'Gazete yasağına son verin'
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, tutuklulara Birgün ve Evrensel Gazetesi verilmemesini eleştirdi.
CHP Medya Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yazılı soru önergesinde verdiği "Tutuklulara istedikleri gazeteler veriliyor" cevabına rağmen yasağın sürdüğünü söyledi.
EVRENSEL VE BİRGÜN'E YASAK
Cezaevlerinden çok sayıda mektup aldığını belirten Yarkadaş, "TUtuklular, Birgün, Evrensel ve süreli sol yayınlara ulaşamıyor. Cezaevlerinde keyfi yayın yasağı uygulaması devam ediyor" dedi.
Son olarak Birgün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat'ın bu konudaki şikayetlerini avukatları aracılığıyla ilettiğini belirten Yarkadaş, "Kanaat, büyümesine ve yaşamasına emek verdiği gazetesini okuyamıyor" ifadesini kullandı.
BAKANIN CEVABINA RAĞMEN...
Kanaat'ın tutuklu bulunduğu cezaevinde Evrensel Gazetesi'ni okuyamamaktan şikayetçi olduğunu da belirten Yarkadaş şöyle konuştu:
"Yaklaşık bir hafta önce, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yazılı soru önergeme verdiği cevapta cezaevlerinde yayın yasağı olmadığını söyledi. Bozdağ, tutukluların dilekçe verdikleri takdirde istedikleri gazeteyi edinebilebileceklerini ifade etti. Ancak Kanaat'ın avukatlarına anlattıkları, durumun böyle olmadığını gösteriyor."
ÇİFTE CEZA
Yarkadaş, sadece Mahir Kanaat'ın değil, YARSAV eski Başkanı Murat Arslan'ın da aynı konuda şikayetçi olduğunu dile getirdi. Arslan'ın da Birgün ve Evrensel'i okuyamadığını avukatları aracılığıyla duyurduğunu belirten Yarkadaş, "Gazete okutmamak, bilgiye erişimi engellemek; hücre içinde hücre cezası vermek anlamına gelir" dedi.
'YANIT BİLE VERİLMİYOR'
Silivri ve Sincan Cezaevi'nde yayın yasaklarının yaygın bir uygulamaya dönüştüğünü belirten Yarkadaş, Bakan Bozdağ'a da seslendi. Yarkadaş şöyle dedi:
"Sayın Bozdağ, bir hafta önce yolladığınız yazılı cevapta, Birgün ve Evrensel'e yönelik bir yasağın olmadığını söylüyordunuz. Ancak gerçek bu değil ne yazık ki... Cezaevlerindeki tutuklular, başta Birgün ve Evrensel olmak üzere sol yayınlara ulaşamıyor. Bu gazeteleri okuma taleplerine idare tarafından olumlu yanıt verilmiyor.
'MEKTUP YASAĞI SÜRÜYOR'
Sorun sadece bununla sınırlı değil... Hücredeki tutuklulara sadece üç kitap veriliyor. Mektup alma ve mektup yollama yasağı hala sürüyor. İnsanlar katı bir tecride tabi tutuluyor. Bunun anlamı, çifte cezalandırmadır. Bırakın kim neyi okumak neyi izlemek istiyorsa izlesin. Bu anlamsız yasaklara son verdirtin."
CUMHURİYET ÇALIŞANLARI DA ŞİKAYETÇİ
CHP'li Yarkadaş, cezaevindeki Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının da mektup alamamak ve mektup yollayamamaktan şikayetçi olduğunu hatırlattı. Yarkadaş, "Haberleşme ve iletişim kurma özgürlükleri keyfi bir biçimde engelleniyor" dedi.