Gazetecilere getirilen emniyete giriş yasağı yargıda!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması kararının iptali için dava açtı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması ve basın odalarının boşaltılması kararının iptalini Şirinevler’deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklanması kararını sansür ve halkın doğru bilgilenme hakkına indirilmiş bir darbe olarak nitelendirmiş ve bu yanlıştan geri dönülmesini istemişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına Başkan Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması ve basın odalarının boşaltılması kararına karşı Şirinevler’deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı.



TELAFİSİ GÜÇ VE İMKANSIZ ZARARLAR DOĞURABİLİR



Dava dilekçesinde “Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün 22 Aralık 2013 tarihli “Basın Mensupları” konulu işlemin iptali ile davalının cevap verme süreleri beklenmeden,  Türkiye ve dünya basınının gündeminde yer alan sıcak gelişmeler göz önüne alınarak;   Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın amir hükümleri, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin müstekar içtihatları gereğince telafisi güç ve imkansız zararların doğmaması için ivedilikle yürütmenin durdurulması’na ve idari işlemin iptali’ne karar verilmesi talepli açılmış iptal davasıdır” ifadeleri yer aldı.



MESLEKTAŞLARIMIZ İŞSİZ KALACAK



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, İstanbul İdare Bölge Mahkemesi’nin kapısının önünde bir basın açıklaması yaptı.  Başkan Olcayto, şunları söyledi



 “Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü, bütün illerdeki emniyet müdürlüklerine gazetecilerin girişini, halkın haber alma haklarını engellemeye yönelik bir genelge yayınladı. Bu genelge üzerine TGC olarak açıklama yaptık. Bunun halkın doğruları öğrenme, bilgi edinme hakkına bir tecavüz olduğunu söyledik. Bu bir sansürdür dedik; ama görünen o ki bu konuda bir şey yapılmıyor. Tam tersine basının çalışmasını zorlaştıracak birçok yeni uygulama var. Biz bugün, TGC olarak 4. Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtık.  Çünkü gazeteci, basın odasında haberi yazamaz, televizyonlara iletemezse nasıl bilgilenecek halk?  Polis muhabiri arkadaşlara bu durum zorluk çıkaracak. Belki de meslektaşlarımız işsiz  kalacak. Devlet destekli ajans gibi verilecek bülteni yazmak zorunda bırakılıyorlar.  Çağdaş bir demokrasiyle yaşamak istiyorsak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin tamamen kalkması gerekir. Gazeteciler bir anlamda kamu işi yapıyorlar. Nasıl polis kamuya çalışıyorsa gazeteciler de halka bilgi vermek adına kamu görevi yapıyorlar. Gazeteciler, bağımsız, özgür bir şekilde görevlerini yapmalılar.”



KARARIN HUKUKA UYGUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ



TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük ise “Gazeteciler, emniyet hizmet binalarına alınmıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu kararın hukuka uygun olmadığı inancında. TGC, gazeteciliğin serbest ve engellenmemiş bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle İstanbul Enmniyet Müdürlüğü’nün bu uygulamasını durdurmak için bugün dava açtık. Seyri hep birlikte izleyeceğiz.  Mahkeme bu davayı öncelikli almadığı takdirde 1-1,5 yıl içinde süreçler tamamlanabilir” dedi.



© MEDYATAVA


BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Bankalara dolar talimatı gitti! Teğmenler soruşturmasında görevden almalar 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu