şiddetli kaşıma nedeniyle keratokonus hastalığı meydana gelebilir’ dedi.

GÖRME KAYBIYLA SONUÇLANABİLİR

Prof. Dr. Altıparmak, 'keratokonus' hastalığının her ne kadar ışın tedavisi (Cornea cross-linking) ile durdurulabilen, sert veya hibrit lenslerle tedavi edilebilen bir hastalık olsa da görme kaybı ile sonuçlanabileceğine işaret ederek, ‘Çocuğunuzda veya sizde gözlerde bahar alerjisi varsa damlalarla tedavisi mümkündür. Bu amaçla anti-histaminik ve kortizonlu damlalar yaygın olarak kullanılır. Son yıllarda kortizonlu damlaların olası yan etkilerinden kaçınmamızı sağlayan ve bağışıklık sistemini daha güvenli şekilde baskılayabilen damlalar da mevcuttur’ ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Altıparmak, basit gibi görülen bahar alerjisinin ciddi bir görme kaybına dönüşmemesi için alerjiye karşı en başından önlem almak gerektiğini vurguladı.

(Mynet)

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında