Gazeteciler Obama'nın notunu verdi: Başkan sınıfta kaldı

Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists), basın özgürlüğü konusunda ABD Başkanı Barack Obama'ya 'kötü not' verdi.

Basın özgürlüğü ve gazetecilerin haklarının korunması konusunda, dünyadaki en etkin kurumlardan birisi olan Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists), basın özgürlüğü konusunda ABD Başkanı Barack Obama'ya 'kötü not' verdi.



CPJ bugün yayınladığı 'Obama ve basın' başlıklı raporda ABD hükümetinin medyaya baskı uyguladığını, gündelik haber akışını engellediğini ve basın denetiminden kurtulmak için kendi sosyal medya organlarını kullandığını savundu. CPJ'nin, 32 yıllık tarihinde ABD'de basın özgürlüğüne ilişkin ilk kapsamlı çalışma özelliği taşıyan raporda, Obama yönetiminin belge sızıntılarına karşı ABD'nin yakın tarihinde görülmemiş bir savaş açtığı savunuldu. CPJ, bu korku ortamının devlet görevlilerini ürküttüğünü, neredeyse her konunun 'çok gizli' olarak nitelendiğini, resmi görevlilerin gazetecilerle konuşmaktan kaçındığını, haber kaynaklarının ispiyonculuk suçlamasıyla yüz yüze kalmamak için gazetecilerle telefonda bile görüşmekten çekindiği savunuldu. 



GAZETECİLER İÇİN GÜVENCE ÇAĞRISI 



Washington Post'un eski editörlerinden L.Downie Jr. Tarafından hazırlanan raporda, CPJ ABD Başkanı Barack Obama'ya, haber kaynakları aracılığıyla devlet kurumlarına dair gizli bilgilere ulaşan gazetecilerin her hangi bir yasal tehdit altında olmayacağı yönünde güvence vermesi çağrısında bulundu. Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yapısı ve kapsamı ile yerli ya da yabancı gazetecilere karşı yürütülen izlemeler konusunda daha açık olmaya çağrılan Obama yönetimine, "Gazetecilerin sanal takibini kısıtlayacak politikalar üretin ve gazetecilerin kaynaklarını koruma hakkını koruma altına alın. Adalet Bakanlığı yönetmeliklerini güncelleyin, gazetecilerin kayıtlarını ele geçirmek için gereksiz, genel ya da gizli mahkeme çağrılarını engelleyin. Gazetecilere bilgi sızdıran devlet görevlilerini 'ispiyoncu' yada 'düşmana yardım' suçlamasıyla yargılamaktan vazgeçin. Bu uygulama ve oluşturduğu korku ortamı bilginin kamuoyu yararına özgür dolaşımına engel olagelmektedir" önerilerinde bulunuldu. 



Obama'ya, 'devlet faaliyetlerini şeffaflaştırma' sözünü tutması çağrısı yapılan raporda, basına açıklama yapan resmi görevliler üzerindeki devlet tehdidinin kaldırılması da istenirken, "Gazetecilere koruma sağlayacak herhangi bir federal zırh kanununda mümkün olan en geniş 'gazeteci' ve 'gazetecilik' tanımını savunun. Bu zırh yasaları, referans mektubu, tecrübe ya da satatüden ziyade haber hazırlama sürecini koruma altına almalıdır ve genel geçer bir lisanslama yolu olarak kullanılmamalıdır" ifadelerine yer verildi. 



RAPOR BEYAZ SARAY'A GÖNDERİLDİ



Raporda yer alan bu tavsiyeler Beyaz Saray'a da bir mektupla yollandı. Mektupta Obama'ya, "Amerikan halkının devletin milli güvenlik uygulamarından haberdar olması ve bu uygulamaların kamuoyunda tartışılması konusundaki net açıklamalarınızı takdir ediyoruz. Fakat hükümetinizin uygulamaları şeffaflık eğilimi göstermiyor" denildi. Kurum, basın özgürlüğünü tartışmak üzere başkan Obama'dan bir randevu talep etti. DHA


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi