Gıdada natamisin nedir, ne işe yarar? Natamisin nasıl elde edilir, nerelerde kullanılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı, 'natamisin tespiti' dolayısıyla sağlığa zarar verebilecek gıdalar listesinden sonra araştırmalar başladı. Listede natamisin içeren bazı peynir ve tereyağ markaları yer aldı. Bazı ilaç ve gıdalarda yer alan natamisin falza tüketildiği zaman, sağlığı tehdit edebiliyor. Peki, Gıdada natamisin nedir, ne işe yarar? Natamisin nasıl elde edilir, nerelerde kullanılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş listesinden sonra 'natamisin tespiti' yapılan gıdaları da ekledi. Bazı gıda ve ilaçlarda bulunan natamisin, süt ve süt ürünlerinde küf ve maya oluşumunu engelliyor. Ancak E-235 kodlu gıda katkı maddesi olarak bilinen natamisin, fazla kullanıldığında sağlığı bozabiliyor. Bunun üzerine vatandaşlar, "Gıdada natamisin nedir, ne işe yarar?" sorusunu aratmaya başladı. Bakanlığın listesinde yer alan natamisin tespit edilen peynir ve tereyağ markaları da merak konusu oldu. Peki, Natamisin nasıl elde edilir, nerelerde kullanılır?

GIDADA NATAMİSİN NEDİR, NE İŞE YARAR?

Natamisin, pimarisin olarak da bilinir. Aslında natamisin göz çevresindeki mantar enfeksiyonlarını, göz kapakları, konjoktiva ve kornea enfekdiyonlarını tedavide kullanılan bir ilaçtır. Göz damlası olarak kullanılan natamisin, gıda endüstrisinde de kullanılır. Gıdalarda koruyucu rol olarak kullanılan natamisin, streptomyces natalensis isimli bir bakteriden elde edilir. Gıdalarda küf ve maya oluşumunu engelleyen natamisin, özellikle peynir, tereyağ, yoğurt, şarap, et ürünleri ve meyve sularında bozulmayı önler.

Bu katkı maddesi, yüzey koruyucu olarak tercih edilir ve antibiyotik özelliklere sahip olsa da bakterilere karşı etkili değilddir. Bundan dolayı bakteri kaynaklı bozulmalarda kullanılmaz.
Natamisin mantar ve maya gelişşmşni durdurur ve böylece ürünlerin raf ömrünü uzatarak gıdaların bozulmasını önler. Ancak natamisinin fazla kullanımı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.

NATAMİSİN NASIL ELDE EDİLİR, NERELERDE KULLANILIR?

Doğada streptomyces natalensis ismindeki bir toprak bakterisinin fermantasyonu yoluyla natamisin elde edilir.

Natamisinin kullanıldığı başlıca gıda ürünleri şunlardır:

  • Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.)
  • Et ürünleir (sosis, salam, sucuk vb.)
  • Fırıncılık ürünleri (hamur işleri)
  • Şarap
  • Meyve suları ve bazı alkollü içecekler

NATAMİSİNİN ZARARLARI NELER?

Natamisini aşırı tüketim, sağlığa zararlı olabilir. Bu zararları şöyle sıralayabiliriz:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Antiiyotik direnci
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları
İslam Memiş Uyardı: Uzak Durun Fethullah Gülen Öldü Yüzde 25 İndirim Geldi İşte iddianamedeki bir numaralı sanık Fethullah Gülen'in Yerine Geçecek Sürpriz İsim Dilan Polat ve Sıla Doğu hakkında yeni gelişme Emekliye 2 maaş - 2 tazminat düzenlemesi!