Gezi olayları twitter kullanımını arttırdı!

Gezi Parkı olayları nedeniyle 2 Milyon olan twitter kullanıcısı sayısının 10 Milyona kadar ulaştı.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden Dr. Murat Gözübenli ise gezi olaylarının bilançosunun 140 Milyon liralık maddi zarar olduğunu belirtti.



Antalya Belek de Su Sesi Otelde bu yıl beşincisinin düzenlendiği Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Sempozyumu’nda Van Emniyet Müdürlüğü’nden Dr. Fuat Altunbaş ve Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden Dr. Murat Gözübenli Gezi Parkı olayları ve Toplumsal Olaylar konularını ele alarak değerlendirme yaptı.



Van Emniyet Müdürlüğü’nden Fuat Altunbaş, Türkiye de twitter kullanıcısı sayısının yüzde 3 civarında olduğunu ve bu yüzdenin de 10 Milyon kullanıcı sayısına denk geldiğini ifade etti. Gezi olaylarında twitter kullanıcısı sayısının arttığını da kaydeden Altunbaş, “Gezi parkı olaylarında twitter kullanımı olaylarında muazzam bir artış oldu. Gezi parkı olaylarında Türkiye de twitterin 2 milyon olan kullanıcı sayısı 10 milyona çıktı. İnsanlar organize olmak için ve bilgiye ulaşmak için sosyal medyayı kullandı. Türkiye ve dünya da en çok kullanılan etiketler “Diren Gezi” etiketi yaygın olarak kullanıldı” şeklinde konuştu.



Polisin de sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandığını ifade eden Altunbaş, “Kuyumcu da soygun olduğunu düşünelim. Polisler kuyumcudan görüntüleri alıp kendi sayfasından paylaşıyor. Böylece sizi takip eden takipçileriniz anında görebiliyor soyguncuyu ve tanıyorsa suçluyu yakalamanıza yardımcı olabiliyor” dedi.

Dünya da Gezi Parkı olaylarına benzer olayların Vancouver Ayaklanması, Londra Ayaklanması ve Boston Maratonu Patlaması olduğunu belirten Altunbaş, “Londra da polis halkın ayaklanması önlemek ve suçluları tespit etmek için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullandı. İngiliz Polisi analitik programları kapsamında çok büyük paralar harcıyorlar. Şüphelilerin görüntülerini sosyal medya üzerinden yayınlayarak vatandaşlardan bu görüntüleri paylaşmalarını istiyorlar. Sonuç olarak sosyal medya etkin olarak kullanılıyor. Bizde polis olarak etkin bir şekilde bunu kullanmamız gerekiyor. Sosyal medya stratejileri oluşturmamız lazım” dedi.



ÜLKE GÜNDEMİNİ MEŞGUL ETTİ



Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden Dr. Murat Gözübenli gezi parkı olaylarının mayıs ve temmuz aylarında ülke gündemini birinci dereceden meşgul ettiğini kaydetti. Gezi olaylarında birleşmesi mümkün olmayan grupların birleştiğini de ifade eden Gözübenli şöyle konuştu:



”Gezi parkı Mayıs ve Temmuz aylarında ülkemizin gündemi önemli derece meşgul etti. Bu olaylarda birleşmesi mümkün olmayan insanları birleştirdi. Polis ilk defa farklı kesimden insanlarla karşılaştı. Polisin son 10 yılda yükselen imajı zaman zaman kötü bir tecrübe oldu. Bazen polisin aşırı güç kullandığı televizyonlar da yayınlandı. Her vatandaşın basın açıklaması ve yürüyüş yapma hakkı var. Bazı gösteriler kanuni olarak başlayıp zaman içerisinde kanunsuz hale geliyor. En sonunda ise sokaklara çıkarak eylemler ve gösteriler yapılıyor. İsyan eylemlerinde genelde bir tetikleyici unsur bulunur. Eylemler şiddet içerir ve yönetime karşı bir şiddet eylemidir. Bu da polisin eylemcilere müdahalesini arttırır” dedi.



BAYBURT HARİÇ TÜM İLLER KATILDI



Gezi olaylarında polisin ve zabıtanın olaylara müdahalesinin vatandaşların tepkisine yol açtığını belirten Gözübenli, “Gezi Parkı olayları 1 hafta içerisinde Bayburt hariç hemen hemen tüm illere yayılıyor. Gezi parkı olayları iki aydan fazla sürdü. Londra da meydana gelen olaylar ise 2 hafta sürdü. Gezi olaylarında polisle çatışma sokak gösterileri ve çadır kurma vardı. Londra da meydana gelen olaylarda ise gezi parkı olaylarından farklı olarak hırsızlık ve yağma da vardı” dedi.



POLİS HAZIRLIKSIZ YAKALANDI



Gezi olaylarına polisin hazırlıksız yakalandığını belirten Dr. Murat Gözübenli, Londra Ayaklanması ve Gezi Olaylarını karşılaştırarak her iki olayda da polisin hazırlıksız yakalandığını söyledi. Gözübenli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gezi parkı olaylarında polis yoğun bir şekilde müdahale etti. Polis burada çok eleştirildi. Ama bu yoğun kalabalığı başka türlü engellemek mümkün olamazdı. Londra olaylarında ise ilk başta polis çekingen kalıp daha sonra müdahale edip nerede yüzü kapalı insan varsa gözaltına aldılar. İki eylemde de polis hazırlıksız yakalanmıştı” dedi.



140 MİLYON MADDİ ZARAR



Konuşmasının sonunda her iki olayında bilançosunu paylaşan Gözübenli, Gezi Parkı bilançosunun 140 Milyon lira maddi zarar ve 3 milyondan fazla vatandaşın eyleme katıldığını söyledi. Gözübenli,”Türkiye de Gezi Parkı bilançosu ise 4 bin 7 yüz 25 eylem yapıldı. Eylemlere yaklaşık 3 milyon 5 yüz 45 vatandaş katıldı. 5 bin 3 yüz 41 gözaltı ve 160 kişi tutuklandı. 1 Polis şehit edildi. 5 vatandaş hayatını kaybetti. 4 bin 312 sivil vatandaş, 6 yüz 94 güvenlik görevlisi yaralandı. 45 ambulans, 90 belediye otobüsü 2 yüz 14 özel araç, 240 polis aracı tahrip edildi. 58 kamu binası ve 3 yüz 37 iş yeri zarar gördü. 140 milyon lira maddi zarar meydana geldi. Londra olaylarının bilançosunda ise toplam 4 bin 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 2 bin 4 yüz 72 kişi tutuklandı. 5 sivil vatandaş hayatını kaybetti. Birçok sivil ve 3 yüzden fazla polis yaralandı. Yaklaşık olarak 2 bin 500 mağaza ise yağmalandı” şeklinde konuştu.



Sempozyumun bugün yayınlanacak olan sonuç bildirgesi ile son bulacağı bildirildi. (İHA)


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi