Gercüş'te kilo kilo üretiliyor her derde devaymış: Öksürüğü kökten bitiriyor kansızlığa iyi geliyor

Kış mevsiminin yaklaşması ve soğuk havalardaki artışla birlikte, tüketilen besinlerin önemi de artıyor. Özellikle kış mevsiminde bol bol tüketilmesi gereken ve Gercüş'ün meşhur mezrone üzümünden elde edilen üzüm pekmezi, sağlığa olan faydalarıyla öne çıkıyor

Kaynak: İHA

Batman’ın Gercüş ilçesinde 'mezrone' üzümünün yetiştiği şifa kaynağı organik pekmez yapımı başladı.

Üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde ve köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan çiftçiler, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, evlerin önünde kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Sepetlere doldurdukları üzüm, traktörlerle şıra alanına taşınıyor. Burada ayıklanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda ezilip şıra haline getiriliyor.

HASTALIKLARA ŞİFA OLUYOR

Yaptıkları pekmezin tamamen organik olduğunu belirten Süleyman Öner, "Sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gidiyoruz, üzümlerimizi toplayıp ev önündeki meydanda suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz, pekmezin temiz ve kaliteli olması için bunu yapıyoruz. Saatlerce odun ateşinde kaynatıyoruz. Ortalama 6 ile 8 saat kaynamanın ardından pekmez oluyor. Pekmezimiz organik olduğu için çoğu hastalıklara şifa kaynağıdır. Gercüş pekmezi adı ve namıyla çok kaliteli bir pekmezdir. Pekmezimiz tamamen organiktir bu yüzden çoğu hastalıklara şifa olarak bile kullanılıyor" dedi.

Selman Öner ise sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gittiklerini ve üzümleri toplayarak evlerinin önüne getirdiklerini söyledi. Öner, "Evin önündeki meydanda üzümlerin suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz" diye konuştu.

ÜZÜM PEKMEZİNİN FAYDALARI

Üzüm pekmezi, sağlığımız için en şifalı pekmezlerden biridir. Kışın bol bol tüketilmesi önerilen üzüm pekmezi, boğazı yumuşatarak öksürüğe karşı güçlü etkilere sahiptir.

Üzüm pekmezi ayrıca soğuk algınlığı gibi gribal hastalıklara karşı şifa sağlar. Vücuda enerji verir ve bu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır.

Üzüm pekmezi ayrıca, demir açısından son derece zengindir. Bu nedenle kansızlığa karşı koruma sağlar. Üzüm pekmezi aynı zamanda cinsel gücü artırır.

Kansere karşı da koruma sağlayan üzüm pekmezi, kalp sağlığını koruyarak güçlendirir, karaciğer sağlığını destekler ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerali karşılar.

Narin Güran cinayeti dilekçe hamlesi Bebekleri öldüren çete olayında yeni gelişme! Lucas Torreira adım adım Boca Juniors'a Elif Karaarslan'dan yine iddialı poz Umut Akyürek'in madde bağımlısı kızından paylaşım Asgari ücrette masadaki ilk rakam belli oldu