Giden Gelmez Dağları nerede, özellikleri ne? Giden Gelmez Dağları adını nereden alıyor?
Türkiye doğal güzellikleri ile meşhur bir ülkedir. Bu güzelliklerin başında da elbette dağları geliyor. 2000 m civarında olan birkaç dağ sırasından oluşan Giden Gelmez Dağları ise Türkiye'nin en ilginç ve dikkat çeken dağlarından biri. Uzun ve karmaşık bir jeolojik geçmişe sahip olan bu dağları ziyaret etmek isteyenler dağ hakkında araştırmalar yapıyor. Peki, Giden Gelmez Dağları nerede, özellikleri ne? Giden Gelmez Dağları adını nereden alıyor?
Hem ismiyle hem de görüntüsüyle oldukça dikkat çeken Giden Gelmez Dağları, adı ile insanın içini ürperten ve korkutan cinstendir. Sarp kayalıklardan oluşan bu dağlar, efsanelere konu oldu. Üzerinde birçok mağara, uçurum ve obruk barındıran Giden Gelmez Dağları'nın kayaları çok keskin ve sivridir. Bundan dolayı bu dağlara tırmanması oldukça zordur. Peki, Giden Gelmez Dağları nerede, özellikleri ne? Giden Gelmez Dağları adını nereden alıyor?
GİDEN GELMEZ DAĞLARI NEREDE, ÖZELLİKLERİ NE?
Giden Gelmez Dağları, Antalya-Konya arasında, Akseki ilçesinde bulunan, Orta Torosları oluşturan dağdır.
Bu dağların yamaçlarında Ceceler, Süleymaniye ve Değirmenlik Köyleri kuruludur. Karstik yapısıyla dikkat çeken Giden Gelmez Dağları'nın üzerinde birçok mağara, uçurum ve obruklar vardır. Bu dağların kayaları çok keskin ve sivri olduğundan tırmanılması oldukça güçtür.
GİDEN GELMEZ DAĞLARI ADINI NEREDEN ALIYOR?
Geyikler, dağ keçileri ve bitkilerin uyum sağladığı bu engebeli dağların adı ile ilgili bir çok efsane vardır. Giden Gelmez Dağları'na giden birçok kişinin geri dönmediği söylenmektedir.
Bir hikayeye göre; civar köylerden 15-20 kişilik bir grup, kış mevsiminde Giden Gelmez Dağları'nda dağ keçisi avına çıkarlar. Mola verip ateş yakarak dinlenirler. Fakat bulundukları yerin altı mağaradır ve ateşin buzları eritmesiyle mağaraya düşerler. Yanlarındaki köpek köye geri döner ve acı acı ulumaya başlar. Şüpheye düşen köylüler dağda avcıları aramaya başlar. Çöken yeri bulurlar ve canlı kalan bir avcıyı kurtarmayı başarırlar. Fakat grubun geri kalanına ulaşamazlar.
Başka bir hikayeye göre ise avlanmak için dağlara giden bir grup köylünün yolda vurdukları geyikler dağdaki obruklara düşer. Köylüler, 'Ertesi gün olunca alırız' diyerek evlerine dönerler. Fakat yarın olup dağa gittiklerinde geyikleri obruklarda bulamazlar ve içine bakmak için bazıları atlamak ister. Atlayanlar kayaların keskinliğinden dolayı geri çıkamazlar. Geri kalanlar yukarıdan ipler sarkıtır ve aşağıdakiler kurtarılır. Fakat gruptaki bir kişi aşağıda ölür.
Bunlara benzer birçok hikayenin dilden dile dolanmasıyla dağlara Giden Gelmez Dağları adı verildiği düşünülmektedir.
Bu dağ zorlu haya şartlarında birçok türe ev sahipliği yapar. Dağda yoğunluklu olarak yaban keçileri yer alır. Keçilerin bu zorlu dağda yaşamlarını sürdürmesinin riskleri vardır ama bu riskleri önlemek için gerekli tedbirler alınmıştır.
Giden gelmez dağı denmesinin sebebi dört dağcının dağa çıktıktan sonra bir daha evlerine dönmemesi ve bunun üzerine çocuklarının giden gelmez sözlü şiir yazmalarıdır.
GİDEN GELMEZ DAĞLARI ŞİİRİ
Giden gelmez, aldın babamı.
Bir insana değer mi,reva mı ?
Ahhh giden gelmez dağları!
Geyiklerin, tavşanların,
Bir gelin gibi başın.
Emmi! Bu dağ can almadan, can vermez;
Geyik vermez ,av vermez.
Bir cana ,
Bir yıl, iki yıl av der.
Geyiklerine kıyamaz,alamazsın ,
Bedel ister senden.
Ah dağlar ,anam dağlar,
Bilmem ,
Nerelere kadar uzanır senin başın?
Başı dik,dumanlı,
Giden gelmez dağları.
Göğü öper karlı başın,
Yazın kardelenlerin,
Öbek öbek gül olur eteklerin.
Kışın çetin geçer,
Korku salarsın yüreklere.
Hese Emmi sana bakar,
Sen Hese emmiye.
Hese emmi çok mu gezdin,
Giden gelmez dağlarını.
Ahhhh evlat ahhh!!!
Hocam ,ben yaman adamım emme,
Bu giden gelmez, benden çetin.
Ömrüm yedin giden gelmez,
Seni gezen, sende yaşayan güler emme,
Acımazsın!
Sen giden gelmez dağları,
Babamı yedin ,emmimi, dayımı,
Doymadın !
Giden gelmez dağları,
Dünyanın her yerinde adın geçer.
Meşhurdur kardelenlerin,ödün vermezsin bilirim,
Cana can dersin .
Olmaz artık yeter, giden gelmez dağları!