Fransa'dan Türkiyeli yapım şirketinin afişine yasak!

Cannes'da geçen ay düzenlenen Televizyonculuk Fuarı'na özel hazırladığı karikatürleri sakıncalı bulunarak yasaklanan Global Agency, zararının tazmini için dava açacak.

Cannes'da geçen ay düzenlenen Televizyonculuk Fuarı'na özel hazırladığı "Liderlerin en büyük sansasyonlarının bile Türkiye dizileri ve yarışmaları kadar reyting yapmayacağına" gönderme yapan karikatürleri sakıncalı bulunarak yasaklanan Global Agency, zararının tazmini için dava açacak.



Türkiye formatlı dizi ve yarışma gibi programları dünyaya açmak için 2006'da kurulan Global Agency'nin Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Ekim ayında Fransa'nın Cannes şehrinde Reed Midem tarafından düzenlenen 103 ülkeden toplam 15 bin kişinin katıldığı Televizyonculuk Fuarı'nda, Türkiye dizilerini ve yarışmalarını tanıtmak üzere yer aldıklarını hatırlattı.



Her yıl katıldığı fuarda ses getiren reklam kampanyaları yapan Global Agency, bu kez "reyting" teması üzerinden giderek, eski Fransa cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama'yı karikatürize eden bir reklam kampanyası hazırladığını anlatan Pinto, karikatürleri yayınlamak için Cannes'da özellikle Televizyon Fuarı için gelenlerin kaldığı otellerin civarındaki billboardları kiraladıklarını, gerekli izinleri alarak, ödemeleri yaptıklarını kaydetti.



"Liderlerin en büyük sansasyonlarının bile Türkiye dizileri ve yarışmaları kadar reyting yapmayacağına" gönderme yapan karikatürlerin, billboardlara asılması için teslim ettiklerinde hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklandığının bildirildiğini ifade eden Pinto, "Türk dizilerinin ve yarışma formatlarının tüm dünyada reyting başarısını gösteren iddialı bir reklam kampanyasıyla fuarın en fazla konuşulan standı olacakken, bu son dakika yasağı nedeniyle reklamlarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Bir gecede, 'reklamımız yasaklanmasaydı bu billboardlarda başka bir tasarım görecektiniz' mesajıyla yeni bir çalışma yaptırıp astırdık" diye konuştu. 



Pinto, zararın tazmini istemiyle reklamları yasaklayan Fuar Organizasyon Şirketi ve Cannes yerel yönetimi aleyhine dava açacaklarını bildirdi. 



İzzet Pinto, "Her fırsatta Türkiye'ye özellikle karikatür üzerinden demokrasi dersi veren Fransa ile yaşanan karikatür reklam krizinin aynı zamanda bir demokrasi ayıbı olduğunu" dile getirdi.



"Hayal kırıklığı bizi derinden üzdü" 



Pinto, 7 yıldır katıldıkları fuarlarda sıra dışı tanıtım ve reklam kampanyaları yaparak büyük ses getirdiklerini ifade ederek, her yıl fuar ziyaretçilerinin "Bu yıl Global Agency ne yapacak?" diye bekledikleri için yine alışılmadık bir konseptle karşılarına çıkmak istediklerini anlattı.



Herkesin yakından takip ettiği politik liderleri kullanarak eğlenceli bir kampanya hazırladıklarını dile getiren Pinto, "Yılın en iyi reklam kampanyası ödülünü almayı bile hedeflemiştik ki, reklamlarımız yasaklandı. Kontratlarımız olmasına rağmen son anda tek taraflı olarak feshedildi. Demokrasinin kalesi olarak bilinen Fransa'da bu tarz bir tepki ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Uğradığımız maddi kaybın yanında yaşadığımız hayal kırıklığı hem beni hem de projede emeği geçen birçok insanı derinden üzdü" diye konuştu.  



