Gazeteci ve yazar, 'Patron Çıplak'la patronların DNA'sını çıkardı

Demet Cengiz, ilk kitabıyla patronların bilinmeyen yönlerini ortaya koydu.

Gazeteci ve yazar Demet Cengiz, ilk kitabı Patron Çıplak ile hem Türkiyeli patronların hem de yabancı patronların bilinmeyen yönlerini ortaya koydu. Pusula Yayıncılık’tan çıkan kitapta 24’ü yabancı 130 önemli isim yer alıyor. Her bir söyleşi kariyer, toplantı, güne başlarken, spor, beslenme, mekân, otomobil, tatil ve hobi olmak üzere toplam dokuz başlıktan oluşuyor. Patronları mercek altına alan Demet Cengiz, Türkiyeli patron profilini de çıkardı. Türkiyeli patronların kaç saat uyuduğu, kaç gün hangi sporları yaptığı, nasıl beslendiği, hangi restoranlara gittiği gibi detaylar dikkat çekiyor. Türkiyeli patronların en çok kullandığı otomobil markasından tatil için tercih ettiği yörelere kadar ayrıntılara ulaşmak mümkün. 



TÜRKİYELİ PATRON GİRİŞİMCİ RUHLU



Türkiyeli patron profilini, yabancı patron ve CEO’larla karşılaştıran Demet Cengiz, ilginç farklılıklara değiniyor. En büyük farklardan biri Türkiyeli patronların çok büyük kısmının girişimci olması ve şirketlerin ilk kuşağını temsil etmeleri. Yabancı patronlar da ise daha çok aile şirketini devraldığı görülüyor. Bir diğer fark ise yabancı patronların tatil ve hobi konusunu daha çok önemsiyor olmaları.



DÜNYA LİDERİ TÜRKİYELİ PATRONLAR



Kitapta tek tek yapılan söyleşi yapılanlar arasında dünyanın en zenginler listelerinde boy gösteren Türk patronlar dikkat çekiyor. Söyleşi yapılan patronlardan bazıları şöyle: Güler Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Cem Boyner (Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ferit Şahenk (Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Sabancı (Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı), İshak Alaton (Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ümit Boyner (Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Eski Başkanı), Lucien Arkas (Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ahmet Zorlu (Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Suzan Sabancı Dinçer (Akbank Yönetim Kurulu Başkanı), Demet Sabancı Çetindoğan (DEMSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/MEDİASA Yönetim Kurulu Başkanı), Leyla Alaton (Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi), Erman Ilıcak (Rönasans Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Abdullah Kiğılı (Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı), Nihat Özdemir (Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Akın (Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı) Mustafa Şevki Kavurmacı (Aydınlı Grubu Kurucusu), Türker İnanoğlu (Erler Film ve TİM Yönetim Kurulu Başkanı), Sait Akarlılar (Mavi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı), Vahap Küçük (LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı), Yılmaz Yılmaz (Koton Yönetim Kurulu Başkanı) ve Hamdi Topçu (THY Yönetim Kurulu Başkanı).



KONT BİLE VAR



Yabancı patronlar arasında Faber-Castell’in sahibi Kont Anton-Wolfgang Graf von Faber-Castell, Ermenegildo Zegna’nın dördüncü kuşak temsilcisi Ermenegildo Zegna, Hennessy’nin 8. Kuşak Temsilcisi ve Marka Elçisi Maurice Hennessy, P&G’nin Yönetim Kurulu Başkanı Robert McDonald ve Hugo Boss CEO’su Claus-Dirtrich Lahrs gibi isimler en çok dikkat çekenler.



TEKNEYLE İLGİLİ KISIM



Patronların yüzde 41’i teknede tatil yapıyor



PATRON Çıplak kitabında Türkiyeli iş insanlarının deniz ve tekneyle ilişkisi de ortaya çıktı. Tatil deyince yüzde 41’i su üzerinde… Yani teknede tatil yapıyor. Tekne hobisi olan patron oranı yüzde 6, yelken hobisi oyanların oranı yüzde. Türkiyeli patronların yüzde 4’ü tüplü dalış yapıyor ve yüzde birinin de amatör kaptan ehliyeti var.

Türk iş insanlarının Türkiye’deki favori tatil yöresi açık ara Bodrum. Yüzde 15’i Bodrum’a gidiyor. Yurtdışında en çok tatile gittikleri yer ise yüzde 9 ile Yunan adaları. 





BESLENMEYLE İLGİLİ KISIM



Sağlıklı besleniyor



Türkiyeli patronların yüzde 65’e yakını beslenmesine dikkat ettiğini söylüyor. En çok yemeyi tercih ettikleri şey ise balık. Bir mekâna gittiklerinde en çok neyi önemsedikleri sorusuna yüzde 32’si hiç düşünmeden “Lezzet” yanıtını veriyor. 





Yazar hakkında:

Demet Cengiz, 1977’de İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni 1999’da bitirdikten sonra Londra Westminster Üniversitesi’nde ‘British Journalism Studies’ eğitimi aldı. 2002 yılından bu yana Hürriyet Gazetesi’nde ekonomi haberleriyle ve yazılarıyla okurlarla buluşuyor.



  


Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi