Google'a 'büyük' suçlama
AB Adalet Divanı tarafından verilen "unutulma hakkı" kararının ardından Avrupalı siyasetçiler teknoloji devlerine yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı.
Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın 13 Mayıs'ta Google'a karşı aldığı "unutulma hakkı" kararının ardından Avrupalı siyasetçiler teknoloji devlerine karşı olan tutumlarını sertleştirdi. İspanyol bir kullanıcının Google'daki arama sonuçlarında isminin çıkmamasını talep etmesiyle başlayan ilk adım teknoloji devlerini tehdit edecek yeni düzenlemelere yol açabilecek.
Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Frankfurter Allgemeine gazetesindeki makalesinde “acımasız bilgi kapitalizmi” olarak nitelediği gelişmelere karşı Avrupa'nın kendisini koruması gerektiğini ifade ederek Alman Rekabet Kurulu'nun Google'ın Almanya'daki varlığını yakından incelemeye aldığını belirtti.
“Eylem Çağrısı” başlığıyla yayınlanan makalesinde dijital çağdaki demokrasiye dikkat çeken Gabriel, Avrupa'da yaşayan 500 milyon insanın özgürlüğünün söz konusu olduğunu belirterek “Ya özgürlüğümüzü savunacak ve yasalarımızı değiştireceğiz ya da dijital iktidarın hipnotize olmuş üyeleri haline dönüşeceğiz” dedi. Google'ın tekelleşmesine yönelik duyulan endişeler için de görüşünü bildiren Gabriel, YouTube ve Gmail hizmetlerinin Google'dan ayrı bir şekilde yönetilmesinin soruna çözüm olabileceğini ifade etti.
Fransa'da ise Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, Avrupa'nın “küresel internet devlerinin dijital kolonisi” haline geldiğine işaret ederek Google'dan Fransa'daki genişbant altyapısını geliştirme çalışmalarına maddi destek sağlamasını talep etti.
Enders Analysis araştırma şirketinden Yeni Medya Uzmanı Ian Maude ise özel yaşamın gizliliği konusunun zamanla daha çok önem kazandığını belirtiyor. Maude, Google'ın Microsoft'tan “büyük kurt” rolünü çaldığına dikkat çekiyor.
Her türlü endişeye rağmen göreve yeni gelen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın Google'a karşı zafer kazanacağına inanılıyor. Seçim manifestosunda akıllı telefon ve tablet üretiminin Avrupa'nın büyümesine yol açacağını ifade eden Juncker, başkanlığı süresince ilk önceliğinin Avrupa'da güçlü bir dijital ekonomi tesis etmek olduğunu dile getirmişti. Uzmanlar, yeni ekonomi düzeninde Avrupa kökenli şirketlere öncelik verilmesiyle ABD'li şirketlerin pazar payının düşeceğini belirtiyor.
CIA eski çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerde Amerikan Güvenlik Ajansı tarafından dünya genelindeki birçok kullanıcının takip edildiğinin ortaya çıkmasıyla gizlilik konusunda duyulan endişeler şiddet kazanmıştı. (İHA)