"İnce espriyle süslenen güçlü bir kampanya oldu" 



Reklam kampanyasını hazırlayan Alaaddin Adworks Ajans Kreatif Direktörü İsmail Bölükbaşı da Global Agency'nin, birçok televizyon formatının yaratılmasında ve yurt dışına pazarlanmasında önemli rol üstlenen, global bir marka olduğunu aktardı. 



Şirketin "Cannes gibi uluslararası bir arenada dünyanın en ünlü televizyon şirketlerinin yer aldığı Televizyon Fuarı'na katılacaklarını ve yurt dışında ses getirecek bir reklam kampanyasıyla bu fuarda yer almak istediklerini belirttiğini" anlatan Bölükbaşı, şu bilgileri verdi:  



"Biz de Alaaddin Adworks olarak Global Agency'nin bu iddiasını yansıtan yaratıcı bir kampanya hazırlamak için kolları sıvadık. Çıkış noktamız, televizyon dünyasının can damarı olan reyting konusu oldu. Reyting savaşları bizim için çok değerli bir içgörüydü ve kampanyamızın çekirdeğini oluşturuyordu. Televizyon dünyasını yakından tanıyanlar bilir; haber kuşakları televizyonların en değerli zaman dilimidir ve reytingi gibi prestiji de yüksektir. Yaratıcı stratejimizi, Global Agency'nin formatlarının kahramanlarını haber bültenlerinin kahramanları ile karşılaştırmaya odakladık. Dünyanın her yerinden katılımın olduğu bu etkinlikte dikkatleri Global Agency'de toplamak adına, reklam kampanyasında dünya liderlerini reyting savaşlarının konusu haline getirdik. Sonuçta içgörüsü sağlam, ince bir espriyle süslenen güçlü bir kampanya oldu."



Siyasi liderlerin dünyada birçok kez reklam kampanyalarında kullanıldığının altını çizen İsmail Bölükbaşı, konu bir Türk iye şirketi olunca gösterilen bu hassasiyeti anlamakta zorlandıklarını söyledi. 



Bir reklamın öznesi olarak değerlendirilecek siyasi liderlerin, konumları, rolleri ve temsiliyetleri gereği hassas şekilde ele alınmasının önemine işaret eden Bölükbaşı, "Biz de kampanyamızın öznesi olan liderleri ince bir üslupla ele aldık. Dikkat çekiciliği sağlamak, ama naiflikten de ödün vermemek istedik. Kampanyanın görsel içeriğini hazırlamak için yurt içi ve dışındaki en iyi illüstratörlerle çalıştık, 15 günlük bir hazırlık süresi oldu. Kampanyanın Cannes'da etkili bir görünürlük sağlamak adına geniş bir mecra planlaması yapıldı ve reklam alanları önceden rezerve edildi. Ancak heyecanımız yarıda kaldı; nedensiz bir engelleme ile karşılaştı reklamlarımız. Dünya genelinde bugüne kadar liderlerin özne olarak yer aldığı benzer birçok reklam kampanyası örneği olmasına rağmen, kampanyamız somut bir gerekçe gösterilmeden engellenmiş oldu" ifadelerini kullandı.  



Global Agency hakkında 



Global Agency, "Gelinim Olur Musun?", "Bugün Ne Giysem?", "Bana Herşey Yakışır" gibi Türkiye'nin en çok ses getiren formatlarını yurt dışına açan şirket, aynı zamanda Türk dizilerinin yurt dışına açılmasında büyük rol oynadı. Şirket, "1001 Gece", "Aşk ve Ceza", "İffet", "Dila Hanım", "Suskunlar", "Muhteşem Yüzyıl" ve "Çalıkuşu" gibi dizilerin 50'yi aşkın ülkede yayına girmesini sağladı. 



Şirket, İngiltere, Hollanda, Portekiz ve Amerika'da bulunan ekibi ile yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapıyor. Fransa'ya da "Keep Your Light Shining", "Benim Güzel Evim", "Veliaht", "Bugün Ne Giysem", "Elimin Lezzeti", "Bana Herşey Yakışır" gibi programları sattı. AA




Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi