'Gökkuşağı eylemleri' dünya medyasında yankılanıyor

Türkiye'de Gökkuşağı ve Barış Günü Eylemleri, Amerika'nın Sesi'nde bir habere konu oldu.

Amerika'nın Sesi, "Dünya kentlerinde rengarenk boyanmış evler, duvarlar, merdivenler o kentlerdeki ilgi çekici ve turistik ziyaret noktalarından birini olurken, Türkiye'de iktidardaki AK Parti ile toplumsal muhalefet arasında yeni bir gerginlik kaynağı oldu" dedi.



Türkiye'de Gökkuşağı ve Barış Günü Eylemleri, Amerika'nın Sesi'nde (VOA) geniş bir habere konu oldu. VOA, "Türkiye'de diplomatik gündem Suriye ve Mısır başlıklarıyla biçimlenirken haftasonunda ülke içerisindeki gündemi 'gökkuşağı renkleri' ile 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri oluşturdu" dedi.



ABD Kongresi'nce finanse edilen Amerika'nın Sesi, Gökkuşağı ve Barış Günü Eylemleri'ne ilişkin haberinde Beyoğlu'nda emekli Hüseyin Çetinel'in gökkuşağı renklerine boyadığı sokak merdivenlerinin 30 Ağustos Cuma sabahı yeniden griye boyanınca haftasonu tüm Türkiye'yi etkisi altına alan "gökkuşağı eylemi"nin başladığını belirtti.



"YENİ GERGİNLİK KAYNAĞI OLDU"



İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 1 Eylül'deki barış temalı etkinliklerde katılımcılar ile güvenlik güçleri arasında "gerginliğin hakim olduğu" kaydedilen haberde şöyle denildi:

"Dünya kentlerinde rengarenk boyanmış evler, duvarlar, merdivenler o kentlerdeki ilgi çekici ve turistik ziyaret noktalarından birini olurken, Türkiye'de iktidardaki AK Parti ile toplumsal muhalefet arasında yeni bir gerginlik kaynağı oldu."



TANRIKULU: "SAVAŞIN EŞİĞİNDE BİR GÜNDÜ"



Amerika'nın Sesi haberinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun değerlenlendirmelerini de yansıttı. Tanrıkulu Amerika'nın Sesine verdiği demeçte Dünya Barış Günü'nde İstanbul-Dolmabahçe'deki eyleme bir vatandaş olarak katıldığını anlatırken polis müdahalesine karşı çıktığını belirterek, "Kamu düzenini bozmadan insan zinciri oluşturma eylemi yapılmasının bugünkü Anayasa'da açıkça izin verilmiş bir hak olduğunu polis memurlarımıza anlatmaya çalıştım" dedi.



1 Eylül itibariyle Türkiye'nin yakın tarihinde olmadığı kadar "kutuplaştığını, ayrıştığını" söyleyen Tanrıkulu, şu ifadeleri de kullandı:



"Bu kutuplaşma ve ayrışma ortamı bir toplumsal barış ortamı değil. Bunun hem Türkiye'nin kendi iç meseleleri hem de dışarıda karşı karşıya olduğu meseleler açısından doğru sonuçları olacağını sanmıyorum. Türkiye, barış gününü, hem iç barış bakımından hem de uluslararası barış bakımından savaşın eşiğinde bir gün olarak geçirdi."

Amerika'nın Sesi, ODTÜ'deki "ağaç" nöbetine de yer verdiği haberinde ayrıca "Diyarbakır'da Kürt dayanışması" ara başlığı altında Diyarbakır'daki Barış Mitingi'ne, Suriye'deki Kürt nüfusunu temsil etme iddiasındaki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Başkan Yardımcısı Asya Abdullah'ın katılması dikkat çektiğini belirtti. ANKA


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında