Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki Türkiye ulusal standı törenle açıldı
Bu yıl 67'ncisi düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye ulusal standının açılışı, düzenlenen törenle açıldı.
Bu yıl 67'ncisi düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye ulusal standının açılışı, kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Frankfurt Kitap Fuarı'nın alanının en önemli fuarı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin fuara ilk olarak 1985 yılında katıldığını ve fuarda 2008 yılında da onur konuğu ülke olarak yer aldığını anımsatan Gül, bundan sonra da çıtayı düşürmeden fuara yüksek katılımı devam ettirmek istediklerini ifade etti.
Bu yıl özellikle çocuk kitapları alanını büyüttüklerini aktaran Gül, "Katılımcı kurumlar artıyor. Biz bunu bir ulusal stant olarak görüyoruz, sadece Kültür Bakanlığı'nın standı değil. Basın yayın meslek kuruluşları, kamu kurumlarından Yunus Emre Enstitümüz, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yazma Eserler Başkanlığımız şeklinde genel katılım sağlıyoruz" dedi.
Fuarda her yıl gündemde olan konularla ilgili etkinlikler yaptıklarını belirten Gül, "Bu yıl bilindiği gibi Çanakkale Savaşları’nın, daha doğrusu bizim açımızdan da Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı. Bu kapsamda da Erhan Afyoncu ve Muzaffer Albayrak hocalarımızın hazırladığı bu alanda çıkmış eserlerden yaptıkları bir seçme sergi var. Bunu ziyaretçilerimizle buluşturduk" diye konuştu.
Bakanlık ile yayıncılık sektörü arasında, kitap fuarlarıyla yapılan iş birliğinin örnek bir çalışma olduğunun altını çizen Gül, Türkiye'nin bir çok ülkenin kitap fuarında "onur konuğu" olarak yer alması için teklifler bulunduğunu ifade etti.
Fuarda, Bakanlık dışında kendi imkanlarıyla gelen yayınevlerinin bulunduğunu dile getiren Turşucu, bunların sayısının artmasının işlerin düzgün şekilde yapıldığını gösterdiğini sözlerine ekledi.
"1980'lerde 3 bin 500 adet basılan kitap sayısı, bugün 50 bini geçti"
Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise 1980’lerden sonra Türkiye'de üniversite sayısı ve şehirleşmenin artması, özel teşebbüsün ön plana çıkmasıyla kitap baskısında bir devrim yaşandığını dile getirdi.
1980’lerde 3 bin 500 adet kitap basımı yapılırken bugün bu sayının 50 bini geçtiğini aktaran Afyoncu, Türkiye’nin özellikle son 30 yılda matbaanın geç gelmesini bir nevi telafi etmeye başladığını belirtti.
Türkiye'den yaklaşık 3 bin kitap sergileniyor
Türkiye, bu yıl 24 yayıncı ile fuara katılıyor. 92 metrekaresi çocuk yayıncıları için olmak üzere toplam 368 metrekarelik alandan oluşan Türkiye ulusal stantlarında, Türk yayın dünyasının seçkin eserlerinden oluşan yaklaşık 3 bin kitap ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Ayrıca ulusal stantta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayınları ve Yunus Emre Enstitüsü'nün broşür ve yayımlarına da yer verildi.
Türkiye ulusal standında yazarlar İskender Pala, Erhan Afyoncu, Muzaffer Albayrak, Kemalettin Kuzucu ve Selin Kutucular'ın da katılacağı toplam 5 etkinlik düzenlenecek.
Ulusal stantta, Türk edebiyatı ve yazarlarının dışa açılımına destek veren ve bu çalışmaların en büyük bileşenlerinden biri olan TEDA Çeviri Destek Programı'nın tanıtımı da yapılacak.
TEDA kitapları bölümünde, "TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı" kapsamında farklı dillerde basılmış birçok kitap sergilenirken aynı zamanda bu program çerçevesinde eserleri kendi dillerinde yayımlamak isteyen birçok yabancı yayınevi ile profesyonel görüşmeler gerçekleştirilecek. (AA)