Gazlı içecek açayım derken kör olmayın. Uzman doktordan çok önemli uyarı: Şişe açacağı yerine başka şeyler kullanırken kör kalabilirsiniz
Türkiye genelinde aşırı sıcaklar vatandaşları bunaltmaya devam ediyor. Sıcakların artmasıyla birlikte gazlı içecek tüketimi de arttı. Şişe kapaklarının açacak dışında gereçlerle açmaya çalışan birçok kişinin gözünden yaralandığını söyleyen uzman doktorlar bu nedenle gözünü kaybedenlerin bile olduğu konusunda uyarıyor: Asla açacak dışında bir şey kullanmayın.
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla göz yaralanması vakaları da sıklaşmaya başladı. Uzman doktorlar gazlı içeceklerin açacak dışında yabancı maddelerle açılmasının göz kaybına varan yaralanmalara neden olduğu konusunda vatandaşları uyarıyor.
tv100'de yer alan habere göre gazlı içecek kapaklarının kesinlikle çakmak, bıçak, kaşık gibi aletlerle açılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçkin Meriçeli, “Şişe açacağı kullanmadan açmaya çalışmak basınç etkisiyle gözünüze zarar verebilirsiniz. Gazlı içecek kapaklarını açarken dikkat etmek gerekiyor. Şişe kapaklarını çakmak, kaşık gibi aletler ile açmaya çalışmak çok tehlikelidir. Kapağın dikkatsizce açılması şişenin içindeki basıncın etkisiyle fırlayan kapağın göze zarar vermesine neden olmaktadır. Adeta mermi gibi göze gelen gazlı içecek şişe kapağı kalıcı körlüklere neden olmaktadır. Sıkıştırılmış metal şişe kapaklarına bağlı oluşan göz yaralanmalarının önlenmesinde şişe açacağı kullanılması önemlidir. Vidalı çevir, aç kapakların kullanımının yaygınlaştırılması veya şişe açacağı kullanmalıyız” diye konuştu.
YARALANMALARDA İLK DAKİKA ÖNEMLİ
Göz yaralanmalarında ilk dakikaların hatta saniyelerin bile büyük önem taşıdığına dikkat çeken Op. Dr. Meriçeli, “Özellikle gözde delinmelere ve gözün dışarı çıkmasına neden olabilecek bu gibi kazalar önemli acil olgularının başında gelmekle birlikte, yanlış yapılan her girişim, geri dönüşsüz sonuçlara neden olabileceği için doğru müdahale hayati önem taşımaktadır. Göz yaralanmalarının meydana geldiği kazalarda ilk olarak gözün steril bir mendille veya petle kapatılması gerekir. Göze asla dokunulmamalı ve eğer göze bir şey battıysa kesinlikle çıkartmaya çalışmamalıdır. Aksi takdirde gözün içindeki materyalin dışarı çekilme riski vardır. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” çağrısında bulundu.