Galatasaray-Trabzonspor maçında gözlemcilik yapmıştı. Cinsel ilişki görüntüleri ortaya çıktı: Kadın hakem ve erkek gözlemci meslekten men edildi

TFF Tahkim Kurulu, cinsel ilişki görüntüleri nedeniyle Süper Lig eski hakemi ve gözlemci O.E. ile hakem E.K.'nin lisanslarını iptal etti. Kadın hakem, cinsel ilişki videosunu reddetti ancak cezadan kurtulamadı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, cinsel ilişki görüntüleri ortaya çıkan bir erkek gözlemci ve bir kadın hakem hakkında alınan lisans iptali kararını oybirliğiyle onayladı. Karara göre, gözlemci O.E. ile hakem E.K.’nin ömür boyu hak mahrumiyeti cezaları kesinleşti.

Olayın ardından, Tahkim Kurulu hem O.E. hem de E.K.’nin yazılı savunmalarını detaylıca inceledi. Ayrıca, ilgili cinsel içerikli videoyu izleyen kurul üyeleri, görüntülerde kritik öneme sahip ayrıntıları tespit ettiklerini belirtti. Gözlemci O.E.’nin savunmasında yer alan itiraflar da, kararın verilmesinde önemli bir faktör oldu.

Geçtiğimiz yıl kamuoyuna yansıyan ve futbol camiasında büyük yankı uyandıran bu skandal, TFF Tahkim Kurulu'nun son kararıyla neticelendi. Söz konusu karar, Türkiye Futbol Federasyonu'nun resmî internet sitesinde de duyurularak kamuoyuyla paylaşıldı.

ESKİ SÜPER LİG HAKEMİ

Ajansspor'dan Atilla Türker'in haberine göre, bir dönem Süper Lig'deki derbi mücadelelerinde düdük çalan ve uzun yıllar boyunca FIFA kokartı taşıyan eski hakem ve gözlemci O.E., Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'na gönderdiği savunmada duygu ve düşüncelerini açık bir şekilde ifade etti.

FIFA kokartlı hakem olarak hem Türkiye'de hem de uluslararası platformda önemli karşılaşmalarda görev alan O.E., hakemlik kariyerinin ardından gözlemci olarak da uluslararası arenada yakın zamana kadar kritik görevlerde bulundu.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun kendisine verdiği ömür boyu hak mahrumiyeti cezasının ardından Tahkim Kurulu'na yazılı savunma sunan O.E., "MHK talimatlarında, hakemlerin birbirleriyle gönül ilişkisi yaşamalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında talimatlar gereği cezai bir yaptırım uygulanmamaktadır. Nitekim futbol hakem camiasında bu tür ilişkilerin evlilikle sonuçlandığı birçok olay da bilinen bir gerçektir. Benim bir hakemle gönül ilişkisi yaşamış olmamın, futbol camiasını küçük düşüren bir davranış olarak algılanmasını doğru bulmuyorum ve bu duruma inanmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

"HAYATIM ALT ÜST OLDU"

Bir dönem İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanlığı yapmış olan ve 30 yılı aşkın süredir hakemlik ve gözlemcilik kariyerine sahip olan 61 yaşındaki O.E., kendisiyle ilgili ortaya çıkan görüntülerin rızası dışında paylaşıldığını belirtti.

O.E., "30 yıldan fazla süredir büyük bir onur ve şerefle sürdürdüğüm, tek bir kara lekenin bile olmadığı hakemlik ve gözlemcilik hayatım, iznim olmadan yapılan bu paylaşım yüzünden alt üst oldu. Ailem, sosyal çevrem ve hakem camiası nezdindeki itibarım tamamen yok oldu. Maddi zararlarımın ötesinde, uğradığım manevi zararın tarifi mümkün değil. Psikolojik olarak son derece zor bir süreçten geçiyorum ve tüm bu zararlarım nedeniyle yasal yollara başvurduğumu Federasyona bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.

"BENİMLE HİÇBİR İLGİSİ OLMAYAN GÖRÜNTÜLER"

Olayla ilgili savunma veren 24 yaşındaki kadın hakem E.K., kendisiyle ilişkilendirilen görüntülerin tamamen asılsız olduğunu savundu.

E.K., Tahkim Kurulu'na sunduğu açıklamada, "Şahsımla ilişkilendirilmeye çalışılan, ancak benimle hiçbir ilgisi olmayan ve görüntü kalitesi son derece kötü olan bir videodan bahsedilmektedir. Görüntülerdeki kişi ben değilim ve böyle ağır bir ithamla karşı karşıya kalmam, bir kadının onuruna yapılan bir saldırıdır. 23.02.2024 tarihinde 'E.............' adlı sosyal medya hesabında paylaşıldığı iddia edilen söz konusu videonun benimle hiçbir ilgisi yoktur ve bu video bana ait olan hiçbir sosyal medya platformunda paylaşılmamıştır" ifadelerine yer verdi.

TFF'YE ŞİKAYETLER İLETİLDİ

İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten gözlemci O.E.’nin, hakem E.K.’nin kariyerinde yükselmesi ve sık sık maçlarda görev alması için büyük destek verdiği iddiaları, futbol camiasında geniş yankı uyandırdı. Bu durumun rahatsızlık yarattığı camiada, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) birçok şikayet iletildiği ortaya çıktı.

Özellikle önceki sezon oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçında gözlemcilik görevini yürüten O.E.'nin, bu maçta resmi görevi bulunmayan E.K.'yı protokol tribününe oturttuğu ve bu durumun maçın temsilcisi İlker Emir tarafından rapor edildiği öğrenildi. Ayrıca bazı fotoğrafların ortaya çıkmasıyla birlikte O.E.'nin federasyon yönetimine de şikayet edildiği kaydedildi. Yaşanan gelişmelerin ardından O.E., 23 Ağustos 2023'te İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etti.

DİSİPLİN SÜRECİ

Yaşanan olaylar sonrasında, O.E.'ye 27 Eylül 2023 tarihinde Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından ihtar cezası verildi. Dün ise Tahkim Kurulu, O.E.'ye PFDK tarafından verilen 45 günlük hak mahrumiyeti cezasını oybirliğiyle onadı.

Aynı şekilde, İstanbul İl Hakemi E.K.'ya Amatör Futbol Disiplin Kurulu tarafından verilen 90 günlük hak mahrumiyeti cezası da Tahkim Kurulu tarafından onandı.

Merkez Hakem Kurulu talimatlarının 40. maddesine göre, disiplin kurullarından bir defada 45 gün veya toplamda 90 günden fazla ceza alan hakem, gözlemci, mentör ve eğitimcilerin lisansları ayrıca bir karara gerek kalmaksızın iptal edilmektedir. Bu kapsamda, O.E.'nin gözlemcilik, E.K.'nin ise hakemlik kariyeri sona erdi.

Van Bronckhorst, Onana'yı kadroda düşünmüyor Uraz Kaygılaroğlu'nun Pozlarına Büyük Tepki Cem Garipoğlu'nun mezarında şüphe uyandıran detay! İlişkisi ortaya çıktı: Hakemliği bitti Tecavüz edilerek öldürülen kadının son anları Akaryakıt zammı tabelaya yansıdı