Gazetecilerin Türkiye gezisi İsveç'te olay oldu!

İsveç’te çalışan 14 yabancı gazetecinin AKP hükümeti tarafından tüm masrafları karşılanarak ağırlanması, bu tür şeylerin olağan karşılanmadığı ülkede büyük bir etik tartışması başlattı.

AKP Hükümeti’nin İsveç’ten davet ettiği 14 gazeteciyi 5 gün süresince ağırlaması ve tüm masraflarının devlet bütçesinden karşılanması bir gazetecilik etiği tartışmasını başlattı. Gezinin  Türkiye tarihinin en büyük gazetecilik davasının duruşmasının başladığı  günlerde yapılması da bir ikiyüzlülüğü ortaya sermesi açısından dikkate değer bulundu. Özgür basın mensupu 26’sı tutuklu 46 gazetecinin yargılanması süreken, İsveç’ten gelen gazetecilerin Egemen Bağış ve diğer yetkililerle görüşmeleri, kendilerine  hediye vermeleri tepkilere neden oldu.



Nisan ayının başlarında Türkiye’nin Stockholm Büyükelçliği İsveç’ten bir grup gazeteciyi Türkiye’ye götürmek için girişimde bulundu. İhlas Haber Ajansı İsveç Temsilcisi Metin Altınışık yönetimde bulunduğu Yabancı Gazeteciler Derneği’ne geziyi örgütleme önerisi getirdi.  Ancak bu öneri derneğin yönetim kurulu toplantısında reddedildi. Derneğin böylesi bir geziye katkıda bulunamayacağı kendisine iletildi.



15 Nisan günü aralarında İHA İsveç Temsilcisi Metin Altınışık ve Cumhuriyet Gazeteci İsveç Temsilcisi ve NTV Muhabiri Osman İkiz’in yer aldığı 14 kişilik grup Türkiye’ye gitti. Başbakanlık tarafından hazırlanan program uyarınca Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış başta olmak üzere yetkililerle bir dizi görüşmelerde bulundu.



Türkiye bir gazetecilik hapishanesi



İsveç’in ikinci büyük gazetesi , 820 bin tirajlı Expressen’de yayımlanan bir makalede Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesinin Türkiye’de bulunduğu hatırlatıyor ve gezi gazetecilik etiği açısından sorgulanıyor.



Svart-Vitt Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kurdo Baksi ve Murat Kuseyri’nin imzalarının yar aldığı makalede “Sınır Tanımayan gazeteciler”in raporunda ifade özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin 179 devlet arasında 154. sırada olduğuna, Çin ve İran’dakinden fazla gazetecinin cezaevlerinde bulunduğuna, son 3 yıl içinde 10 bine yakın kişinin terörle mücadele yasalarına muhaleffetten tutuklandığına dikkat çekildikten sonra şu görüşlere yer veriliyor:



“68 gazeteci ve 115 civarında sendikacı eleştirel konuşma yaptııkları veya makale yazdıkları için cezaevlerinde. Buna rağmen aralarında İsveç Gazeteciler Federasyonu (SJF) üyelerinin de bulunduğu 14 gazeteci Türkiye’ye gitti. Tüm giderleri; uçak, yiyecek masrafları, kaldıkları 5 yıldızlı otellerin faturası cezaevindeki gazetecileri ‘terörist’, ‘katil’ ve ‘tecavüzcü’ olarak suçlayan AB Bakanı Egemen Bağış’ın lobi bütçesinden karşılandı. Dünyanın en büyük toplu gazetecilik davası başlar, 26’sı tutuklu 46 gazeteci yargılanırken  İsveçli gazeteciler her biri 650 kron ödeyerek aldıkları hediyeyi Egemen Bağış’a veriyordu.”



Makalede Fransa, Almanya ve Belçika’dan gelen gazetecilerin tutuklu meslekdaşlarını desteklemek için mahkemeler önünde gösteriler yaparken İsveçli gazetecilerin Türk yetkililerle dostluk ilişkisi geliştirmeleri, lüks otel ve restoranlarda ağırlanmayı kabul etmeleri eleştiriliyor.



Baksi ve Kuseyri İsveç Gazeteciler Federasyonu’nun (SJF) belirlediği etik kuralların bu tür davetleri, hediye almayı veya firma ve devlet yetkilileriyle yakın ilişkiler içine girmemeyi öngördüğünü belirttikten sonra,  SJF Yönetimine “Her gün gazetecileri tutuklayan bir rejimin davetini kabul eden üyeleriniz hakkında ne düşünüyor sunuz” sorusunu yöneltiyorlar.



Gazetenin internet sitesinde de yayımlanan makale en fazla okunan ikinci makale oldu. 


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında